Development of explaınable artıfıcıal ıntellıgence model for bıomedıcal survıval analysıs
Biyomedikal sağkalım analizi için açıklanabilir yapay zekâ modeli geliştirilmesi
  1. Tez No: 1001599
  2. Yazar: ABDULLAH NURİ SOMUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİLDA PURUTÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoistatistik, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İstatistik, Biostatistics, Computer Engineering and Computer Science and Control, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomedikal mühendisliği, Biomedical engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Makine öğrenmesi ve derin öğrenme mimarileri, sağ kalım analizinde benzeri görülmemiş bir tahmin doğruluğu sunsa da,“kara kutu”nitelikleri nedeniyle kritik biyomedikal alanlarda kullanımları sınırlıdır. Özellikle Yerel Yorumlanabilir Modelden Bağımsız Açıklamalar (LIME) gibi mevcut Açıklanabilir Yapay Zekâ (XAI) teknikleri, stokastik bozulma stratejilerine dayanmakta ve bu durum, aynı örneklemler için tutarsız açıklamalar üreterek klinik güveni zedelemektedir. Bu tez, doğrusal vekil modellerin doğasında var olan kararsızlık sorununu, yeni bir çerçeve olan MARS-LIME ile ele almaktadır. Çalışma, Çok Değişkenli Uyarlamalı Regresyon Eğrilerini (MARS) yerel açıklama sürecine entegre ederek, geleneksel doğrusal yaklaşımların çözümleyemediği yerel karar sınırlarındaki doğrusal olmayan ilişkileri ve yüksek boyutlu etkileşimleri etkin bir şekilde modellemektedir. Ayrıca, risk faktörü analizinin hassasiyetini artırmak amacıyla ikinci dereceden değişken etkileşimlerini açıkça modelleyen MARS2-LIME varyantı geliştirilmiştir. NHANES I epidemiyolojik veri seti üzerinde gerçekleştirilen kapsamlı ampirik değerlendirmeler, önerilen MARS tabanlı yaklaşımların, Katsayı Kararlılık İndeksi (CSI) ve Değişken Kararlılık İndeksi (VSI) açısından standart LIME ve OptiLIME yöntemlerine kıyasla istatistiksel olarak üstün performans sergilediğini kanıtlamıştır. Ayrıca, özellik sıralaması tutarlılığını ölçmek için bulanık mantık tabanlı bir görselleştirme tekniği sunulmuştur. Sonuç olarak bu araştırma,“post-hoc”açıklamaların stokastik oynaklığını minimize ederek, karmaşık sağ kalım modellerinin yorumlanması için matematiksel olarak kararlı ve gürbüz bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
While machine learning and deep learning architectures offer unprecedented predictive accuracy in survival analysis, their deployment in high-stakes biomedical domains is hindered by their“black-box”nature. Current Explainable AI (XAI) techniques, particularly Local Interpretable Model-Agnostic Explanations (LIME), rely on stochastic perturbation strategies that often yield unstable and inconsistent explanations for identical instances, thereby compromising clinical trust. This thesis addresses the inherent instability of linear surrogate models by introducing a novel framework: MARS-LIME. By integrating Multivariate Adaptive Regression Splines (MARS) into the local explanation process, the proposed method effectively captures non-linear relationships and high-dimensional interactions within local decision boundaries, which traditional linear approximations fail to resolve. Furthermore, an extended variant, MARS2-LIME, is developed to explicitly model second-order variable interactions, enhancing the granularity of risk factor analysis. Rigorous empirical evaluations conducted on the NHANES I epidemiological dataset demonstrate that MARS-based approaches significantly outperform standard LIME and OptiLIME in terms of Coefficients Stability Index (CSI) and Variables Stability Index (VSI). The study also presents a fuzzy-logic-based visualization technique to quantify feature ranking consistency. Ultimately, this research mitigates the stochastic volatility of post-hoc explanations, providing a robust and mathematically stable foundation for interpreting complex survival models in critical healthcare applications.