Sanatsal işlemede alternatif arayışlar bağlamında nakışsal kolaj
Embroidery collage in the context of alternative approaches in artistic embroidery
  1. Tez No: 1001121
  2. Yazar: TESLİME GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN KABALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Kolaj, Kırkyama, Nakış, Collage, Patchwork, Embroidery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Nakış, çeşitli eşyaların zeminlerine, özellikle kumaşa, değişik renkli ipliklerle süsleme amaçlı desenler işleme sanatıdır. Tarihi, M.Ö. 6500'lere dayanan en eski iğne işi örnekleri ile antik çağlara kadar uzanmaktadır. Başlangıçta sadece giysi ve kumaşları onarmak ve birleştirmek için kullanılan dikişler, zamanla geliştirilerek süslemelere dönüştürülmüştür. Nakış, antik uygarlıklardan günümüze dek kültürler arası bir ifade ve iletişim aracı olarak varlığını sürdürmüştür. Araştırma, tarama modelinde deneysel bir çalışmadır. Teorik kısımda, nakışın tarihsel gelişimi, kolajın sanattaki konumu kırkyama ve hayat ağacı motifi literatür taraması ile incelenmiştir. Uygulama aşamasında ise nakış, kolaj ve kırkyama tekniği ile buluşturulmuştur. Temel motif olarak ağaç ve hayat ağacı motifleri seçilmiş, farklı kumaş ve materyaller ile farklı teknikler bir araya getirilip kolaj yöntemiyle yorumlanmıştır. Bu yöntem, tekniklerin tarihsel ve kültürel derinliğini korurken, güncel sanatsal ifadenin sınırlarını araştırmayı hedeflemiştir. Geleneksel nakışların ve motiflerin parçalanıp kolaj yoluyla yeniden düzenlenmesi, motiflerin güncel bağlamda yeniden yorumlanmasına imkân sağlanmıştır. Nakışsal kolaj, sanatsal işlemede kullanılan geleneksel sınırları genişleten güçlü bir ifade aracıdır. Elde edilen sonuçlar, nakış, kolaj ve kırkyama birleşiminin yalnızca görsel bir bütünlük değil, aynı zamanda sanatsal ve kavramsal boyutta bir araştırma hazırlamaya imkân sunmuştur. Sanatsal işlemede alternatif arayışlar bağlamından yola çıkarak nakışsal kolaj uygulamaları geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; geleneksel nakış tekniklerinin, çağdaş sanat bağlamında kolaj yöntemiyle oluşan sanatsal ifade potansiyelini incelemektir. Bu araştırma kapsamında sanatsal işlemede alternatif materyal, yüzey ve teknik arayışlarını belgeleyerek, nakış ve kolajın kavramsal ve görsel zenginliğini ortaya koymak hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, hayat ağacı motifi ile işleme, nakış, kırkyama ve kolaj tekniği bir araya getirilerek 15 adet özgün tasarım yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Embroidery is the art of decorating various surfaces, especially fabric, with patterns created using threads of different colors. Its history dates back to ancient times, with the earliest known examples of needlework originating around 6500 B.C. Initially used solely for repairing and joining garments and fabrics, stitching techniques evolved over time into decorative forms. Embroidery has continued to exist from ancient civilizations to the present day as a medium of expression and communication across cultures. This research is an experimental study based on a survey model. In the theoretical section, the historical development of embroidery, the position of collage in art, patchwork, and the motif of the tree of life were examined through a literature review. In the practical stage, embroidery was combined with collage and patchwork techniques. The motifs of the tree and the tree of life were chosen as the main symbols, and different fabrics and materials were brought together and interpreted through the collage method. This approach aimed to explore the boundaries of contemporary artistic expression while preserving the historical and cultural depth of the techniques. The fragmentation and reorganization of traditional embroideries and motifs through collage allowed these motifs to be reinterpreted within a contemporary context. Embroidery collage serves as a powerful means of expression that expands the traditional boundaries of artistic processing. The results demonstrated that the combination of embroidery, collage, and patchwork provides not only visual unity but also an opportunity for research on artistic and conceptual dimensions. Based on the context of alternative approaches in artistic practice, embroidery collage applications were developed. The aim of this study is to examine the artistic expression potential of traditional embroidery techniques through collage in the context of contemporary art. This research aims to document the exploration of alternative materials, surfaces, and techniques in artistic embroidery, thereby revealing the conceptual and visual richness of embroidery and collage. To this end, 15 original designs were created by combining embroidery, patchwork, and collage techniques with the tree of life motif.