Park ve rekreasyon alanı kullanıcılarında ekolojik değer ile ekolojik ayak izi arasındaki ilişkide çevre dostu rekreasyonel davranışın aracı rolü
The effect of ecological values on the ecological footprint awareness of park and recreation area users: The mediating role of pro-environmental recreational behaviour
  1. Tez No: 1001622
  2. Yazar: MUSTAFA KAAN YILDIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT ELER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik çevre, Ekorekreasyon, Fiziksel rekreasyon, Kent parkları, Ecological environment, Ecorecreation, Physical recreation, Urban parks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, park ve rekreasyon alanı kullanıcılarının ekolojik değer, ekolojik ayak izi farkındalığı ve çevre dostu rekreasyonel davranış düzeylerini çeşitli sosyo-demografik değişkenlere göre incelemek ve ekolojik değerlerin ekolojik ayak izi farkındalığı üzerindeki etkisinde çevre dostu rekreasyonel davranışın aracılık rolünü test etmektir. Araştırma grubunu, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı park ve rekreasyon alanlarını kullanan 18–88 yaş aralığındaki toplam 392 gönüllü oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde kişisel bilgi formuna ek olarak Yeni Ekolojik Paradigma Ölçeği, Ekolojik Ayak İzi Farkındalık Ölçeği ve Çevre Dostu Rekreasyon Davranışı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerin DFA sonuçları iyi uyum göstermiş ve Cronbach Alpha katsayıları yeterli düzeyde bulunmuştur. Normalliği sağlayan veri seti üzerinde t-testi, ANOVA, Pearson korelasyonu ve aracılık analizi için Hayes PROCESS Model 4 kullanılmıştır. Bulgular, kadın katılımcılarda ekolojik ayak izi farkındalığı ve çevre dostu rekreasyon davranışlarının erkeklerden anlamlı biçimde yüksek olduğunu göstermiştir. Yaş arttıkça ekolojik değer, ekolojik ayak izi farkındalığı ve çevre dostu rekreasyon davranışlarında anlamlı artışlar gözlenmiştir. Medeni durum açısından evli bireylerin üç değişkende de daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Algılanan gelir düzeyi bakımından özellikle orta ve alt-orta gelir grubunda bulunan katılımcıların ekolojik değer ve ekolojik ayak izi farkındalığı açısından daha yüksek düzeylere sahip oldukları saptanmıştır. Aracılık analizi sonuçları, ekolojik değerlerin ekolojik ayak izi farkındalığını anlamlı biçimde yordadığını ve bu ilişkide çevre dostu rekreasyon davranışının aracı rol üstlendiğini göstermiştir. Ekolojik değerler çevre dostu rekreasyon davranışlarını anlamlı biçimde artırmakta, bu davranışlardaki artış ise ekolojik ayak izi farkındalığı düzeyini yükseltmektedir. Çevre dostu rekreasyon davranışlarının yalnızca bir sonuç değişkeni değil, ekolojik değerleri farkındalığa dönüştüren aktif bir kanal olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the levels of ecological values, ecological footprint awareness, and pro-environmental recreational behavior of park and recreation area users across various socio-demographic variables, and to test the mediating role of pro-environmental recreational behavior in the effect of ecological values on ecological footprint awareness. The sample consisted of 392 volunteers aged 18–88 who use park and recreation areas affiliated with the Ankara Metropolitan Municipality. Data were collected using a personal information form, the New Ecological Paradigm Scale, the Ecological Footprint Awareness Scale, and the Pro-Environmental Recreational Behavior Scale. Confirmatory factor analysis demonstrated good model fit, and Cronbach's alpha coefficients were at acceptable levels. Independent samples t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and mediation analysis using Hayes' PROCESS Model 4 were conducted on the normally distributed dataset. The findings revealed that women exhibited significantly higher ecological footprint awareness and environmentally friendly recreation behaviors than men. Ecological values, ecological footprint awareness, and environmentally friendly recreation behaviors increased significantly with age. Married individuals scored higher on all three variables compared to single participants. In terms of perceived income level, participants in the medium and lower-medium income groups demonstrated higher ecological values and ecological footprint awareness. Mediation analysis revealed that ecological values significantly predicted ecological footprint awareness, with environmentally friendly recreation behavior serving as a mediator. Ecological values increased environmentally friendly recreation behaviors, which in turn elevated awareness levels. These behaviors function not merely as outcomes but as active channels through which ecological values are transformed into awareness.