Ücretin ve verimliliğin ekonomik büyümeye etkisi: OECD ülkeleri için panel veri analizi
The impact of wages and productivity on economic growth: A panel data analysis for OECD countries
- Tez No: 1001090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR KARADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik verimlilik, Economic efficiency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Ekonomik büyüme, ülkelerin üretim potansiyelinin arttırılması, toplumsal refah düzeyini yükseltilmesi, istihdam hacmini genişletilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasını sağlayan temel bir ekonomik süreçtir. Ekonomik büyümeyi belirleyen unsurların tespit edilmesi, ekonomi politikalarının etkin biçimde şekillendirilmesi açısından büyük önem arz etmekte olup, bu konu ekonomi literatüründe hem teorik hem de ampirik boyutlarıyla uzun süredir kapsamlı biçimde ele alınmaktadır. Bu belirleyiciler arasında yer alan ücret ile verimlilik kavramı, üretim sürecinin temel unsurları olarak büyümenin yönünü ve sürdürülebilirliğini önemli ölçüde etkileyen başlıca faktörler arasında bulunmaktadır. Bu çerçevede, çalışmanın temel amacı seçilmiş 34 OECD ülkesinde ücretler ve verimliliğin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini ampirik olarak incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, 2001–2021 dönemine ait veriler kullanılarak panel veri analizi yöntemi uygulanmıştır. Driscoll-Kraay Testi sonuçlarına göre verimlilik ile ekonomik büyüme arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki, reel ücretler ile ekonomik büyüme arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, sürdürülebilir büyüme için ücret politikalarının verimlilik artışını teşvik edecek şekilde tasarlanması gerektiği ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic growth is a fundamental economic process that increases countries' productive capacity, improves social welfare, expands employment enables the achievement of sustainable development objectives. Identifying the determinants of economic growth is of great importance for the effective formulation of economic policies, and this issue has long been extensively examined in the economics literature from both theoretical and empirical perspectives. Among these determinants, the concepts of wages and productivity are among the principal factors that significantly influence the direction and sustainability of economic growth, as they constitute fundamental elements of the production process. Within this framework, the main objective of the study is to empirically examine the effects of wages and productivity on economic growth in 34 selected OECD countries. For this purpose, panel data analysis is employed using data covering the period 2001–2021. According to the results of the Driscoll–Kraay test, a positive and statistically significant relationship is identified between productivity and economic growth, while a negative relationship is found between real wages and economic growth. The findings indicate that, for sustainable growth, wage policies should be designed in a manner that encourages productivity growth.