Doğu Akdeniz'de Assur İdaresi: Eyaletler ve vasal krallıklar
Assyrian administration in the Eastern Mediterranean: Provinces and vassal kingdoms
- Tez No: 1001110
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eski Çağ tarihi, Old Age history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Orta Demir Çağı'nın ilk evresinden itibaren Yeni Assur Krallığı, sınırlarının batısına yönelik seferler düzenlemiştir. Doğu Akdeniz bölgesi, bu yöndeki seferlerin önemli bir hedefi olmuştur. Bölgeye yönelik seferler, Anadolu'nun güney kıyıları ile Kuzey Suriye'de başlamış; süreç içerisinde güneye doğru genişleyerek bölgenin neredeyse tamamında Assur hâkimiyetinin tesis edilmesiyle sonuçlanmıştır. Meydana gelen Assur hakimiyetinin sonucunda Doğu Akdeniz'deki devletlerin bir kısmı yıkılarak eyalet olarak organize edilmiş, diğer kısmı ise vasal statüsüne getirilerek siyasal güçleri sınırlandırılmıştır. II. Assurnasirpal'ın bölgedeki devletleri vasal statüsüne getirmesiyle başlayan bu süreç, Geç Yeni Assur döneminde eyalet merkezlerinin örgütlenmesi ile devam etmiş olup, Kilikya'dan Mısır'a kadar uzanan geniş bir coğrafyanın Assur kontrolü altına alınması ile sonuçlanmıştır. Doğu Akdeniz'deki Assur idaresi, vasal krallıklar ve eyalet aracılığıyla sağlanmıştır. Levant Bölgesi'nin kuzeyi genel olarak organize edilen eyalet merkezleri aracılığıyla denetim altına alınmıştır. Güney Levant Bölgesi'nde ise eyalet merkezleri bulunmasına rağmen, denetim aracı olarak vasal krallıklar öne çıkmıştır. Ortaya çıkan Assur idaresinin kapsamı ve gerekçeleri ise araştırmacılar arasında tartışmalı bir konudur. Çalışmamızda ele alınan bulgular ışığında gerçekleşen idarenin bölgeden bölgeye farklılaşan sonuçları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
From the beginning of the Middle Iron Age, the Neo-Assyrian Kingdom organized campaigns toward its western frontiers. The Eastern Mediterranean region constituted one of the primary targets of these expeditions. These campaigns initially focused on Northern Syria and, over time, expanded southward, resulting in the establishment of Assyrian dominance over nearly the entire region. Due to Assyrian activities, some of the states in the Eastern Mediterranean were destroyed and transformed into provincial units, while others were reduced to vassal status, thereby having their political power curtailed. This process, which began with Ashurnasirpal II's subjugation of regional polities as vassal states, continued during the Late Neo-Assyrian period with the organization of provincial centers, culminating in Assyrian control over a vast territory extending from Cilicia to Egypt. Assyrian administration in the Eastern Mediterranean was exercised through both vassal kingdoms and provincial governance. The Northern Levant was generally brought under control through a system of organized provincial centers. In contrast, although provincial centers also existed in the southern Levant, vassal kingdoms appear to have played a more prominent role as instruments of control. The scope and motivations of Assyrian rule thus established have remained a matter of scholarly debate. Considering the evidence examined in this study, it is evident that Assyrian administration produced varying outcomes across different regions.