Yirmi birinci yüzyıl Britanya tiyatrosunda göç ve göçmen temsilleri
Representations of immigration and immigrants in twenty-first century British theatre
  1. Tez No: 1001420
  2. Yazar: NAZAN ERCİŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Çağdaş Britanya Tiyatrosu, The Bogus Woman, The Jungle, Sea Things, How To Hold Your Breath, Immigration, Contemporary British Theatre, The Bogus Woman, The Jungle, Sea Things, How To Hold Your Breath
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Çoğu zaman salgın hastalıklar, savaşlar ve doğal afetler gibi birtakım nedenlerin etkisi altında ortaya çıkan göç hareketleri dünyanın siyasi, ekonomik ve etnik yapısının değişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu tez çalışması, insanoğlunun karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlarından birisi olarak dünyanın gündemini meşgul eden göçü, disiplinlerarası bir yaklaşımla göç ve göçmen temsillerinin yer aldığı oyunlarda güvenlik bağlamında ele almaktadır. Çalışma, tiyatronun insana ve doğaya dair her konuya eleştirel bir bakışla yaklaşabilme özelliğinden yola çıkarak göç hareketliliklerini politik baskı, savaş, iklim değişiklikleri ve ekonomik nedenlerin yarattığı güvenlik tehditlerinin ekseninde tartışma üzerine temellenmiştir. Üç ana bölüm, giriş ve sonuç kısımlarından oluşan çalışmanın ilk bölümünde modern göç kuramları ile birlikte göçün tarihsel süreçteki yansımalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde edebiyat ve tiyatro bağlamında göç edebiyatı ve antik tiyatrodan günümüze göç ve göçmen temsilleri ile birlikte değişen göç ve göçmen algısı ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise yirmi birinci yüzyıl Britanya tiyatrosundan göç ve göçmen temsilleri örneklerinin yer aldığı The Bogus Woman (Kay Adshead, 2000) politik baskı başlığı altında, The Jungle (Joe Murphy and JoeRobertson, 2016) savaş ve çatışma başlığı altında, Sea Things (Hassan Abdulrazzak, 2023) iklim değişiklikleri başlığı altında ve How To Hold Your Breath (Zinnie Harris, 2015) ise ekonomik göçler başlığı altında incelenmiştir. Çalışmanın amacı, belirlenen oyunlarda tiyatronun göç ve göçmen sorunları karşısındaki yaklaşım ve etkilerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Migration movements, which often arise under the influence of various causes such as epidemics, wars, and natural disasters, have played a significant role in altering the political, economic, and ethnic structure of the world. This thesis is intended to examine migration, one of the most pressing issues facing humanity and a central topic on the global agenda, within the context of security, through an interdisciplinary approach in plays that depict representations of immigration and immigrants. Based on theatre's unique ability to critically engage with all matters concerning humanity and nature, the study is grounded in a discussion of migratory movements in relation to security threats stemming from political oppression, war, climate change, and economic factors. The study consists of three main chapters, along with an introduction and a conclusion. The first chapter addresses modern migration theories and explores the historical reflections of migration. The second chapter examines migration literature and the representations of immigration and immigrants in the context of literature and theatre, tracing the transformation of perceptions of immigration and immigrants from ancient theatre to the present day. The final chapter analyzes selected examples from twenty-first-century British theatre: The Bogus Woman (Kay Adshead, 2000) under the theme of political oppression; The Jungle (Joe Murphy and Joe Anderson, 2016) under the theme of war and conflict; Sea Things (Hassan Abdulrazzak, 2023) under the theme of climate change; and How to Hold Your Breath (Zinnie Harris, 2015) under the theme of economic migration. The aim of this study is to examine the approach and impact of theatre on immigration and immigrants issues through these selected plays.