2005-2021 yılı verileri ile Parion Hellenistik dönem seramiği ve materyal kültür kapsamında irdelenmesi
Analysis of Parion Hellenistic period pottery and material culture within the extent of 2005-2021 data
  1. Tez No: 1001419
  2. Yazar: GONCA FIRAT BİŞKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KASAPOĞLU, PROF. DR. BİLLUR TEKKÖK KARAÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Parion, Seramikler, Parion, Ceramics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Parion Antik Kenti'nde 2005–2021 yılları arasında ele geçen Hellenistik Dönem seramikleri oluşturmaktadır. Hellenistik Dönem'e ait neredeyse tüm seramik grupları Parion'da temsil edilmekte olup, bu seramikler tipolojik ve kronolojik olarak sınıflandırılabilir durumdadır. Agora ve Depo (Agora ve Dükkanlar) alt evrelerde ortaya çıkarılan Hellenistik Dönem'e ait duvar kalıntısı, Odeion'da (1 ve 2 No.lu tonoz) yer alan Hellenistik Dönem duvarı, in-situ yivli sütun ve Tiyatro'nun postscaenium duvarı önünde yapılan sondajda açığa çıkarılan mekân duvarlarındaki renkli freskler, kentin Roma Dönemi kamusal yapılarının altında Hellenistik Dönem'e ait mimari yapılanmanın varlığını göstermekte olup bu mimari unsurlar, ele geçen seramik buluntularıyla da desteklenmektedir. Parion'un Erken Hellenistik Dönem seramikleri oldukça kaliteli olup, form çeşitliliği açısından da zengindir. Aynı dönem mezarlarında bulunan altın takılar, Parion'un zengin bir Grek polisi olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak Geç Hellenistik Dönem'e gelindiğinde, mezar buluntuları ve kentin genelinde ele geçen seramiklerin kalitesinde bir düşüş gözlenmektedir. Erken Hellenistik Dönem'e tarihlenen Güney/Tavşandere Nekropolis'te bulunan mezar buluntuları, kentin erken evresinde Makedon-Trakya kültürünün etkili olduğunu göstermektedir. Bu etkinin, Makedon savaşları neticesinde azaldığı ve Roma desteğiyle Batı Anadolu'da güç kazanan Pergamon Krallığı'nın Parion üzerinde etkili olmaya başladığı anlaşılmaktadır. Kentte MÖ 3. yüzyıl sonları ile MÖ 2. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenen Pergamon etkili seramikler bu durumu doğrulamakta olup bu veriler ışığında diğer bölge kentlerinde olduğu gibi, Parion'un da Pergamon ile ticari, sosyal ve politik ilişkiler içinde olduğu söyleyebiliriz. Ayrıca, MÖ 2. yüzyılın ortalarından itibaren Ephesos tipi kandiller ve Ionia üretimi kalıp yapımı kâselerin kentte görülmesi, Parion'un Ephesos ve Ege adalarıyla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bu kentlerin yanı sıra, Troia, Thrakia Khersonesos'u, Assos, Daskyleion, Erythrai, Knidos, kuzey Karadeniz (Tauric Chersonesos), Bosporan Krallığı ve Batı Karadeniz kentleri de Parion için diğer önemli merkezler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the Hellenistic period ceramics unearthed in Parion between 2005 and 2021. Almost all ceramic groups belonging to the Hellenistic period are represented in Parion, and these finds can be typologically and chronologically classified. Architectural remains such as the Hellenistic-period wall uncovered in the lower phases of the Agora and its Storage Building (Agora and Shops), the Hellenistic walls located in the Odeion (Vaults 1 and 2), the in-situ fluted column, and the colorful frescoes on the walls revealed during the sondage in front of the postscaenium wall of the Theatre demonstrate the existence of a Hellenistic architectural phase beneath the Roman public buildings of the city. These architectural elements are also supported by the ceramic finds. The Early Hellenistic ceramics of Parion are of remarkably high quality and display a wide variety of forms. The discovery of gold jewelry in the burials of the same period further indicates that Parion was a prosperous Greek polis. However, by the Late Hellenistic period, a decline in the quality of both the ceramics recovered throughout the city and the grave goods is observed. The burial finds from the South/Tavşandere Necropolis, dated to the Early Hellenistic period, indicate that Macedonian-Thracian culture was influential in the early phase of the city. This influence seems to have diminished as a result of the Macedonian Wars, after which the Kingdom of Pergamon gaining power in Western Anatolia with Roman support—began to exert influence over Parion. Pergamene-style ceramics dated to the late 3rd century BC and the first quarter of the 2nd century BC confirm this situation. As in other cities of the region, it can be suggested that Parion maintained commercial, social, and political relations with Pergamon. Furthermore, the appearance of Ephesian-type lamps and Ionian mold-made bowls in the city from the mid-2nd century BC onward demonstrates that Parion was also connected with Ephesos and the Aegean islands. In addition to these centers, Troia, the Thracian Chersonese, Assos, Daskyleion, Erythrai, Knidos, the northern Black Sea region (Tauric Chersonesos), the Bosporan Kingdom, and the western Black Sea cities were also among the significant interaction partners of Parion.