Dövüş sporları kaynaklı travmalarda hibrit ve konvansiyonel ağız koruyucuların dentoalveolar komplekse ilettikleri streslerin sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile incelenmesi
Investigation of stresses transmitted to the dentoalveolar complex by hybrid and conventional mouthguards in combat sports-related injuries using the finite element analysis method
  1. Tez No: 1001158
  2. Yazar: ÇAĞLA NUR KALAFAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentoalveolar Yapı, Dövüş Sporları, Hibrit Ağız Koruyucu, Konvansiyonel Ağız Koruyucu, Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Combat Sports, Conventional Mouthguard, Hybrid Mouthguard, Dentoalveolar Structure, Finite Element Stress Analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, dövüş sporları sırasında uygulanan kroşe ve aparkat yumrukların dentoalveolar yapılar ve ağız korucular üzerinde oluşturdukları streslerle, bu streslere karşı ağız koruyucuların etkinliği ve oluşan deformasyonlar (yer değiştirmeler) sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle değerlendirilerek güncel ağız koruyucuların gelişimine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Üst ile alt çene, dişler, alveoler kemikler ve ağız korucuların üç boyutlu katı modeli, Sınıf I (ideal) oklüzyona sahip, tüm daimi dişleri bulunan anatomik bir kafa modeli üzerinden oluşturulmuştur. Konvansiyonel ağız koruyucu 4 mm kalınlığında tamamen etilen vinil asetattan (EVA), hibrit ağız koruyucu ise 3 mm kalınlıkta polikarbonat oklüzal yüzey ve EVA aksiyal duvarlardan modellenmiştir. Kroşe ve aparkat yumruk yüklemeleri 12 m/s hız ve 5 kg etkin kütle parametreleriyle simüle edilerek, alt ile üst çene, dişler, alveoler yapılar, ağız koruyucularda oluşan von Mises (eşdeğer gerilmeler) stresler ve deformasyonlar üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Kroşe ve aparkat yumruk uygulamasında; alt çenede von Mises stres değeri en fazla (200 MPa; 520 MPa) ağız koruyucu bulunmayan modelde, en az (170 MPa; 260 MPa) hibrit ağız koruyucu bulunan modelde belirlenmiştir. Alt çenede bulunan dişlerde oluşan von Mises stres değeri en fazla (1100 MPa; 1600 MPa) ağız koruyucu bulunmayan modelde, en az (300 MPa; 500 MPa) hibrit ağız koruyucu bulunan modelde elde edilmiştir. Üst çene kemiği ve üst dişlere iletilen von Mises stres değerlerinin oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Hem kroşe hem de aparkat yumruk uygulandığında hibrit ağız koruyucu bulunan modelde elde edilen von Mises stres değerlerinin, konvansiyonel ağız koruyucu bulunan modele göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Ağız koruyucu kullanılan modellerde maksimum yer değiştirmenin darbe anından sonra daha geç bir zamanda oluştuğu ve deformasyonun lokalize olmaksızın geniş bir yüzey alanına dağıldığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma sonucunda hibrit ağız koruyucuların, dentoalveolar yapılara iletilen stresleri azaltmada konvansiyonel ağız koruyuculara göre daha üstün biyomekanik performans sergilediği belirlenmiştir. Bu koruyucularda rijit oklüzal splint bileşeni ve esnek aksiyal yapının birlikte kullanılması, yükleme enerjisinin daha etkin dağıtılmasını sağlamış, özellikle yüksek enerjili dikey yüklemelerde koruyuculuk belirgin şekilde artmıştır. Bu bulgular, dövüş sporlarında hibrit ağız koruyucuların dentoalveolar travmaların önlenmesinde etkili bir seçenek olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to contribute to the development of modern mouthguards by evaluating the stresses created by crochet and uppercut punches applied during combat sports on dentoalveolar structures and mouthguards, the effectiveness of mouthguards against these stresses, and the resulting deformations (displacements) using the finite element stress analysis method. Material and Method: The three-dimensional solid model of the upper and lower jaws, teeth, alveolar bones, and mouth guards was created using an anatomical head model with Class I (ideal) occlusion and all permanent teeth. The conventional mouthguard is 4 mm thick and made entirely of ethylene vinyl acetate (EVA), while the hybrid mouthguard is modeled with a 3 mm thick polycarbonate occlusal surface and EVA axial walls. Hook and hook-and-eye punch loads were simulated at a speed of 12 m/s and an effective mass parameter of 5 kg. The stresses and deformations in the lower and upper jaw, teeth, alveolar structures, and mouthguards, measured using von Mises (equivalent stresses), were evaluated using a three-dimensional finite element stress analysis method. Results: In the hook and uppercut punch application; the von Mises stress value in the lower jaw was determined to be highest (200 MPa; 520 MPa) in the model without a mouthguard and lowest (170 MPa; 260 MPa) in the model with a hybrid mouthguard. The von Mises stress value formed on the teeth in the lower jaw was highest (1100 MPa; 1600 MPa) in the model without a mouthguard and lowest (300 MPa; 500 MPa) in the model with a hybrid mouthguard. It was determined that the von Mises stress values transmitted to the upper jawbone and upper teeth were quite low. When both hook and hook-and-eye punches were applied, the von Mises stress values obtained in the model with a hybrid mouthguard were found to be higher than those in the model with a conventional mouthguard. It has been determined that in models using mouth guards, maximum displacement occurs later after the impact, and deformation spreads over a wide surface area without being localized. Conclusion: This study determined that hybrid mouthguards exhibit superior biomechanical performance compared to conventional mouthguards in reducing stresses transmitted to dentoalveolar structures. The combined use of a rigid occlusal splint component and a flexible axial structure in these protectors ensured more effective distribution of loading energy, significantly increasing protection, particularly during high-energy vertical loading. These findings indicate that hybrid mouthguards can be used as an effective option for preventing dentoalveolar trauma in combat sports.