I. Dünya Savaşı döneminde Japonya'nın Osmanlı İmparatorluğu'na bakışı
Japanese perspectives on the Ottoman Empire during World War I
- Tez No: 1001470
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Dünya Savaşı I, Japonya, Osmanlı Devleti, Balkans, World War I, Japan, Ottoman State
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Japonya'nın I. Dünya Savaşı öncesi ve savaş döneminde Osmanlı Devleti'ne yönelik bakışını diplomatik, askeri, sosyal ve kültürel boyutlarıyla çok boyutlu olarak incelemektedir. Meiji Restorasyonu ile başlayan Japon modernleşme hareketleri ve bölgesel güç olarak yükselişi, Osmanlı tarafından yakından izlenmiş ve hayranlıkla karşılanmıştır. Çalışmada, iki imparatorluk arasındaki diplomatik ve askeri temaslar ile sosyal ve kültürel etkileşimler geniş kapsamda ele alınmaktadır. I. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın İtilaf Devletleri, Osmanlı'nın ise İttifak Devletleri yanında yer alması nedeniyle doğrudan diplomatik ilişkiler kesilmiş; ancak dolaylı temaslar ve istihbarat faaliyetleri savaş süresince devam etmiştir. Japonya'nın Balkanlar'daki stratejik izlenimleri ve Osmanlı'nın bölgesel konumu, iki devletin karşılıklı algı ve tutumlarını etkilemiştir. Çalışma, Japonya-Osmanlı ilişkilerini sadece askeri ve diplomatik bağlamla sınırlamayıp, kültürel ve ideolojik boyutları da ortaya koyarak, iki Doğu imparatorluğunun modernleşme deneyimlerini ve karşılıklı algılarını değerlendirmektedir. Böylece, çalışmanın amacı, Japon-Osmanlı ilişkilerine Doğu-Batı etkileşimleri perspektifinden özgün ve bütüncül bir katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This study offers a multidimensional analysis of Japan's perspective on the Ottoman Empire prior to and during World War I, considering diplomatic, military, social, and cultural dimensions. Beginning with Japan's modernization after the Meiji Restoration and its rise as a regional power, the Ottoman Empire closely observed and admired these developments. The research broadly examines diplomatic and military engagements, as well as social and cultural interactions between the two empires. During World War I, Japan's alliance with the Entente Powers contrasted with the Ottoman Empire's alignment with the Central Powers, resulting in the suspension of direct diplomatic relations. Nonetheless, indirect contacts, including intelligence activities, persisted throughout the conflict. Japan's strategic observations in the Balkans and the Ottoman regional position influenced mutual perceptions and attitudes. By addressing Japan-Ottoman relations beyond military and diplomatic aspects and incorporating cultural and ideological perspectives, this research evaluates the modernization experiences and mutual perceptions of two Eastern empires. The objective is to provide an original and holistic contribution to the study of Japan-Ottoman relations from the perspectives of East-West interactions.