İnsan hakları açısından kadının çalışma hakkı: Türkiye örneği üzerinden bir inceleme
The right to work of women in terms of human rights: An investigation into the case of Turkey
  1. Tez No: 1001451
  2. Yazar: MİRACE ZEYNEP SUVARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA HÜLYA ŞİMGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan kadınlar, Çalışma hakları, Working women, Rights to work
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
Özet
İnsan hakları her tek insanın sadece insan olduğu için sahip olduğu, insanın değer ve onuruna yaraşır şekilde muamele etmesini ve görmesini talep eden etik ilkelerdir. Bu tanımdan hareketle kadınların hiçbir ayırımcı muameleye maruz kalmadan başta çalışma hakkı gibi temel insan haklarından erkeklerle eşit oranda faydalanması gerektiği görülmektedir. Bu kapsamda çalışma hakkı, insan hakları ve kadınların insan hakları bağlamında değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı kadınların iş bulma ve işte yükselmede karşılaştığı sorunlar ve istihdama katılamamaları sorununu Türkiye özelinde incelemek; kadının istihdamda daha fazla rol alabilmesi için öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Human rights are ethical principles that every person has just because they are human being and demand that people must be treated and must treat in a way that is worthy of their dignity. The aim of this thesis is to examine the problems faced by women in finding and promoting employment and their inability to participate in employment in Turkey; to offer suggestions for women to take a more role in employment.