Beden özelliklerine göre giysi tercihlerinin kadınların beden algıları üzerine etkisi
The effect of clothing preferences based on body characteristics on women's body perception
  1. Tez No: 1001458
  2. Yazar: ASLI ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE HARMANKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Algı fenomenolojisi, Giysi tasarımı, Kadın bedeni, Phenomenology of perception, Clothing design, Woman body
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden memnuniyetsizliği yaşayan kadınların beden yapısına uygun giyinme deneyimlerini incelemek ve bu doğrultuda verilen bilgilendirmenin giysi seçimi ve beden algısı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırma karma yöntem yaklaşımıyla tasarlanmıştır. Birinci aşamada, İzmir merkezde yaşayan 40–50 yaş arası 30 kadın katılımcı ile fenomenolojik desen kapsamında yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, yorumlayıcı fenomenolojik analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılarak MAXQDA pro 2024 yazılımı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu aşamada kadınların beden memnuniyetsizliği yaşadıkları bölgeler, giyim tercihleri, bedenlerini gizleme stratejileri ve beden algısına ilişkin deneyimleri derinlemesine incelenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, özellikle göbek ve kalça bölgelerinde memnuniyetsizlik yaşayan, amaçlı örnekleme ile belirlenmiş beş kadın katılımcı ile kontrol grupsuz ön test–son test deneysel desen uygulanmıştır. Alt bedene yönelik bir hazır giyim firmasından aynı kumaş ve siyah renkte, farklı kesim özelliklerine sahip beş pantolon çeşidi satın alınarak bir ürün grubu hazırlanmış, bilgilendirme sunumu öncesi ve sonrası yapılan pantolon tercihleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca pantolon deneyimine yönelik geliştirilen Likert tipi bir ölçekle bilgilendirme sonrası değerlendirmeler alınmıştır. Bulgular, bilgilendirme sonrasında katılımcıların pantolon seçimlerinde daha bilinçli ve bedenlerinde daha dengeli tercihlere yöneldiklerini, konfor, uyum ve iyi hissetme düzeylerinde olumlu bir eğilim oluştuğunu göstermiştir. Ancak beden memnuniyetine ilişkin değişimin sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, beden yapısına uygun giyinmeye yönelik farkındalığın kadınların giyimle kurdukları ilişkiyi desteklediğini ve beden algısına yönelik daha olumlu bir yönelim oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, orta yaş kadınların beden algısı ile giyim tercihleri arasındaki ilişkiye dikkat çekerek alanyazına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the clothing experiences of women who experience body dissatisfaction in relation to dressing appropriately for their body shape and to reveal the effect of the provided informational intervention on clothing selection and body perception. The research was designed using a mixed-methods approach. In the first phase, semi-structured interviews were conducted with 30 women aged 40–50 living in central İzmir within a phenomenological research design. The obtained data were analyzed through interpretative phenomenological analysis and content analysis using MAXQDA Pro 2024 software. At this stage, the body areas where women experienced dissatisfaction, their clothing preferences, body-concealment strategies, and their experiences related to body perception were examined in depth. In the second phase of the study, a single-group pretest–posttest experimental design without a control group was implemented with five female participants who reported dissatisfaction particularly with their abdominal and hip regions and who were selected through purposive sampling. A product set was prepared by purchasing five different pants styles with varying cuts but made from the same fabric and in black color from a ready-to-wear brand specializing in lower-body clothing. The pants selection choices before and after the informational module were then compared. Following the informational session, evaluations were gathered using a Likert-type scale developed to assess the trouser experience. The findings indicated that after the informational intervention, participants tended to make more conscious and body-balanced trousers choices, with positive tendencies observed in comfort, fit, and feelings of well-being. However, changes in body satisfaction remained limited. The results suggest that awareness of dressing in accordance with body shape supports women's relationship with clothing and fosters a more positive orientation toward body perception. By highlighting the relationship between body image and clothing preferences among middle-aged women, this study contributes to the existing literature.