Genel anestezi altında tedavileri yapılan sağlıklı ve engelli çocuk hastalara ait verilerin değerlendirilmesi: Üç yıllık retrospektif çalışma
Evaluation of data on healthy and disabled children treated under general anesthesia: Three- year retrospective study
  1. Tez No: 542221
  2. Yazar: SAFİYE SEYHAN KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Diş Hekimliği, Genel anestezi, Retrospektif Çalışma, Pediatric Dentistry, General Anesthesia, Retrospective Study
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çok sayıda medikal problemi ve mental yetersizliği olan çocuklarda genel anestezi gerekliliği giderek artmaktadır. Diş hekimliğinde genel anestezi 1960'lı yıllardan itibaren yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Engelli ve nonkoopere sağlıklı çocukların ağız sağlığı kötüdür. Bu hastalarda, etkin önleyici tedaviler, diş hekimliği genel anestezi merkezlerine erişim ve kabul edilebilir diş tedavisi prosedürleri zordur. Bu gibi hastalar, yaş, şiddetli anksiyete veya engellilikten dolayı farmakolojik olmayan tekniklere cevap vermezler. Bu nedenle farmakolojik olan genel anestezi tekniğinin uygulanması gerekliliği ortaya çıkar. Bu çalışmanın amacı, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na başvuran ve genel anestezi altında tedavileri yapılan engelli ve sağlıklı çocuk hastaların; yaş, cinsiyet ve yapılan işlemler bazında elde edilen verilerini karşılaştırmak ve incelemektir. Yaptığımız tez çalışmasında, 2015-2018 yılları arasında kliniğimize başvuran ve tedavileri genel anestezi altında tamamlandıktan sonra verileri sisteme kaydedilen hastalar incelenmiştir. Genel anestezi altında hastalara uygulanan tedaviler, epikriz raporları vasıtasıyla kaydedilmiştir. Hastalara ait veriler toplandıktan sonra, yaş ve sağlıklı/engelli olma faktörleriyle yapılan tedaviler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı analizlerle ortaya konmaya çalışılmıştır. Sağlıklı ve engelli hastaların dmft ve DMFT değerleri hesaplanmıştır. Yaptığımız çalışmanın sonuçlarına göre, erkek hasta oranı kız hastalardan daha yüksek bulunmuştur. Sağlıklı hasta sayısı engelli hasta sayısına göre daha fazladır. Engelli çocuk hastaların yaş ortalamasının sağlıklı çocuklara göre yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan tedaviler incelendiğinde, yaşın artmasıyla birlikte çekilen süt dişi sayısının azaldığı, çekilen daimi diş sayısının arttığı, yapılan ortalama dolgu sayısının ise azaldığı bulunmuştur. Sağlıklı çocuklarda yapılan süt dişi çekimi engelli çocuklara göre daha fazla; ancak daimi diş çekimi yok denecek kadar azdır. Genel anestezi altında en fazla uygulanan tedavi restorasyon olarak bulunmuştur. Bunu sırasıyla süt dişi çekimi, daimi diş çekimi, amputasyon ve kanal tedavisi takip etmektedir. En yüksek dmft oranı 2-6 yaş engelli çocuk hastalarda, en yüksek DMFT oranı ise 7-16 yaş engelli hastalarda bulunmuştur. Engelli hastaların yüksek çürük oranına sahip oldukları görülmektedir. Engelli hastaların daha önce diş hekimini ziyaret etmeleri ve birincil önleyici bakım almalarını teşvik etmek için daha fazla çaba gösterilmelidir. Engelli ve özel ihtiyaçları olan hastalara daha iyi bir koruyucu bakım gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The requirement for general anesthesia is increasing in children with multiple medical problems and mental insufficiency. General anesthesia in dentistry has been widely used since the 1960s. Disabled and incooperative children's oral health is poor. Accessing dentistry general anesthesia centers, utilizing effective preventive treatments and acceptable dental treatment procedures are difficult for these patients. Patients like this do not respond to non-pharmacological techniques due to age, severe anxiety or disability hence the requirement of applying pharmacological general anesthesia technique presents The aim of this study is to compare and analyse the data on basis of age, gender and transactions, obtained from disabled and healthy pediatric patients who applied to Selcuk University Faculty of Dentistry, Department of Pediatric Dentistry and are treated under general anesthesia. In our thesis study, patients who applied to our clinic in between 2015-2018 and whose data are registered on our digital system after their treatment was completed under general anesthesia were examined. Treatments applied to patients under general anesthesia were recorded by epicrisis reports. After collecting the data of the patients, it was tried to determine whether there is a statistically significant relationship between age and being healthy / disabled factors. Healthy and disabled patients' dmft and DMFT values were calculated. According to the results of our study, the ratio of male patients was higher than of female patients. The number of healthy patients is higher than the number of disabled patients. The mean age of the handicapped children was higher than the healthy children. When the treatments were examined, it's found that with the increase of age, the number of taken primary teeth decreased, the number of extracted permanent teeth increased and the average number of restorations was decreased. In healthy children, the primary tooth extraction is more than the children with disabilities. However, permanent tooth extraction number is very small. The most common treatment under general anesthesia is found as restoration. This is followed respectively by primary tooth extraction, permanent tooth extraction, amputation and root-canal treatment. The highest dmft rate is found in the disabled pediatric patients aged 2-6 years and the highest rate of DMFT is found in pediatric patients with disabilities aged 7-16 years. More efforts should be perform to encourage people with disabilities to visit the dentists and receive primary preventive care. Patients with disabilities and special needs require better preventive care.