Gençlerin işsizlik kaygısının zenofobik tutuma etkisi
The impact of youth unemployment anxiety on xenophobic attitudes
- Tez No: 1001471
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Göç, İşsizlik Kaygısı, Zenofobi, Sosyal Hizmet, Migration, UnemploymentAnxiety, Xenophobia, SocialWork
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada üniversite gençliğinde işsizlik kaygısı ve zenofobik tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada veriler ilişkisel tarama modeli doğrultusunda toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de ikamet eden ve üniversite öğrenimine devam eden 314'ü (%57,3) kadın ve 234'ü (%42,7) erkek olmak üzere toplam 548 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“İşsizlik Kaygısı Ölçeği”ve“Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra t-testi, ANOVA, Pearson Korelasyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların işsizlik kaygısı ve yabancı düşmanlığı düzeylerinin belirgin derecede yüksek olduğu saptanmıştır. İşsizlik kaygısının alt boyutlarında en yüksek ortalamanın“Ekonomideki İstihdam Zorlukları”boyutunda olduğu görülmüştür. Sosyodemografik değişkenler açısından; kadınların, üst sınıflarda öğrenim görenlerin (2, 3 ve 4. sınıflar), gelir düzeyi düşük olanların ve büyükşehirde yaşayanların yabancı düşmanlığı düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, iş bulma sürecinde zorlananların, daha önce yabancılarla çalışma deneyimi olmayanların, Türkiye'nin göç politikalarını olumsuz bulanların, göçmenleri ekonomik yük olarak görenlerin, yabancıların iş piyasasını daralttığını düşünenlerin ve yabancıların sosyal yardımlardan daha fazla yararlandığına inananların daha yüksek zenofobik tutum sergilediği tespit edilmiştir.Korelasyon analizi sonucunda işsizlik kaygısı ile yabancı düşmanlığı arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki (r=.444) bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları ise işsizlik kaygısının zenofobideki toplam varyansın %26'sını (R²=.26) açıkladığını ortaya koymuştur.“Ekonomideki istihdam zorlukları”ve“kişisel karamsarlık-özgüven eksikliği”boyutlarının yabancı düşmanlığını anlamlı ve pozitif yönde yordadığı; buna karşın“niteliksel bilgi ve beceri eksikliği”boyutunun zenofobiyi ters yönde (negatif) etkilediği saptanmıştır. Bulgular, üniversite gençliğinde ekonomik güvencesizlik ve gelecek kaygısının yabancı düşmanlığını tetikleyen temel faktörler olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, ilgili literatür ve kuramsal yaklaşımlar doğrultusunda değerlendirilmiş; bulgulara dayalı çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between unemployment anxiety and xenophobic attitudes among university students. Adopting a quantitative research approach, the data were collected in accordance with a correlational survey model. The research sample consists of a total of 548 participants residing in Turkey and currently enrolled in university education, comprising 314 females (57.3%) and 234 males (42.7%). A“Personal Information Form,”the“Unemployment Anxiety Scale,”and the“Xenophobia Scale”were utilized as data collection tools. In addition to descriptive statistics, t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and multiple linear regression analyses were employed for data analysis. According to the research findings, participants' levels of unemployment anxiety (x̄ = 3.46) and xenophobia (x̄ = 4.72) were found to be significantly high. Among the subdimensions of unemployment anxiety, the highest mean was observed in the“Economic Employment Difficulties”dimension (x̄ = 3.67). Regarding sociodemographic variables, levels of xenophobia were found to be significantly higher among females, students in upper classes (2nd, 3rd, and 4th years), individuals with low income levels, and those residing in metropolitan areas. Furthermore, significantly higher xenophobic attitudes were exhibited by those who faced difficulties in finding employment; those without prior experience working with foreigners; those who viewed Turkey's migration policies negatively; those who perceived immigrants as an economic burden; those who believed foreigners narrow the labor market; and those who believed foreigners benefit more from social assistance than the native population. As a result of the correlation analysis, a positive and moderately significant relationship (r = .444, p < .01) was found between unemployment anxiety and xenophobia. Regression analysis results revealed that unemployment anxiety explained 26% of the total variance in xenophobia (R² = .26). The dimensions of“Economic Employment Difficulties”and“Personal Pessimism–Lack of Self-Confidence”were found to significantly and positively predict xenophobia. Conversely, the“Qualitative Knowledge and Skill Deficiency”dimension was found to predict xenophobia negatively. These findings demonstrate that economic insecurity and future-related anxiety are fundamental factors triggering xenophobia among university youth. The findings were evaluated in line with the relevant literature and theoretical approaches, and various recommendations were developed based on these results.