Çekmeköy/İstanbul'da 15 dakikalık şehirler kapsamında ulaşılabilirlik analizi: qgıs ile mekansal planlama ve değerlendirme
Accessibility analysis in Çekmeköy/İstanbul within the scope of 15 minutes cities: spatial planning and evaluation with qgis
  1. Tez No: 1001627
  2. Yazar: CAFER TAYYAR UYGUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL HAKAN KUTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel planlama, Ulaşılabilirlik, Çevre tasarımı, Accessibility, Environmental design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
15 dakikalık şehir kavramı, sakinlerin temel hizmetlere en fazla 15 dakikada yürüyerek veya bisikletle ulaşabilmesini hedefleyen bir kentsel planlama yaklaşımıdır. 2016 yılında Carlos Moreno tarafından ortaya atılan, inşa edilmiş çevremizi geliştirmek için kapsamlı bir modeldir. Model, sosyal yönü, ekonomiye katkısı ve insan sağlığına olumlu etkileri ile birçok gelişmiş dünya ülkesinde kabul görmektedir. Çalışmanın amacı, kavramı, İstanbul'un Çekmeköy ilçesi özelinde değerlendirirken, literatüre katkı sağlamak ve insan odaklı kentlerin yaratılmasında gelecekte yapılabilecek çalışmalar için kuramsal bir zemin oluşturmaktır. Bu doğrultuda, açık kaynaklı bir coğrafi bilgi sistemi yazılımı olan QGIS (Quantum Geographic İnformation System) kullanılarak, yürüyerek erişim analizleri gerçekleştirilmiş ve ilçe genelindeki temel hizmetlere (sağlık, eğitim, ticaret, eğlence, yaşam, toplu taşıma) 5,10,15 dakikalık yürüme mesafeleri için yakınlık haritaları (İzokron Haritalar) oluşturulmuştur. Bu analizler, ilçenin 15 dakikalık şehir modelinin ölçütlerine ne derecede sahip olduğunu anlamayı amaçlamaktadır. Sonuçlar, Çekmeköy ilçesinin 15 dakikalık şehir modeline uygunluğunu anlama noktasına açıklık getirmekte ve modele uygun hale getirilmesi için yapılacak uygulamalara ışık tutmaktadır. Bu çalışmada sunulan planlama ilkeleri ve yol haritasıyla, insan merkezli, daha erişilebilir ve herkes için yaşanabilir şehirleri oluşturma stratejisi için çıkarımları ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The 15-minute city concept represents a human-centered urban planning paradigm that seeks to ensure equitable access to essential urban services within a maximum travel time of 15 minutes by walking or cycling. Initially proposed by Carlos Moreno in 2016, the model offers a comprehensive framework for restructuring the built environment in a manner that promotes spatial proximity, functional diversity, and sustainable mobility. Owing to its potential to enhance social cohesion, stimulate local economies, and improve public health outcomes, the 15-minute city model has been increasingly adopted in urban policy and planning practices across numerous developed countries. This thesis aims to examine the applicability of the 15-minute city concept within the context of the Çekmeköy district of Istanbul, contribute to the academic literature, and establish a theoretical and methodological foundation for future research on human-centered urban development. To achieve this objective, pedestrian accessibility analyses were conducted using QGIS (Quantum Geographic Information System), an open-source geographic information system platform. Isochrone-based proximity maps were produced to represent 5-, 10-, and 15-minute walking distances to key urban services, including healthcare, education, commercial facilities, recreational areas, daily living amenities, and public transportation nodes.The analyses are intended to evaluate the degree to which the spatial structure of Çekmeköy aligns with the core criteria of the 15-minute city model. The findings provide a systematic assessment of the district's current accessibility performance and identify spatial gaps and opportunities for improvement. Furthermore, the planning principles and strategic roadmap proposed in this thesis offer policy-relevant insights to support the development of more accessible, inclusive, and livable urban environments grounded in human-centered planning approaches.