İnfertil erkeklerde mikrocerrahi subinguinal varikoselektominin uzun dönem sonuçları
Long-term outcomes of microsurgical subinguinal varicocelectomy in infertile men
  1. Tez No: 1001170
  2. Yazar: MURAT IŞITAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AŞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Varikosel, infertilite, mikrocerrahi subinguinal varikoselektomi, semen analizi, sperm motilitesi, testis volümü, testosteron, Semen, Varicocele, infertility, microscopic subinguinal varicocelectomy, semen analysis, sperm motility, testicular volume, testosterone
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Varikoselektomiden sonra ilk 12 ayda semen parametrelerinde ve gebelik oranlarında önemli düzelmeler raporlanmıştır. İki yıl üzerindeki izleme sonuçları sınırlıdır. Bu çalışmada izleme süresi en az 30 ay olan, varikoselektomi yapılmış olguların semen parametreleri ve fertilite durumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: 2011-2022 yılları arasında mikrocerrahi subinguinal varikoselektomi uygulanan ve izleme süresi en az 30 ay olan subfertil olguların kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. İzleme süresine göre 30–47 ay olan olgular grup 1, 48–71 ve 72–113 ay olan olgular ise sırasıyla grup 2 ve 3 olarak sınıflandırıldı. Olguların demografik ve üreme öyküler ile fizik bakı bulguları kaydedildi. Olguların preoperatif, postoperatif ve uzun dönem semen parametreleri, serum hormon düzeyleri ölçüldü. Spontan ve üremeye yardımcı tedaviler (ÜYT) ile elde edilen gebelik oranları araştırıldı. Bulgular: Mikrocerrahi subinguinal varikoselektomi yapılan 162 subfertil olgunun tamamının izleme süreleri 30 ay ve üzerinde bulundu. Grupların ortanca izleme süreleri sırasıyla 30, 57 ve 80 ay bulundu. Grupların sağ testis volümlerinde anlamlı değişim saptanmazken, sol testis volümlerinde istatistiksel önemli artışlar saptandı. Tüm gruplarda preoperatif değerlere göre sperm konsantrasyonu, motilite, morfolojilerinde istatistiksel önemli artışlar saptandı. Tüm gruplarda FSH ve LH değerleri benzer seyir gösterirken, sadece Grup 1'de TT düzeyinde anlamlı artış izlendi (p<0,001). Spontan gebelik oranları grup 1, 2 ve 3'de sırasıyla %52,9, %68,2 ve %62,5 saptanırken, ÜYT ile gebelik oranları sırasıyla %44,1, %27,3 ve %37,5 bulundu. Sonuç: Mikrocerrahi subinguinal varikoselektomi uygulanan subfertil olguların uzun dönem izlemlerinde de semen parametrelerindeki düzelme devam etmektedir. Erken dönemde spontan gebelikler daha sık izlenirken, izleme süresi uzadıkça ÜYT ile gebelik oranı artmaktadır. Birden fazla canlı doğum saptanan olguların bulunması, varikoselektomi sonrası fertilite potansiyelinin uzun dönemde de korunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Significant improvements in semen parameters and pregnancy rates have been reported within the first 12 months after varicocelectomy. However, data on follow-up outcomes beyond two years are limited. This study aimed to investigate semen parameters and fertility outcomes in patients who underwent varicocelectomy with a minimum follow-up duration of 30 months. Materials and Methods: Records of subfertile patients who underwent microsurgical subinguinal varicocelectomy between 2011 and 2022 and had a follow-up duration of at least 30 months were retrospectively evaluated. Patients were classified into three groups according to follow-up duration: 30–47 months (Group 1), 48–71 months (Group 2), and 72–113 months (Group 3). Demographic characteristics, reproductive history, and physical examination findings were recorded. Preoperative, postoperative, and long-term semen parameters and serum hormone levels were assessed. Pregnancy rates achieved spontaneously and through assisted reproductive technology (ART) were evaluated. Results: A total of 162 subfertile patients who underwent microsurgical subinguinal varicocelectomy had follow-up durations of 30 months or longer. The median follow-up durations were 30, 57, and 80 months in Groups 1, 2, and 3, respectively. While no significant change was observed in right testicular volume, statistically significant increases were detected in left testicular volume. In all groups, sperm concentration, motility, and morphology showed statistically significant improvements compared to preoperative values. FSH and LH levels showed a similar course in all groups, whereas a significant increase in total testosterone (TT) levels was observed only in Group 1 (p<0.001). Spontaneous pregnancy rates in Groups 1, 2, and 3 were 52.9%, 68.2%, and 62.5%, respectively, while pregnancy rates achieved with ART were 44.1%, 27.3%, and 37.5%, respectively. Conclusion: Improvements in semen parameters persist during long-term follow-up in subfertile patients undergoing microsurgical subinguinal varicocelectomy. While spontaneous pregnancies are more frequently observed in the early period, the rate of pregnancies achieved with ART increases with longer follow-up. The presence of patients with more than one live birth suggests that fertility potential may be maintained in the long term after varicocelectomy.