Eğirdir gölü'nde yer alan Potamogeton perfoliatus l. (sapsızyapraklı susümbülü) ile Myriophyllum spicatum (başaklı sucivanperçemi) bitkilerinin antioksidatif niteliğinin araştırılması
Investigation of the antioxidative properties of Potamogeton perfoliatus l. (claspingleaf pondweed) and Myriophyllum spicatum (eurasian watermilfoil) plants in lake Eği̇rdi̇r
- Tez No: 1001130
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Eğirdir Lake
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Eğirdir Gölü'nde yaygın bulunan Myriophyllum spicatum ve Potamogeton perfoliatus türlerinin antioksidatif etkinliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla spektroskobik olarak 4 farklı parametre değerlendirilmiştir. Spektroskobik ölçümlerle Toplam Fenolik Madde (TPC), DPPH (2,2-difenil-1 pikrilhidrazil) süpürülme aktivitesi, demir iyonu (Fe+2) şelatlama aktivitesi, β-karoten ve Likopen miktarları tespit edilmiştir. En yüksek fenolik madde içeriği P. perfoliatus yapraklarında 25.11 ± 4.62 mg GAE/g (Gallik Asit Eşdeğeri) olarak görülmüştür. M. spicatum gövde, yaprak ve P. perfoliatus gövde örneklerinde ise sırasıyla toplam fenolik madde miktarları 16.67 ± 3.07, 10.76 ± 1.98, 3.46 ± 0,64 mg GAE/g olarak tespit edilmiştir. Fenolik bileşenler analiz sonuçlarına göre M. spicatum yaprak (MSY) ve M.spicatum gövde (MSG) örneklerinde en yüksek olarak Elajik asit, en düşük olarak Epikateşin tespit edilmiştir. P. perfoliatus yaprak ve gövde (PPY, PPG) örneklerinde ise en yüksek olarak p-kumarik asit, en düşük olarak da ferulik asit tespit edilmiştir. DPPH süpürülme aktivitesi bakımından M. spicatum bitkisinin yaprak örneklerinde 400 µg/ml konsantrasyonda %90.8 ± 10.9 oranında bir etkinlik tespit edilmiş, diğer örnek gruplarında 400 µg/ml konsantrasyonda sırasıyla P. perfoliatus gövde, M. spicatum gövde, P.perfoliatus yaprak olarak %89.9 ± 10.79, %87.9 ± 10.55, %87.0 ± 10.44 DPPH sürülme aktivitesi tespit edilmiştir. Demir iyonu şelatlama aktivitesi tespit edilmemiştir. β- karoten miktarları bakımından M. spicatum ve P. perfoliatus yaprak örneklerinde 0.11 mg/100 ml β- karoten tespit edilimiş, bitkilerin gövde örneklerinde β-karoten tespit edilmemiştir. Likopen miktarları en fazla M. spicatum gövde örneğinde 0.068 mg/100 ml olarak tespit edilmiş, sırasıyla M. spicatum yaprak ve gövde örneklerinde 0.049 mg/100 ml olarak tespit edilmiştir. En düşük Likopen miktarı P. perfoliatus yapraklarında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the antioxidant activity of Myriophyllum spicatum and Potamogeton perfoliatus species commonly found in Lake Eğirdir. To this end, four different parameters were evaluated spectroscopically. Spectroscopic measurements were used to determine Total Phenolic Content (TPC), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil) scavenging activity, iron ion (Fe+2) chelation activity, β-carotene and lycopene content. The highest phenolic compound content was observed in P. perfoliatus leaves at 25.11 ± 4.62 mg GAE/g (Gallic Acid Equivalent). The total phenolic compound amounts in M. spicatum stem, leaf, and P. perfoliatus stem samples were determined to be 16.67 ± 3.07, 10.76 ± 1.98, and 3.46 ± 0.64 mg GAE/g, respectively. According to the phenolic compound analysis results, ellagic acid was detected at the highest level and epicatechin at the lowest level in M. spicatum leaf and M. spicatum stem samples. In P. perfoliatus leaf and stem samples, p-coumaric acid was found to be the highest, and ferulic acid was found to be the lowest. In terms of DPPH scavenging activity, an efficacy of 90.8 ± 10.9% was detected in leaf samples of the M. spicatum plant at a concentration of 400 µg/ml, In other sample groups, at a concentration of 400 µg/ml, DPPH scavenging activity was detected at 89.9 ± 10.79%, 87.9 ± 10.55%, and 87.0 ± 10.44% for P. perfoliatus stem, M. spicatum stem, and P. perfoliatus leaf, respectively. No iron ion chelation activity was detected. In terms of β-carotene content, 0.11 mg/100 ml β-carotene was detected in M. spicatum and P. perfoliatus leaf samples, while no β-carotene was detected in the stem samples of the plants. The highest lycopene content was detected in M. spicatum stem samples at 0.068 mg/100 ml, followed by M. spicatum leaf and stem samples at 0.049 mg/100 ml. The lowest lycopene content was detected in P. perfoliatus leaves.