Transpersonel (ben ötesi) psikoloji bağlamında varoluşsal kaygıların incelenmesi
Examining existential anxieties in the context of transpersonal psychology
- Tez No: 1001428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL DURSUN ACEMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anlamsızlık, Varoluşsal kaygı, Varoluşsal psikoloji, Yalnızlık, Ölüm kaygısı, Meaninglessness, Existential anxiety, Existential psychology, Loneliness, Death anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, varoluşsal kaygıların transpersonel psikoloji çerçevesinde nasıl ele alındığını ve bireylerin transpersonel farkındalık düzeyleriyle nasıl ilişkilendiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada ölüm kaygısı, yalnızlık kaygısı, anlamsızlık kaygısı ve özgürlük kaygısı olmak üzere dört temel varoluşsal kaygı incelenmiş; bu kaygıların transpersonel psikolojinin alt boyutlarıyla ilişkileri değerlendirilmiştir. Araştırmanın temel sorusu, varoluşsal kaygıların transpersonel farkındalığın kazanımını nasıl etkilediğidir. Araştırmada nicel desen kullanılmış ve veriler standart psikolojik ölçme araçlarıyla toplanmıştır. Katılımcıların varoluşsal kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla Varoluşsal Kaygı Ölçeği, transpersonel farkındalık düzeylerini saptamak için Spiritüel Aşkınlık Ölçeği ve spiritüel iyi oluş düzeylerini değerlendirmek için Spiritüel İyi Oluş Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler korelasyon ve regresyon analizleriyle incelenmiştir. Araştırmada ayrıca değişkenler arasındaki yordayıcı ilişkiler ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Modelin açıklayıcılık düzeyi istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyleri raporlanmıştır. Bulguların yorumlanmasında kuramsal çerçeve temel alınmıştır. Bulgular, varoluşsal kaygıların transpersonel psikolojinin belirli boyutlarıyla anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Ölüm kaygısı evrensellik, yalnızlık kaygısı bağlılık, özgürlük kaygısı aşkınlık ve dinsel doyum, anlamsızlık kaygısı ise doğayla uyum ve anomi boyutlarıyla ilişkilidir. Bu sonuçlar, transpersonel deneyimlerin varoluşsal kaygılarla baş etmede dönüştürücü bir potansiyel taşıdığını göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, varoluşçu psikoloji ile transpersonel psikoloji arasındaki ilişkiyi hem kavramsal hem ampirik düzeyde ele alarak literatüre katkı sunmaktadır. Bulgular, anlam oluşturma süreçlerinde ve transpersonel farkındalığın gelişiminde transpersonel yaklaşımların merkezi rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how existential anxieties are addressed within the framework of transpersonal psychology and how they relate to individuals' levels of transpersonal awareness. In the study, four fundamental existential anxieties, namely death anxiety, loneliness anxiety, meaninglessness anxiety, and freedom anxiety, are examined, and their associations with the subdimensions of transpersonal psychology are evaluated. The main research question of the study is stated as follows:“How do existential anxieties affect the acquisition of transpersonal awareness?”A quantitative research design was employed, and data were collected using standardized psychological measurement tools. The Existential Anxiety Scale was used to assess participants' levels of existential anxiety, the Spiritual Transcendence Scale was administered to determine levels of transpersonal awareness, and the Spiritual Well Being Scale was applied to evaluate individuals' spiritual well being. The collected data were analyzed through correlation and regression analyses. The findings reveal that existential anxieties demonstrate significant relationships with specific dimensions of transpersonal psychology. Death anxiety is associated with universality, loneliness anxiety with connectedness, freedom anxiety with transcendence and religious satisfaction, and meaninglessness anxiety with harmony with nature and anomie. These results indicate that transpersonal experiences may provide individuals with a transformative potential in coping with existential anxieties. It is concluded that the study contributes to the literature by addressing the relationship between existential psychology and transpersonal psychology at both conceptual and empirical levels. Furthermore, the findings suggest that transpersonal approaches play a central role in meaning making processes and in the development of transpersonal awareness among individuals.