Warthin tümörü ile obezite arasında etiyolojik bir ilişki olup olmadığının araştırılması
Investigation of the etiologic relationship between Warthin's tumor and obesity
- Tez No: 1001115
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ÖĞREDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Warthin Tümörü, Obezite, Metabolik Sendrom, Dislipidemi, Parotis Bezi, Warthin Tumor, Obesity, Metabolic Syndrome, Dyslipidemia, Parotid Gland
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Warthin tümörü (WT) insidansı son yıllarda belirgin bir artış göstermektedir. Bu çalışma, WT ile obezite/metabolik sendrom arasında olası bir etiyolojik ilişkiyi araştırmayı; sigaranın yanı sıra metabolik parametrelerin ve Vücut Kitle İndeksinin (VKİ) birer risk faktörü olup olmadığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: 2020-2024 yılları arasında benign parotis tümörü nedeniyle opere edilen 162 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar Warthin tümörü (n=72) ve Warthin dışı benign tümörler (n=90) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grupların demografik verileri, VKİ değerleri, sigara öyküleri ve preoperatif serum lipid profilleri (Total Kolesterol, HDL, LDL, Trigliserit, VLDL) karşılaştırıldı. Bağımsız risk faktörlerini belirlemek amacıyla çok değişkenli lojistik regresyon ve ROC analizleri uygulandı. Bulgular: WT grubu, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha ileri yaş ortalamasına (56,1 yıl) ve erkek cinsiyet hakimiyetine sahipti (p=0,001). Sigara kullanımı, en güçlü bağımsız risk faktörü olarak saptandı (OR: 19,226, p=0,001). WT grubunda ortalama VKİ (29,13 kg/m²) kontrol grubuna göre daha yüksek olsa da, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,316). Ancak metabolik parametrelerde anlamlı farklar gözlendi; WT grubunda HDL düzeyleri anlamlı derecede düşük (p=0,001) ve trigliserit düzeyleri anlamlı derecede yüksek (p=0,001) saptandı. Çok değişkenli analiz sonucunda, düşük HDL düzeyinin (≤47 mg/dL) bağımsız bir risk faktörü olduğu ve WT riskini 5,9 kat artırdığı belirlendi. Sonuç: VKİ tek başına istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermese de (muhtemelen genel popülasyondaki yüksek obezite prevalansı nedeniyle), dislipidemi (düşük HDL ve yüksek trigliserit) ile saptanan anlamlı ilişki, WT patogenezinde metabolik bir etiyolojiyi desteklemektedir. Bu bulgular, metabolik sendrom ilişkili oksidatif stresin Warthin tümörü gelişiminde önemli bir rol oynadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The incidence of Warthin's tumor (WT) has increased significantly in recent years. This study aims to investigate the potential etiologic relationship between WT and obesity/metabolic syndrome, evaluating whether metabolic parameters and Body Mass Index (BMI) are risk factors alongside smoking. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 162 patients who underwent surgery for benign parotid tumors between 2020 and 2024. Patients were divided into two groups: Warthin's tumor (n=72) and non-Warthin benign tumors (n=90). Demographic data, BMI, smoking history, and preoperative serum lipid profiles (Total Cholesterol, HDL, LDL, Triglycerides, VLDL) were compared. Multivariate logistic regression and ROC analyses were performed to identify independent risk factors. Results: The WT group was significantly older (mean 56.1 years) and predominantly male (p=0.001). Smoking was identified as the strongest independent risk factor (OR: 19.226, p=0.001). Although the mean BMI was higher in the WT group (29.13 kg/m²) compared to the control group, the difference was not statistically significant (p=0.316). However, significant metabolic differences were observed; the WT group exhibited significantly lower HDL levels (p=0.001) and higher triglyceride levels (p=0.001). Multivariate analysis revealed that low HDL (≤47 mg/dL) is an independent risk factor, increasing the risk of WT by 5.9 times. Conclusion: While BMI alone did not demonstrate a statistically significant difference, likely due to the high prevalence of obesity in the general population, the significant association with dyslipidemia (low HDL and high triglycerides) supports a metabolic etiology in WT pathogenesis. These findings suggest that metabolic syndrome-related oxidative stress plays a crucial role in the development of Warthin's tumor.