Geleneksel Türk el sanatlarında kullanılan dokuma motiflerinin iğneli keçe tekniği ile uygulanması
Application of woven motifs used in traditional Turkish handicrafts using needle felt technique
  1. Tez No: 1001116
  2. Yazar: ÜMMÜGÜL KAHRAMAN ÖNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİHA BOZER BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Keçecilik sanatı, Keçeler, Felt art, Felts
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Geleneksel Türk El Sanatlarında Dokumada Kullanılan Motiflerin İğneli Keçe Tekniği ile Uygulanmasının amacı geleneksel dokuma motiflerinin, eskiye dayanan keçe sanatı ile iğneli keçe tekniği ile yeniden sanatsal ifade potansiyelini incelemektir. İğneli keçe tekniği ile işlemede alternatif teknikler, materyal ve teknik arayışlarını belgeleyerek, keçenin ve dokumada kullanılan motiflerin kavramsal ve görsel zenginliğini ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından sanat temelli araştırma ve durum çalışması yöntemlerini birleştirmiştir. Teorik kısmında, keçenin tarihsel gelişimi, sanattaki konumu dokumada kullanılan motiflerin literatür taraması ile incelenmiştir. Uygulama aşamasında ise iğneli keçe tekniği ile buluşturulmuştur. Temel motif olarak seçilen elibelinde, koçboynuzu akrep, el-tarak, muska, ying-yang, hayat ağacı, pıtırak, su yolu, göz, kuş motifi ve nar motifleri kullanılarak ham bez ve keçe kumaş üzerine iğneli keçe tekniğiyle yorumlanmıştır. Bu yöntem, tekniklerin tarihsel ve kültürel derinliğini korurken, güncel sanatsal ifadenin sınırlarını araştırmayı hedeflemiştir. Geleneksel Türk el sanatlarında kullanılan dokuma motiflerinin yeniden tasarlanması, motiflerin güncel bağlamda yeniden yorumlanmasına imkân sağlanmıştır. İğneli keçe tekniği, yün liflerinin geleneksel sınırları genişleten iki ve üç boyutlu güçlü bir ifade aracıdır. Elde edilen sonuçlar ve dokumada kullanılan motiflerin birleşiminin yalnızca görsel bir bütünlük oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda sanatsal ve kavramsal boyutta bir araştırma sunmuştur. Dokumada kullanılan motiflerin iğneli keçe tekniğiyle uygulama alanları geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of“Application of Motifs Used in Traditional Turkish Handicrafts Weaving with Felt Needlework Technique”is to examine the artistic expression potential of traditional weaving motifs through the ancient art of felt and the felt needlework technique. By documenting alternative techniques, materials, and explorations in felt needlework, the study aims to reveal the conceptual and visual richness of felt and the motifs used in weaving. This research combines qualitative research approaches, specifically art-based research and case study methods. The theoretical part examines the historical development of felt and its position in art through a literature review of motifs used in weaving. The application phase involves needle felting. The chosen basic motifs—hand-on-hip, ram's horn, scorpion, hand-comb, amulet, yin-yang, tree of life, burdock, waterway, eye, bird, and pomegranate—were interpreted on raw canvas and felt fabrics using needle felting. This method aimed to explore the boundaries of contemporary artistic expression while preserving the historical and cultural depth of the techniques. The redesign of weaving motifs used in traditional Turkish handicrafts has allowed for the reinterpretation of these motifs in a contemporary context. The needle felting technique is a powerful two- and three-dimensional means of expression that expands the traditional boundaries of wool fibers. The results obtained show that the combination of needle felting and motifs used in weaving not only creates a visual whole but also presents an artistic and conceptual investigation. The application areas of motifs used in weaving have been developed with the needle felting technique.