KOAH'lı hastalarda ultrasonografi kullanılarak diyafragma kalınlığının değerlendirilmesi, bu değerlerin KOAH hastalarının spirometrik değerleri ve evrelemesi ilekorelasyonu
Evaluation of diaphragm thickness using ultrasonography in COPD patients and correlation of these values with spirometric values and staging of COPD patients
  1. Tez No: 1001181
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ EKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyafragma USG, FEV1, FVC, KOAH, COPD, Diaphragma US, FEV1, FVC
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
Özet
KOAH'lı Hastalarda Ultrasonografi Kullanılarak Diyafragma Kalınlığının Değerlendirilmesi, Bu Değerlerin KOAH Hastalarının Spirometrik Değerleri ve Evrelemesi ile Korelasyonu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Van, 2025. Amaç: Bu çalışmada KOAH hastalarında B-Mod USG ile diyafram kası kalınlığı değerlendirilip, bu değerlerin KOAH hastalarının spirometrik değerleri ve GOLD evrelemesi ile ilişkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Göğüs Hastalıkları Polikliniğine stabil dönemde başvurup ayaktan tedavi alan hasta ve kontrol grubu üzerinde yapılan prospektif vaka-kontrol çalışmasıdır. Hasta ve kontrol grubunun rutin tetkiklerinin yanı sıra ayrıntılı tıbbi öyküsü alınıp fizik muayenesi yapıldı ve hasta ve kontrol grubuna diyafragma USG görüntülemesi yapılarak elde edilen verilerin SPSS 25.0 programında istatistiksel analizi yapıldı. USG tekniği olarak supin pozisyonda, baş hafif yükseltilmiş şekilde değerlendirildi ve diyafragma kalınlığı ölçümleri için sağ hemidiyafragma tercih edildi. Bulgular: Araştırmanın örneklem büyüklüğü G-power 3.1.9.7 programı ile hesaplandı. Vaka grubuna 115 kontrol grubuna 30 gönüllü dahil edildi. Vaka grubu spirometri değerlerine göre GOLD evrelerine göre gruplandırdı. Vaka grubunun medyan yaş ortalaması 69 , kontrol grubunun medyan yaş ortalaması 50 bulundu. Kan gazı PCO2 ve bikarbonat seviyelerinin vaka grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,001). Vaka grubundaki bireylerin kontrol grubundakilere göre SpO2, FEV1 ve FVC değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüştür (p<0,001). Vaka grubundaki bireylerin kontrol grubundakilere göre Tdins ve Kalınlık indeksi değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüştür (p<0,001). Vaka grubundaki GOLD evre 3 ve evre 4 bireylerin diğerlerine göre kalınlık indeksi istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktür (p:0,010). Amfizematöz akciğer bulgusu olmayanların olanlara göre Tdins ve kalınlık indeksi değerlerinin istatistiksel olarak yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,001). Yaş ile kalınlık indeksi değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü zayıf düzeyde korele oldukları bulunmuştur (r:-0,210 p:0,024). Tdins ile VKİ değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü orta düzeyde korele oldukları bulunmuştur (r:0,257 p:0,006). GOLD evrelemesi ile kalınlık indeksi arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü orta düzeyde korelasyon bulunmuştur (r:-0,289 p:0,002). Tdins ile FEV1 değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü orta düzeyde korele oldukları bulunmuştur (r:0,289 p<0,001). Tdins ile FVC değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü orta düzeyde korele oldukları bulunmuştur (r:0,277 p:0,001). Kalınlık indeksi ile FEV1 değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü orta düzeyde korele oldukları bulunmuştur (r:0,432 p<0,001). Kalınlık indeksi ile FVC değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü orta düzeyde korele oldukları bulunmuştur (r:0,413 p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda inspiryum sonu diyafragma kalınlığı ve kalınlık indeksinin spirometrik değerlerle ilişkili olduğu, GOLD evrelemesi ile sadece kalınlık indeksinin ilişkili olduğu görüldü. Gelecek dönemde literatürde çeşitli türde benzer konuya değinen araştırmaların yapılarak diyafragma ultrason ölçümleri ile spirometrik ölçümler ve hastalığın şiddeti arasındaki ilişkinin daha güçlü kanıtlar ile ortaya konması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Diaphragm Thickness Using Ultrasonography in COPD Patients and Correlation of These Values with Spirometric Values and Staging of COPD Patients. Van Yuzuncu Yil University, Faculty of Medicine, Dursun Odabas Medical Center, Department of Pulmonology, Medical Specialization Thesis, Van, 2025. Aim: In this study, it was aimed to evaluate diaphragm muscle thickness in COPD patients with B-Mode USG and to reveal the relationship of these values with spirometric values and GOLD staging of COPD patients. Materials and Methods: The study is a prospective case-control study conducted on a patient and control group who applied to the Chest Diseases Outpatient Clinic of Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases during the stable phase and received outpatient treatment. In addition to the routine examinations of the patient and control groups, a detailed medical history was taken and a physical examination was performed. Diaphragm ultrasonography (USG) was performed on both the patient and control groups, and the data obtained were statistically analyzed using SPSS 25.0. For the USG technique, the evaluation was performed in the supine position with the head slightly elevated, and the right hemidiaphragm was preferred for diaphragm thickness measurements. Results: The sample size of the study was calculated using the G-power 3.1.9.7 program. 115 volunteers were included in the case group and 30 in the control group. The case group was classified according to GOLD stages based on spirometry values. The median age of the case group was found to be 69, while the median age of the control group was 50.Blood gas PCO2 and bicarbonate levels were found to be statistically significantly higher in the case group than in the control group (p<0.001). It was observed that SpO2, FEV1 and FVC values of the individuals in the case group were statistically significantly lower than those in the control group (p<0.001). It was observed that the Tdins and thickness fraction values of the individuals in the case group were statistically significantly lower than those in the control group (p<0.001). In the case group, GOLD stage 3 and stage 4 individuals had statistically significantly lower thickness fraction compared to the others (p:0.010). Tdins and thickness fraction values were found to be statistically higher in those without emphysematous lung findings than in those with them (p<0.001). A statistically significant negative weak correlation was found between age and thickness fraction values (r:-0.210 p:0.024). Tdins and BMI values were found to be statistically significantly positively moderately correlated (r:0.257 p:0.006). A statistically significant negative moderate correlation was found between GOLD staging and thickness fraction (r:-0.289 p:0.002). Tdins and FEV1 values were found to be statistically significantly positively moderately correlated (r:0.289 p<0.001). Tdins and FVC values were found to be statistically significantly positively moderately correlated (r:0.277 p:0.001). Thickness fraction and FEV1 values were found to be statistically significantly positively moderately correlated (r:0.432 p<0.001). Thickness fraction and FVC values were found to be statistically significantly positively moderately correlated (r:0.413 p<0.001). Conclusion: Our study found that end-inspiratory diaphragmatic thickness and thickness fraction were correlated with spirometric values, while only the thickness fraction was correlated with GOLD staging. Future studies addressing similar issues in the literature should provide more robust evidence to demonstrate the relationship between diaphragmatic ultrasound measurements, spirometric measurements, and disease severity.