Jandarmanın afetlerdeki rolü: 06 Şubat Kahramanmaraş depremi örneği
The role of the gendarmerie in disasters: The case of the February 06 Kahramanmaraş earthquake
  1. Tez No: 1001330
  2. Yazar: BURAK ÇİPA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ŞENGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Afetler, Deprem, Jandarma, Disaster management, Disasters, Earthquake, Gendarmerie
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kaynağı fark etmeksizin meydana gelen tüm afetler, maddi ve manevi kayba neden olmaktadır. Afetler konusunda oldukça acı tecrübeleri olan Türkiye'de, afet yönetimi ile ilgili geçmişten bugüne kadar çeşitli çalışmalar yapılmış, 2009 yılında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın kurulması ile yeni bir sayfa açılmıştır. Hazırlanarak yürürlüğe konulan Türkiye Afet Müdahale Planı, afet sonrasında yapılacak iş ve işlemleri belirleyen detaylı bir plan olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli konu başlıklarının olduğu bu planda, Tahliye ve Yerleştirme Grubu'nun ana çözüm ortağı İçişleri Bakanlığı adına Jandarma Genel Komutanlığı'dır. Jandarma, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu çerçevesinde kendisine verilen mülki, adli ve askeri görevleri icra etmektedir. Asayişin ve kamu düzeninin sağlanması ile arama kurtarma görevlerini yerine getirmek mülki görevler kapsamındadır. Bu çalışmada; afet kavramı ile ilgili kavramsal çerçeve detaylı bir şekilde incelenmiş, afet yönetiminin değişim süreci ele alınmış, Jandarma'nın yakın geçmişte Türkiye'de meydana gelen afetlerde ne gibi faaliyetler yürüttüğü açıklanmıştır. Çalışmanın ana konusu olan 06 Şubat Kahramanmaraş Depremi ile bu deprem sonrasında yapılan faaliyetlerin tamamı son bölümde detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca yine bu bölümde depremin ardından afet bölgesinde görev yapan Jandarma personeli ile yapılan mülakatlara ilgili bölümlerde yer verilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmanın, yüzyılın en büyük felaketi olarak adlandırılan 06 Şubat Kahramanmaraş Depremi ile ilgili yapılacak çalışmalara yardımcı olacağı, afet sonrasında görev alan kişilerin yaşadıklarını da kapsaması nedeniyle özellik arz edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
All disasters, regardless of their source, cause material and moral loss. In Türkiye, which has had quite painful experiences with disasters, has carried out various studies on disaster management from the past to the present and a new chapter began with the establishment of the Disaster and Emergency Management Presidency in 2009. The Türkiye Disaster Response Plan, which has been prepared and put into effect, is a detailed plan that outlines the tasks and procedures to be carried out after a disaster. In this plan, which covers various topics, the main partner of the Evacuation and Relocation Group is the Gendarmerie General Command on behalf of the Ministry of Interior. The Gendarmerie carries out its civil, judicial, and military duties within the framework of the Law on the Organization, Duties, and Powers of the Gendarmerie No. 2803. Ensuring public order and security and performing search and rescue duties fall within the scope of civil duties. This study examines the conceptual framework related to the concept of disaster in detail, addresses the process of change in disaster management, and explains the activities carried out by the Gendarmerie in recent disasters in Turkey. The main subject of the study, the February 6 Kahramanmaraş Earthquake, and all the activities carried out after this earthquake are explained in detail in the last section. This section also includes interviews with Gendarmerie personnel who served in the disaster area after the earthquake. In conclusion, this study is considered to be of particular importance as it will assist in future studies on the February 6 Kahramanmaraş Earthquake, described as the greatest disaster of the century, and because it covers the experiences of those who served after the disaster.