Suriyeli göçmenlerin madde kullanımı ve tedavi süreçlerindeki sosyo kültürel bağlamı anlamak: Kilis örneği
Understanding the socio-cultural context of substance use and treatment processes among syrian migrants: The case of Kilis
  1. Tez No: 1001086
  2. Yazar: RABİA ALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET RUHAT YAŞAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN GANİ TAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Emigrants
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orta Doğu ve Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, zorunlu göç deneyimine sahip Suriyeli bireylerde madde kullanımına başlama nedenleri, tedaviye yönelme motivasyonları ve tedavi sürecinde karşılaşılan zorlukları öznel yaşantılar temelinde incelemektedir. Araştırmanın bulguları, madde kullanımının zorunlu göç deneyimiyle iç içe geçen çok katmanlı bir süreç olduğunu ve bağımlılık tedavisinin yalnızca bireysel motivasyonla açıklanamayacağını; sosyal, kültürel ve yapısal bağlamların bu süreçte belirleyici olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Suriyeli göçmenlerde madde kullanım nedenlerini, tedavi motivasyonlarını ve tedavi erişiminde yaşanan güçlükleri birlikte ele alarak göçmenlere yönelik bağımlılık hizmetlerinin kültürel açıdan duyarlı, erişilebilir ve bütüncül müdahalelerle desteklenmesi gerektiğine işaret etmektedir
Özet (Çeviri)
This research examines the reasons for initiating substance use, motivations for seeking treatment, and challenges experienced during the treatment process among Syrian individuals with forced migration experiences, based on their subjective experiences. The findings of the study indicate that substance use is a multilayered process intertwined with the experience of forced migration and that addiction treatment cannot be explained solely by individual motivation; social, cultural, and structural contexts are also decisive in this process. By addressing the reasons for substance use, treatment motivations, and difficulties in accessing treatment together, this study highlights the need for addiction services for migrants to be supported with culturally sensitive, accessible, and holistic interventions.