Üniseks çocuk dış giysi tasarımlarında en az atığa yönelik kalıp tasarım uygulamaları
Pattern design applications to minimize waste in unisex children's outerwear designs
- Tez No: 1001282
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE HARMANKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çocuk giysileri, Children's wear
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, her iki cinsiyet için de uygun çocuk dış giyim modellerine ait kalıplar kullanılarak, farklı pastal planları hazırlanması ve bu pastal planları üzerinde kumaş verimliliği ile atık oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, ulusal düzeyde mağazaları olan kurumsal bir Türk moda markasının üretimde kullandığı 6 adet çocuk dış giyim modeline ait tüm kalıplar üzerinde üç aşamalı uygulama çalışması yapılmıştır. İlk aşamada otomatik serim ile tekli beden kalıplar, kumaşın boyuna, enine ve enine-boyuna yerleştirilerek farklı pastal plan yerleşimleri yapılmış, ikinci aşamada tekli beden kalıplar ile manüel serim ve yapboz tekniği kullanılarak farklı pastal plan yerleşimleri hazırlanmıştır. Son olarak üçüncü aşamada çoklu beden kalıplar ile manüel serim ve yapboz tekniği kullanılarak farklı pastal plan yerleşimleri uygulanmıştır. Firmanın bünyesinde kullanılan Gerber kalıp programında hazırlanan bu pastal planları üzerinde yapılan farklı yerleştirme çalışmalarında pastal boyları kısaldığı için kumaş kullanımının azaltılabileceği görülmüştür. Yapboz yöntemi kullanılarak kalıpların birbirine kenetlenmesi, en az atık oluşturacak şekilde kalıpların farklı opsiyonlarla pastal planlarına yerleştirilmesiyle de firmanın yüksek verimlilik olarak kabul ettiği %85-87 arasında değişen verimlilik oranlarının minimum %93'ün üzerine çıkarılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to prepare different marker plans using patterns of children's outerwear models suitable for both genders and to evaluate fabric efficiency and waste rates on these marker plans. The study, a three-stage application study was conducted on all patterns of 6 children's outerwear models used in the production of a corporate Turkish fashion brand with stores at the national level. In the first stage, different marker plan layouts were made by placing single size patterns lengthwise, widthwise and width-lengthwise on the fabric with automatic spreading, and in the second stage, different marker plan layouts were prepared by using single size patterns with manual spreading and jigsaw technique. Finally, in the third stage, multiple-size patterns were used using manual laying and a jigsaw puzzle technique to create different marker plan layouts. It was observed that fabric usage could be reduced as the marker lengths were shortened in different placement studies carried out on these marker plans prepared in the Gerber pattern program used within the company. It has been determined that efficiency rates, which vary between 85-87%, which the company considers as high efficiency, can be increased to above 93% at minimum by interlocking the molds using the jigsaw method and placing the molds on the marker plans with different options to create minimal waste.