Güneş paneli üzerindeki kirliliğin panel verimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of panel surface contamination on solar panel efficiency
- Tez No: 1001281
- Danışmanlar: PROF. DR. İKRAM ORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş paneli, Panel kirliliği, Güneş paneli temizliği, Verimlilik analizi, Çevresel parametreler, Solar panel, Panel contamination, Solar panel cleaning, Efficiency analysis, Environmental parameters
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, güneş panelleri üzerindeki yüzey kirliliğinin panel verimi üzerindeki etkisi deneysel olarak incelenmiştir. Araştırma, Bingöl-Elazığ Çevreyolu üzerinde bulunan Bingöl Üniversitesi Bilgi İnovasyon Ve Teknoloji Transfer Ofisi çatısında kurulan iki fotovoltaik panel ile yürütülmüştür. Panellerden biri temiz bırakılarak her ölçüm öncesinde özenle toz ve kirlerinden arındırılmış, diğeri ise doğal kirlenmeye bırakılmıştır. Temiz panelin temizlenmesi, tozunun alınması, nemli bezle silinmesi ve kurutulması aşamalarını kapsamıştır; kirli panel ise yalnızca ilk ölçümde temizlendikten sonra doğal süreçle kirlenmeye bırakılmıştır. Deney süresince her iki panelden düzenli olarak akım ve gerilim ölçümleri alınmış, ölçüm sırasında sıcaklık, nem ve rüzgâr hızı gibi çevresel parametreler kaydedilmiştir. Ölçümler, genellikle gün ortasında aynı saatler olmasına dikkat edilerek ve başlangıçta haftada bir, daha sonra hava koşullarına bağlı olarak iki haftada bir tekrarlanan düzenli gözlemler şeklinde yapılmıştır. Ayrıca her ölçüm sırasında panellerin fotoğrafları alınarak yüzey durumları görsel olarak da belgelenmiştir. Elde edilen veriler, temiz ve kirli panellerin güç çıktıları ve verimliliklerinin karşılaştırılmasına olanak sağlamıştır. Bulgular, Bingöl koşullarında panel yüzeyinde biriken kirliliğin verim üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, fotovoltaik sistemlerin bakım ve performans değerlendirmelerinde yerel çevresel koşulların dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of surface contamination on solar panel efficiency was experimentally investigated. The research was carried out with two photovoltaic panels installed on the roof of the Bingöl University Information Innovation and Technology Transfer Office located on the Bingöl-Elazığ Ring Road. One panel was kept clean and carefully cleared of dust and dirt before each measurement, while the other panel was left to naturally accumulate dirt. The cleaning procedure for the clean panel included dust removal, wiping with a damp cloth, and drying; the dirty panel was cleaned only during the initial measurement and then exposed to natural contamination. During the experimental period, current and voltage measurements were regularly taken from both panels, and environmental parameters such as temperature, humidity, and wind speed were recorded simultaneously. Measurements were made in the form of regular observations, usually at the same time in the middle of the day, initially once a week, and then every two weeks depending on weather conditions. Additionally, photographs of the panels were taken during each measurement to visually document the surface conditions. The collected data enabled a comparison of power output and efficiency between the clean and dirty panels. The findings indicate that, under the climatic conditions of Bingöl, surface contamination has a limited impact on panel efficiency. This study emphasizes the importance of considering local environmental conditions in the maintenance and performance evaluation of photovoltaic systems.