Kadın tüketicilerin giysi stillerine yönelik tutumlarının ve dijital platformda stil oluşturma davranışlarının incelenmesi
An examination of female consumers' attitudes toward clothing styles and their style-creation behaviors on a digital platform
- Tez No: 1001459
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE HARMANKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Giysi tasarımı, Kadın giysileri, Tüketici tutumları, Clothing design, Woman clothing, Consumer attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
Özet
Giyim, geçmişten günümüze bireylerin kendilerini ifade etmede kullandıkları temel araçlardan biridir. Stil kavramı; dönemsel gelişmelerin yanı sıra sosyal, kültürel ve psikolojik etkenlerle şekillenmekte, bireylerin kimlik inşası ve gündelik yaşam pratikleriyle ilişkili çok boyutlu bir yapı sergilemektedir. Güncel araştırmalar, giysi stilinin yalnızca estetik bir tercih değil, aynı zamanda bireysel tutumlar ve algılarla bağlantılı dinamik bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın konusu, literatürde yer alan stil türleri temelinde kadın tüketicilerin stil farkındalıklarını belirlemek ve giysi stillerine göre kategoriler oluşturmaktır. Araştırmanın amacı, kadın tüketicilerin görüşleri doğrultusunda giysi stillerine ait kategorileri belirlemek ve bu stillerin dijital ortamda görsel uygulamalar üzerinden değerlendirilmesini sağlamaktır. Araştırmanın evrenini Konya'da ikamet eden 25–45 yaş aralığındaki kadın tüketiciler, örneklemini ise bu evrenden seçilen 30 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada betimsel araştırma yöntemi kullanılmış ve araştırma iki aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada, literatürde yer alan giysi stilleri ve bu stilleri temsil eden giysi görselleri, çevrim içi anket aracılığıyla Türkiye genelindeki üniversitelerde görev yapan 32 moda tasarımı alan uzmanının değerlendirmesine sunulmuş; uzman görüşleri doğrultusunda stil temsili yeterli görülen görseller belirlenmiştir. İkinci aşamada, yüz yüze gerçekleştirilen uygulamalarda katılımcılardan, beden ölçülerine uyarlanabilen avatarlar üzerinde dijital görsel katalog aracılığıyla günlük, iş ve davet bağlamlarında stil grupları ve kombinasyonlar oluşturmaları istenmiştir. Elde edilen nitel verilerin analizi sonucunda, kadın tüketicilerin stil tercihlerinin serbest (casual), minimal, fancy (süslü) ve retro/vintage stil kategorileri altında belirgin biçimde ayrıştığı; bu stillerin belirli tutum, algı ve tercih örüntüleri çerçevesinde tanımlanabildiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Clothing has historically served as one of the primary means through which individuals express themselves. The concept of style is shaped not only by temporal developments but also by social, cultural, and psychological factors, presenting a multidimensional structure related to identity construction and everyday life practices. Recent studies indicate that clothing style is not merely an aesthetic preference, but a dynamic process closely associated with individual attitudes and perceptions. In this context, the purpose of this study is to identify women consumers' awareness of clothing styles based on styles defined in the literature and to categorize these styles according to consumer perspectives, as well as to examine their evaluation through digital visual applications. The population of the study consists of women consumers aged 25–45 residing in Konya, while the sample comprises 30 participants selected from this population. A descriptive research design was adopted, and the study was conducted in two stages. In the first stage, clothing styles identified in the literature and the visual materials representing these styles were evaluated by 32 fashion design experts working at universities across Türkiye through an online survey, and visuals deemed to adequately represent the styles were selected. In the second stage, face-to-face applications were carried out in which participants were asked to adjust avatars according to their body measurements and to create style groups and combinations for daily, work, and special occasion contexts using a digital visual catalog. The analysis of the qualitative data revealed that women consumers' style preferences clustered distinctly under casual, minimal, fancy, and retro/vintage style categories. The findings demonstrate that these styles can be defined through specific patterns of attitudes, perceptions, and preferences, offering a structured framework for understanding women consumers' clothing style orientations.