Kur'ân'a yansımaları itibarıyla nüzûl döneminde dinî ve siyasî ilişkiler
Religious and political relations during the period of revelation, as reflected in the Quran
- Tez No: 1001273
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Nüzul, Tefsir, Koran, Nuzul, Commentary
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada insani ilişkilerin boyutları, Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan ilgili âyetler çerçevesinde nüzûl ortamı bağlamında analitik bir yaklaşımla incelenmiştir. Mekke ve Medine dönemleri, insani ilişkiler temasında dinî, siyasî, sosyal, tarihsel ve kültürel düzlemde analiz edilmiştir. Araştırmada her iki dönemin koşullarının geçmişteki temelini oluşturan ve bu temeli günümüze yansıtan bazı kavramlar tespit edilmiştir. Bu kavramlar, konuyla ilgili âyetler ışığında dönemsel bir okumaya tabii tutulmuştur. Bu sayede ilahi sözlerin hedefleri, insanlara vermek istediği tavsiyeler, toplumsal hayatın gereklilikleri, hak ve sorumlulukların gözetilmesi gereken ana konular belirlenmiştir. Kapsamlı bir araştırma ve inceleme sonucunda her iki dönemde de Müslümanlar arasında ve Müslümanlarla diğer halklar arasında hem birleştirici uyum noktalarına hem de ayırıcı çatışma noktalarına ulaşılmıştır. Çatışma noktalarının İslâm'ın temel esaslarıyla giderilmesi ve kardeşlik, birlik, tevhid, hakkaniyet, iyilik esaslı bir sistemin kurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dimensions of human relations are examined within the context of the environment of revelation by using an analytical approach based on relevant verses from the Qur'ān. The periods of Mecca and Medina are analyzed in terms of human relations on religious, political, social, historical, and cultural levels. In the research, the certain concepts that formed the basis of both periods in the past and reflect this foundation in the present day are determined. These concepts are subjected to a periodical reading in light of the relevant verses. This allowed the identification of key topics such as the objectives of divine words, the recommendations that are given by them to people, the necessities of social life, and the observance of rights and responsibilities. As a result of comprehensive research and analysis, the points of unity and the points of conflict are attained among the Muslims and between the Muslims and the other communities in both periods. It is concluded that the points of conflict must be removed in accordance with the fundamental principles of Islām, and a system based on brotherhood, unity, tawhīd, justice, and goodness must be established.