Karşılaştırmalı olarak Türkiye ve Azerbaycan hukukunda intihara yönlendirme suçu
The crime of assistance to suicide in comparative Turkish and Azerbaijan law
- Tez No: 1001440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bileşik suç, Bir suça iki ceza olmaz, Kişilere karşı işlenen suçlar, Netice sebebiyle ağırlaşmış suç, Tehlike suçları, Türk ceza hukuku, Zincirleme suç, Joint offenses, Non bis in idem, Crimes against individuals, Crime with an aggravating consequence, Threat of harm crimes, Turkish criminal law, Successive offence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kriminoloji ve Ceza Adaleti Bilim Dalı
Özet
Yaşam hakkı, insanın sahip olduğu en değerli haklardan biri olup, sırf insan olmasından dolayı ona özgüdür ve ayrılmaz haklardan en önemlisidir. Devletin ise bu hakkı koruma ve insanlara optimal yaşam standartlarını sağlama yükümlülüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesinde yaşam hakkı hükmünde belirlenmiştir. İntihar ise tarih boyunca yaşam hakkına yönelik başlıca tehditlerden biri olarak tehlike arz etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (World Health Organization) göre, yıllık intihar sayıları neredeyse 720 binin üzerine çıkmıştır. Çalışmamızın temel amacı, Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri'nde intiharla ilgili hem mevzuat hem de doktrindeki düzenlemeleri, hem günümüzdeki hem de geçmiş dönemlerdeki halleriyle aydınlatmaktır. Bu araştırmayı gerçekleştirmemdeki etkili neden, her iki ülkede de intihar oranlarının zamanla artması olmuştur. Araştırmamızda intihara yönelik kavramsal yaklaşımlar ele alınmış, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin devletlerin olumlu yükümlülüklerini emsal kararlar doğrultusunda analiz edilecek ve her iki ülkenin mevzuatında yer alan intihara teşvik suçları, yürürlükten kalkmış kanun ve mecellelerde incelenerek değerlendirilmiştir. Yürürlükten kalkmış kanun ve mecellelerin incelenmesindeki temel dayanak, her bir mecelle ve kanunun o dönemdeki toplumsal tehlike arz eden eylemleri cezalandırmaya tabi tutmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, intiharın çok boyutlu incelenmesi, intiharın oluşum nedenlerini ve devletlerin bu nedenleri önlemek için hangi adımları atmaları gerektiğini içeren inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to life is one of the most fundamental rights inherent to a human being, solely by virtue of their humanity, and is among the most essential inalienable rights. The state's obligation to protect this right and to ensure optimal living standards for individuals is enshrined in Article 2 of the European Convention on Human Rights, which pertains to the right to life. Suicide, throughout history, has posed a significant threat to the right to life. According to the World Health Organization, annual suicide rates have reached nearly 720,000. The primary aim of this study is to elucidate the regulations and doctrinal approaches concerning suicide in the Republics of Turkey and Azerbaijan, both in their current and historical contexts. The primary motivation for conducting this research was the increasing suicide rates in both countries over time. In this study, conceptual approaches to suicide have been addressed, and the positive obligations of states under the case law of the European Court of Human Rights have been analyzed in light of leading judgments. Furthermore, the offenses of incitement to suicide in the legislation of both countries have been examined and evaluated by also considering repealed laws and criminal codes. The main rationale for examining repealed laws and criminal codes is that each code and law reflects the acts considered socially dangerous and subject to punishment during its respective period. Therefore, a multidimensional examination of suicide has been carried out, including an analysis of the causes of suicide and the steps that states should take in order to prevent these causes.