Benlik algısı ve kolektif eylem arasındaki ilişkide grupla bütünleşmenin aracı rolü
The mediating role of group identification in the relationship between self-perception and collective action
  1. Tez No: 1001257
  2. Yazar: SENA GÖKÇE DEMİROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Algısı, Grupla Bütünleşme, Kolektif Eylem, Self-Concept, Group Identification, Collective Action
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, benlik algısı ile kolektif eylem arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide grupla bütünleşmenin aracı rolünü incelemektir. Çalışma, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan ve yaşları 18-65 arasında değişen 575 katılımcı ile yürütülmüştür. Veriler;“Demografik Bilgi Formu”,“İlişkisel-Bireyci-Toplulukçu Benlik Ölçeği”,“Grupla Bütünleşme Ölçeği”ve“Kolektif Eylem Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS-26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre benliğin bireyci alt boyutu ile kolektif eylem arasında zayıf ve pozitif bir ilişki, ilişkisel ve toplulukçu alt boyutları ile kolektif eylem arasında kuvvetli ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca grupla bütünleşme ile bireyci benlik arasında zayıf ve pozitif bir ilişki, ilişkisel ve toplulukçu benlik arasında güçlü ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Grupla bütünleşme ile kolektif eylem arasında orta kuvvette, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan aracılık analizleri sonucunda grupla bütünleşmenin, ilişkisel ve toplulukçu benlik ile kolektif eylem arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-perception and collective action, and the mediating role of group identification in this relationship. The study was conducted with 575 participants aged between 18 and 65, selected through a convenience sampling method. Data were collected using the“Demographic Information Form,”the“Relational-Individual-Collective Self Scale,”the“Group Identification Scale,”and the“Collective Action Scale.”The data were analyzed using SPSS-26. According to the research findings, a weak and positive relationship was found between the individualistic sub-dimension of self and collective action, and strong and positive relationships were found between the relational and collectivist sub-dimensions and collective action. Furthermore, a weak and positive relationship was found between group integration and the individualistic self, and a strong and positive relationship was found between the relational and collectivist self. A moderate, positive, and significant relationship was found between group integration and collective action. As a result of the mediation analyses, it was determined that group integration played a partial mediating role in the relationship between relational and collectivistic self and collective action.