Ebeveyni boşanmış bireylerin evlilik öncesi ve sonrasıyaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Pre-marital and post-marital problems experienced by individuals with divorced parents and proposed solutions
  1. Tez No: 1001242
  2. Yazar: SALİHA ERDİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ PARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile sorunları, Boşanmış aileler, Sosyopsikolojik sorunlar, Tek ebeveynli aile, Family problems, Divorced families, Single-parent family
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Aile; insanlık tarihinden bu yana önemini koruyan, toplumun en küçük ve en anlamlı yapı taşıdır. Son zamanlarda toplumumuzda, modern bir hayata geçişin sancıları ve neticeleri diyebileceğimiz değişiklikler yaşanmaktadır. Bunlar hayata, insana ve aileye bakışı değiştirerek, toplumun temel taşı olan aileyi tehdit etmektedir. Boşanmaların giderek artması ve yuvaların dağılmasıyla toplum hayatı temelden sarsılmakta ve en çok ta çocuklar zarar görmektedir. Bu şartlarda, çocukların evlilik aşamalarında ve evlendikten sonra da devam etmesi muhtemel olan sorunlar yaşayabileceği varsayılmaktadır. Bu çalışma ile, çocukların ne gibi sorunlar yaşadığını bilimsel verilerle tespit ederek çiftleri, aile yuvasını korumaya yönelik daha duyarlı davranmaya sevk edebilmek amaçlanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseninde tasarlanmış olan bu çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemi olan maksimum çeşitlilik ile belirlenmiş olup, ebeveyni boşandıktan sonra evlenen, daha sonra boşanmış olup olmaması fark etmeyen 1'i erkek 22 gönüllü katılımcı ile görüşülmüştür. Elde edilen veriler MAXQDA 2024 aracılığı ile analiz edilmiş ve toplamda 4 kategori, 10 tema ve 20 alt temaya ulaşılmıştır. Bu kategori ve temalar şekiller aracılığı ile gösterilmiştir. Araştırma sonucunda, ebeveynleri boşandıktan sonra evlenen şahısların evliliğin her aşamasında sorunlar yaşadığı görüşüne varılmıştır. Bu araştırma kapsamında literatür taramaları incelenerek, belirli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The family is the smallest and most meaningful building block of society and has maintained its importance throughout human history. In recent years, society has been experiencing changes that can be described as the pains and consequences of the transition to modern life. These changes have altered perspectives on life, individuals, and the family, thereby threatening the family as the foundation of society. With the increasing rate of divorce and the dissolution of families, social life is being fundamentally shaken, and children are the most adversely affected. Under these conditions, it is assumed that children may experience various problems during the stages of marriage and after marriage. The aim of this study is to identify, based on scientific data, the types of problems experienced by individuals whose parents divorced, and to encourage couples to act more sensitively toward protecting the family unit. This study was designed using the phenomenology approach, one of the qualitative research designs. The participants were determined through maximum variation sampling, a type of purposive sampling, and consisted of 22 voluntary participants (21 women and 1 man) who married after their parents divorced, regardless of whether they later divorced themselves. The data were analyzed using MAXQDA 2024, and a total of 4 categories, 10 themes, and 20 sub-themes were identified. These categories and themes were presented through visual figures. The findings indicate that individuals who married after their parents' divorce experience difficulties at every stage of marriage. Based on the literature reviewed within the scope of this research, several recommendations were proposed.