Meme kanserli hastalarda anestezi indüksiyonunda kullanılan düşük doz ketaminin postoperatif inflamatuar parametrelere ve derlenme kalitesine etkisi
The effect of low-dose ketamine added to anesthesia induction on postoperative inflammatory parameters and quality of recovery in breast cancer patients
  1. Tez No: 1001592
  2. Yazar: FURKAN DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLÇİN ŞENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ketamin, opioid, meme kanseri, postoperatif ağrı, inflamasyon, postoperatif derlenme, Ketamine, opioid, breast cancer, postoperative pain, inflammation, postoperative recovery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Meme kanseri cerrahisi sonrası ortaya çıkan cerrahi stres ve akut ağrı, hastanın derlenme kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerdir. Cerrahi stres ve ağrı inflamatuar yanıtı tetiklerken, ağrı palyasyonu için kullanılan opioid kullanımı da olası yan etkilerle derlenmeyi geciktirip güçleştirebilir. Bu çalışmanın temel amacı, anestezi indüksiyonuna eklenen düşük doz ketaminin, meme kanserli hastalarda inflamatuar parametreler, genel derlenme kalitesi ve postoperatif ağrı üzerindeki etkilerini prospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, meme kanseri nedeniyle cerrahi girişim planlanan toplam 60 hasta dahil edildi. Hastalar gözlemsel olarak Ketamin kullanılmayan (Grup-1) ve Ketamin kullanılan (Grup-2) olmak üzere iki grupta değerlendirildi. Anestezi indüksiyonu sırasında ketamin uygulanmayan hastalar Grup-1'e, intravenöz olarak düşük doz ketamin (0.5 mg/kg) uygulanan hastalar Grup-2'ye dahil edildi. Birincil sonuçlar; inflamatuar parametrelerdeki Nötrofil/Lenfosit oranı (N/L), Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi (SIRI), Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ve postoperatif derlenme kalitesi Quality of Recovery-15 (QoR-15) üzerine etkilerdir. İkincil sonuçlar ise; postoperatif total ağrı skoru (VAS), ilk opioid istem zamanı, postoperatif ilk 24 saatteki toplam opioid tüketimi ve yan etkilerdeki değişikliklerdir. Bulgular: İnflamatuar belirteçler (N/L, SIRI ve SII) cerrahi sonrası erken dönemde Grup-1'de, Grup-2'ye göre daha fazla yükselme eğilimi gösterse de istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Grup-2'de postoperatif derlenme kalitesi (QoR-15 Anketi ile) postoperatif birinci ve ikinci günde Grup-1'e göre yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel anlamlılık göstermedi. Postoperatif derlenme kalitesi (QoR-15) alt boyutlarına göre karşılaştırıldığında Grup-2'de ağrının postoperatif tüm ölçüm zamanlarında anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı (p<0.05). Grup-2'de fiziksel konforun 7. günde anlamlı olarak daha iyi olduğu görüldü (p<0.05). Grup-2'de, Grup-1 grubuna kıyasla postoperatif ilk 24 saatteki toplam opioid tüketimi anlamlı derecede azaldı (p<0.05). Postoperatif 24. saatin sonunda total ağrı skoru (VAS) Grup-2'de daha düşük olarak saptandı (p<0.001). İlk analjezik istem zamanı da Grup-2'de anlamlı olarak daha uzun bulundu (p<0.05). Opioid kaynaklı yan etkiler (bulantı-kusma ve baş ağrısı) Grup-1'de anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Disfori ve sedasyon ise Grup-2'de anlamlı olarak daha fazla görüldü (p<0.05). Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, meme kanseri cerrahisi geçiren hastalarda anestezi indüksiyonuna eklenen düşük doz ketaminin, inflamatuar parametreleri etkilemeden postoperatif multimodal analjezi yönetiminde etkili bir strateji olduğunu göstermektedir. Düşük doz ketamin ile opioid tüketimi ve opioid yan etkileri azaltılarak hastaların perioperatif konforuna önemli katkı sağlanabilir. İnflamatuar yanıt ve derlenme kalitesi üzerine etkilerini belirlemek için farklı ketamin dozu, verilme zamanı ve süresi ile yapılacak daha çok hastanın dahil edildiği çalışmalara gereksinim olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Surgical stress and acute pain following breast cancer surgery are major factors that negatively influence the quality of postoperative recovery. While surgical stress and pain trigger an inflammatory response, opioid use for analgesia may further delay and complicate recovery due to potential side effects. The primary aim of this prospective study was to evaluate the effects of adding low-dose ketamine to anesthesia induction on inflammatory parameters, overall recovery quality, and postoperative pain in patients undergoing breast cancer surgery. Materials and Methods: A total of 60 patients scheduled for breast cancer surgery were included in the study. Patients were observed in two groups: those who did not receive ketamine (Group 1) and those who received intravenous low-dose ketamine (0.5 mg/kg) during anesthesia induction (Group 2). The primary outcomes were the effects on inflammatory parameters — neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), systemic inflammatory response index (SIRI), and systemic immune-inflammation index (SII) — and on the quality of postoperative recovery, assessed by the Quality of Recovery-15 (QoR-15) questionnaire. Secondary outcomes included total postoperative pain score (VAS), time to first opioid request, total opioid consumption within the first 24 hours postoperatively, and postoperative adverse effects. Results: Although inflammatory markers (NLR, SIRI, SII) tended to increase more prominently in Group 1 compared to Group 2 during the early postoperative period, the differences were not statistically significant. The overall postoperative recovery quality (QoR-15) scores were higher in Group 2 on postoperative days 1 and 2, although these differences did not reach statistical significance. When QoR-15 subdimensions were analyzed, postoperative pain scores were significantly lower in Group 2 at all postoperative time points (p<0.05). Physical comfort scores were also significantly higher in Group 2 on postoperative day 7 (p<0.05). Total opioid consumption within the first 24 hours was significantly lower in Group 2 compared to Group 1 (p<0.05). At 24 hours postoperatively, total pain scores (VAS) were significantly lower in Group 2 (p<0.001), and the time to first analgesic request was significantly longer (p<0.05). Opioid-related side effects (nausea-vomiting, headache) were more frequent in Group 1 (p<0.05), whereas dysphoria and sedation occurred more often in Group 2 (p<0.05). Conclusion: The findings of this study suggest that adding low-dose ketamine to anesthesia induction in breast cancer surgery can be an effective component of multimodal postoperative analgesia, reducing opioid consumption and related adverse effects without significantly affecting inflammatory parameters. Low-dose ketamine may contribute to improved perioperative comfort in breast cancer patients. Further studies with larger sample sizes and varying ketamine doses, timing, and duration of administration are warranted to clarify its effects on inflammatory response and recovery quality.