Obezlerde oksidatif denge skorunun biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler ve vücut kompozisyonu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between oxidative balance score and biochemical findings, anthropometric measurements, and body composition in obese individuals
  1. Tez No: 1001213
  2. Yazar: BERNA TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI GİZEM ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif Denge Skoru, Obezite, Antioksidan, Prooksidan, Beslenme, Oxidative Balance Score, Obesity, Antioxidant, Prooxidant, Nutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, obez bireylerde oksidatif denge skorunu (ODS) hesaplamak ve ODS'nin biyokimyasal parametreler, antropometrik ölçümler, vücut kompozisyonu ve besin alımı ile ilişkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu kesitsel çalışma 18–65 yaş arası 280 obez birey ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri değerlendirilmiş; üç günlük besin tüketim kayıtlarından antioksidan ve prooksidan bileşenleri içeren ODS hesaplanmış; biyokimyasal, antropometrik ve vücut kompozisyonu verileri analiz edilmiştir. Bulgulara göre toplam prooksidan skor kadınlarda (13,54±3,65) erkeklere (9,67±3,39) kıyasla daha yüksektir (p<0,001). Toplam antioksidan skor kadınlarda (13,57±6,14) ve erkeklerde (14,69±5,82) anlamlı fark göstermemiştir (p=0,238). Toplam ODS ise kadınlarda (27,11±6,08) erkeklerden (24,35±5,82) daha yüksektir (p=0,003). ODS ile serum HDL kolesterol düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Abdominal obezite parametrelerinin (bel çevresi, bel/kalça ve bel/boy oranı) prooksidan (T1) grupta daha yüksek bulunması, düşük ODS düzeylerinin artmış abdominal obezite ile ilişkili olduğunu göstermektedir. ODS ile turpgiller, karotenoidler ve bazı vitaminlerin alımı arasında pozitif; vücut ağırlığı, BKİ ve bel çevresi ile negatif ilişkiler belirlenmiştir. ODS ile antioksidan kapasite göstergesi olan ORAC değeri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Regresyon analizleri, ODS'nin A, E, C vitamini, ORAC değeri ve abdominal obezite göstergeleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisinin bulunduğunu göstermiştir. Bulgular, obez bireylerde oksidatif dengenin; diyetle alınan antioksidanlar, prooksidan skor, yaşam tarzı ve abdominal obezite göstergelerinden etkilenen çok boyutlu bir yapı olduğunu göstermektedir. Obezite yönetiminde antioksidan açısından zengin beslenme, prooksidanların azaltılması ve yaşam tarzı düzenlemelerinin birlikte ele alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to calculate the oxidative balance score (ODS) in obese individuals and to examine the relationship between ODS and biochemical parameters, anthropometric measurements, body composition, and food intake. This cross-sectional study was conducted with 280 obese individuals aged 18–65 years. The sociodemographic characteristics, dietary habits, and physical activities of the participants were evaluated; ODS, which includes antioxidant and prooxidant components, was calculated from three-day food consumption records; and biochemical, anthropometric, and body composition data were analyzed. According to the findings, the total prooxidant score was higher in women (13.54±3.65) compared to men (9.67±3.39) (p<0.001). Total antioxidant scores did not differ significantly between women (13.57±6.14) and men (14.69±5.82) (p=0.238). However, total ODS was higher in women (27.11±6.08) than in men (24.35±5.82) (p=0.003). A positive correlation was found between ODS and serum HDL cholesterol levels (p<0.05). The higher levels of abdominal obesity parameters (waist circumference, waist-to-hip ratio, and waist-to-height ratio) in the prooxidant (T1) group indicate that lower ODS levels are associated with increased abdominal obesity. Positive correlations were found between ODS and the intake of cruciferous vegetables, carotenoids, and some vitamins; negative correlations were found with body weight, BMI, and waist circumference. A positive correlation was found between ODS and the ORAC value, an indicator of antioxidant capacity (p<0.05). Regression analyses showed that ODS had a statistically significant effect on vitamins A, E, C, ORAC value, and indicators of abdominal obesity. The findings indicate that oxidative balance in obese individuals is a multidimensional construct influenced by dietary antioxidants, prooxidant score, lifestyle, and indicators of abdominal obesity. In obesity management, a combination of antioxidant-rich diets, reduction of prooxidants, and lifestyle modifications is crucial.