Kur'an kıssaları bağlamında Diyanet Yayınlarından çıkan peygamberler tarihi literatürünün incelenmesi
An exami̇nati̇on of the prophets' hi̇story li̇terature publi̇shed by the Presi̇dency of Reli̇gi̇ous Affai̇rs (Di̇yanet) i̇n the context of qur'ani̇c narrati̇ves
- Tez No: 1001278
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Diyanet İşleri Başkanlığı, Kıssalar, Peygamberler, Türk Diyanet Vakfı, Öykü kuramı, Presidency of Religious Affairs, Narratives, Prophets, Turkish Diyanet Foundation, Story theory
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları ve Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları tarafından yayımlanan peygamberler tarihi eserlerinin içeriklerini Kur'an'a uygunluk açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, söz konusu eserlerde yer alan peygamber kıssaları, Kur'an'daki ilgili ayetler ile karşılaştırılarak doğruluk, tutarlılık ve dini temsil açısından değerlendirilmiştir. Araştırma, bu eserlerde sunulan peygamberlerin hayatına dair bilgilerin ne ölçüde Kur'an merkezli olduğu ve bu bilgilerin okuyucuya - özellikle çocuklar ve gençler gibi öğrenme sürecindeki kitlelere - ne derece sağlıklı şekilde iletildiği sorularına odaklanmaktadır. Peygamberlere iman, İslâm inanç sisteminin temel unsurlarından biri olduğundan, bu alanda doğru bilgi aktarımı hem teolojik hem de pedagojik açıdan kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV gibi devletin resmî/güvenilir kabul edilen kurumlarının yayımladığı eserlerdeki anlatıların Kur'an'a bağlılık düzeyini tespit etmek, dinî eğitim materyallerinin kalitesini değerlendirmek açısından önemli görülmektedir. Elde edilen bulgular, söz konusu eserlerin Kur'ân'ın özlü ve sembolik anlatım dilinden uzaklaşarak daha çok hikâyeleştirilmiş ve dramatize edilmiş bir yapı sergilediğini ortaya koymaktadır. Bu durum, pedagojik açıdan bazı kolaylıklar sağlamakla birlikte, Kur'ân ile yorum arasındaki sınırın belirsizleşmesi riskini de beraberinde getirmektedir. Çalışma, modern peygamber kıssası yayınlarının ilmî-tefsirî metinler olarak değil, pedagojik ve edebî ürünler olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to assess the contents of the works on the history of prophets, which have been published by Presidency of Religious Affairs Publications and the Turkish Religious Foundation Publications, in terms of their conformity with the Qur'an. The research compares the narratives of the prophets found in these works with the relevant Qur'anic verses, which are accuracy, consistency and religious representation. It focuses on the degree at which information contained in these works about the life of the prophets agree with the Qur'an and study to what extent this information is conveyed to the readers especially among audiences in learning processes such as children and young adults. Belief in the prophets is a basic component of the Islamic system of belief entailing an accurate transmission of associated information of critical theological and pedagogic significance. Accordingly, identifying the extent of the adherence made to the Qur'an in narrations published by institutions officially recognized by the state, i.e., Presidency of Religious Affairs and Turkish Religious Foundation, is important in order to evaluate the quality of religious education materials. The findings have shown that the mentioned works deviate from the concise, symbolic style of narration of Qur'an and have a more story-like and dramatized structure. While such an approach has some pedagogical merits, it also runs the danger of blurring the line between the Qur'an and its interpretation. Consequently, the study concludes that contemporary publications of prophetic stories should be looked at and evaluated as pedagogical and literary products rather than scientific exegetical texts.