Kadına yönelik şiddeti önlemede devletin rolü
The role of the state in preveting violence against women
  1. Tez No: 1001427
  2. Yazar: MÜRSEL GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Violence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Kadına yönelik şiddeti önlemede devletin rolü isimli çalışmamız konuyu çok boyutlu bir biçimde ele almaktadır. Çalışma kapsamında öncelikle şiddet kavramı genel hatları ile tanımlanmıştır. Şiddet türleri incelenmiştir. Daha sonra şiddetin toplumsal, kültürel ve ekonomik boyutları başlıkları altında şiddetin nedenleri değerlendirilmiştir. Nedenleri açıklandıktan sonra şiddeti önlemeye ve azaltmaya yönelik çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise kadına yönelik şiddet olgusu toplumsal cinsiyet, din, feminist kuramlar gibi olgular çerçevesinde açıklanmıştır. Aile içi şiddet, kadının şiddete maruz kalmasını ve bu maruz kalma sonucunda kadının tekrar eden şiddete katlanma sebeplerine değinilmiştir. Bu bakımdan çalışmanın temel amacı, kadına yönelik şiddetle mücadelede devletin sorumluluklarını, yasal düzenlemelerini, kurumsal ve politik yapılanmalarını, uygulamalarını incelemektir. 6284 sayılı Kanun, İstanbul Sözleşmesi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Kadın Konukevleri, ALO 183 vb. gibi devlet eli ile yapılan faaliyetler, uygulamalar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak literatürden elde edilen bilgiler neticesinde kadına yönelik şiddetin bireysel değil toplumsal hatta yapısal problem olduğu bu nedenle devletin hukuki ve kurumsal anlamda aktif rol oynamasının önemi vurgulanmıştır. Özellikle yasaların etkin biçimde uygulanması, kadına yönelik şiddeti önlemeye dair belirleyici unsurlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study titled“The Role of the State in Preventing Violence Against Women”addresses the subjectfrom a multidimensional perspective. Within the scope of the study, the concept of violence is firstdefined in general terms, followedby an examination of differenttypes of violence. Thesocial, cultural, andeconomicdimensions of violence are then discussed, andtheunderlyingcausesareevaluatedundertheseheadings. Afterexplainingthecauses, effortsaimed at preventingandreducingviolencearepresented. Inthesecondpart of thestudy, thephenomenon of violenceagainstwomen is explainedwithintheframeworks of gender, religion, and feminist theories. Domesticviolence, women'sexposuretoviolence, andthereasonswhywomenendurerecurringviolenceareemphasized. Inthisregard, theprimaryaim of thestudy is toexaminethestate'sresponsibilities, legal regulations, institutional and policystructures, andpractices in combatingviolenceagainstwomen. State-led activities and implementations such as Law No. 6284, the Istanbul Convention, Violence Prevention and Monitoring Centers, Women'sShelters, and ALO 183 are evaluated. As a result, based on the informationobtained from the literature, it has beenemphasizedthatviolenceagainstwomen is not an individual problem but rather a social—andevenstructural—issue. Therefore, theactive role of the state in legal and institutional terms is of greatimportance. Inparticular, the effective implementation of lawsappears as one of the key elements in preventing violence against women.