Adipoz kökenli mezenkimal kök hücre koşullu besiyerinin testis torsiyonunda kan-testis bariyer proteinleri ve sperm parametreleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of adipose-derived mesenchymal stem cell conditioned medium on blood-testis barrier proteins and sperm parameters in testicular torsion
- Tez No: 1001591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRCAN KOLBAŞI ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Hücre hipoksisi, Kan-testis bariyeri, Sperm, Sperm kalitesi, Spermatik kord torsiyonu, Testis, Testis hasarı, Cell hypoxia, Blood-testis barrier, Spermatozoa, Sperm quality, Spermatic cord torsion, Testis, Testicular damage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Testis torsiyonu, testisin spermatik kord etrafında dönmesi sonucu gelişen ve acil müdahale gerektiren bir ürolojik durumdur. Torsiyon sırasında oluşan iskemi ve detorsiyon sonrası reperfüzyon süreci, testis dokusunda hücresel hasara yol açarak sperm parametrelerini olumsuz etkileyebilmektedir. Literatürde antioksidan ve antiinflamatuvar özelliklere sahip ajanlar araştırılmaktadır. Kan-testis bariyeri (KTB), Sertoli hücreleri arasındaki sıkı bağlantılardan oluşan ve spermatogenez için gerekli mikroçevreyi koruyan bir yapıdır. Sıkı bağlantı proteinlerinin ekspresyonundaki değişiklikler, bariyer stabilitesini bozarak spermatogenezi olumsuz etkileyebilir. Bu çalışmada, BALB/c farelerde oluşturulan testis torsiyonunda adipoz kökenli mezenkimal kök hücre koşullu besiyerinin (AK-MKH-KB) testis içi uygulamasının testis histopatolojisi, KTB sıkı bağlantı proteinleri ve sperm parametreleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Histopatolojik analizlerde, T/D + KB grubunda Johnsen skorunda (p<0.001) ve seminifer tübül çapında (p<0.01) artış saptanmıştır. Western blot analizlerinde okludin seviyeleri gruplar arasında farklılık göstermezken, klaudin11 seviyesinin T/D + KB grubunda anlamlı olarak azaldığı belirlenmiştir (p<0.05). İmmünfloresan incelemede, klaudin-11'in seminifer tübül bazal membranına yakın lokalizasyonunun korunduğu gözlemlenmiştir. Sperm analizlerinde ise bu grupta sperm konsantrasyonu, toplam motilite ve normal sperm sayısının T/D grubuna kıyasla anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır (p<0.001). Bu bulgular, AK-MKH-KB'nin testis torsiyonunda sperm parametreleri ve testis histolojisi üzerinde koruyucu etkiler oluşturduğunu, KTB'ye ait sıkı bağlantı proteinleri üzerinde ise olumlu bir etki göstermediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Testicular torsion is a urological emergency that develops as a result of twisting of the testis around the spermatic cord and requires immediate intervention. Ischemia occurring during torsion and the subsequent reperfusion process after detorsion cause cellular damage in testicular tissue, which may adversely affect sperm parameters. In the literature, agents with antioxidant and anti-inflammatory properties have been widely investigated. The blood–testis barrier (BTB) is a structure formed by tight junctions between Sertoli cells and plays a critical role in maintaining the microenvironment required for spermatogenesis. Alterations in the expression of tight junction proteins may impair barrier stability and negatively affect spermatogenesis. In this study, the effects of intratesticular administration of adipose-derived mesenchymal stem cell conditioned medium (AD-MSC-CM) on testicular histopathology, BTB tight junction proteins, and sperm parameters were investigated in a testicular torsion model established in BALB/c mice. Histopathological analyses revealed significant increases in the Johnsen score (p<0.001) and seminiferous tubule diameter (p<0.01) in the AD-MSC-CM group. Western blot analyses demonstrated no significant differences in occludin levels among groups, whereas claudin-11 levels were significantly reduced in the AD-MSC-CM group (p<0.05). Immunofluorescence examination showed that the localization of claudin-11 near the seminiferous tubule basement membrane was preserved. Sperm analyses revealed significant increases in sperm concentration, total motility, and normal sperm count in the AD-MSC-CM group compared with the injury group (p<0.001). These findings indicate that ADMSC-CM exerts protective effects on sperm parameters and testicular histology in testicular torsion, while showing no beneficial effect on BTB tight junction proteins.