Tip II Diabetes mellitus hastalığına ait hba1c sonuçlarının meta analizi ile incelenmesi
Meta-analysis of the back depression scale results for type II Diabetes mellitus
- Tez No: 1001609
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GÜLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Meta analizi, Sistematik derleme, Diabetes mellitus-type 2, Meta analysis, Systematic review
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tip 2 Diyabetes Mellitus (T2DM) tanılı yetişkinlerde depresyon prevalansını yalnızca Beck Depresyon Envanteri (BDI/BDI-II) ile ölçen araştırmalardan elde edilen bulguları meta-analiz yöntemiyle birleştirmeyi ve birleştirilmiş tahmini etkileyen yöntemsel/örneklemsel etmenleri incelemeyi amaçlamıştır. PRISMA ilkeleri doğrultusunda PubMed/MEDLINE, Scopus, BMC, Google Scholar, DergiPark ve YÖK Ulusal Tez Merkezi taranmış; 2010–2024 yılları arasında yayımlanan, 18 yaş ve üzeri T2DM popülasyonunda BDI/BDI-II ile depresyon prevalansı raporlayan gözlemsel çalışmalar değerlendirilmiştir. Dahil edilen 16 çalışmanın örneklem büyüklükleri 100–820 arasında değişmiş, bildirilen prevalanslar %17–%79 aralığında yer almıştır. Prevalanslar logit dönüşümü sonrası DerSimonian–Laird rastgele etkiler modeliyle birleştirilmiş; heterojenlik Cochran Q, I² ve τ² ile değerlendirilmiştir. Yayın yanlılığı huni grafiği ile görsel olarak incelenmiş; Egger ve Begg testleriyle test edilmiştir. Ayrıca BDI sürümü, kesme değeri, örneklem kaynağı (klinik/toplum) ve rapor kalitesi (STROBE) temelinde alt grup analizleri yürütülmüştür. Meta-analiz sonucunda birleştirilmiş depresyon prevalansı %41,8 (95% GA: %32,9–%51,2) olarak bulunmuştur. Heterojenlik çok yüksektir (I²≈%97,8; τ²≈0,69). Alt grup analizleri, kesme değerinin (≥16: %36,1; <16: %52,8) ve örneklem bağlamının (klinik: %49,5; toplum: %28,7) belirleyici olabileceğini göstermiştir. Egger ve Begg testleri anlamlı yayın yanlılığına işaret etmemiştir (p>0,05). Bulgular, T2DM'de depresif yükün yüksek olduğunu ve BDI/BDI-II taramasının bağlam ve eşik seçimine duyarlı biçimde yorumlanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to synthesize findings from studies that assessed depression prevalence exclusively using the Beck Depression Inventory (BDI/BDI-II) in adults diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) through a meta-analytic approach, and to examine methodological and sampling factors influencing the pooled estimate. In accordance with PRISMA guidelines, PubMed/MEDLINE, Scopus, BMC, Google Scholar, DergiPark, and the National Thesis Center of the Council of Higher Education were systematically searched. Observational studies published between 2010 and 2024 that reported depression prevalence using BDI/BDI-II in adults aged ≥18 years with T2DM were included. The sample sizes of the 16 eligible studies ranged from 100 to 820 participants, with reported prevalence rates varying between 17% and 79%. Prevalence estimates were pooled using a DerSimonian–Laird random-effects model after logit transformation. Heterogeneity was assessed using Cochran's Q, I², and τ² statistics. Publication bias was visually evaluated using funnel plots and statistically examined with Egger's regression and Begg's rank correlation tests. Subgroup analyses were conducted based on BDI version, cutoff value, sample source (clinical vs. community-based), and reporting quality assessed according to STROBE criteria. The pooled prevalence of depression was estimated at 41.8% (95% CI: 32.9%–51.2). Heterogeneity was substantial (I² ≈ 97.8%; τ² ≈ 0.69). Subgroup analyses indicated that cutoff values (≥16: 36.1%; <16: 52.8%) and sampling context (clinical: 49.5%; community-based: 28.7%) were important sources of variability. Egger's and Begg's tests did not indicate statistically significant publication bias (p > 0.05). These findings demonstrate a high depressive burden among individuals with T2DM and suggest that BDI/BDI-II screening results should be interpreted with careful consideration of contextual factors and cutoff selection.