Yaşlı tip 2 diyabet hastalarının nutrisyonel riskinin antropometrik ölçümler ve mental sağlık durumu yönleri ile değerlendirilmesi
Assessment of nutritional risk in elderly Type 2 diabetes patients using anthropometric measurements and mental health status management
  1. Tez No: 1001640
  2. Yazar: ZEYNEP ALOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİL FURKAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, nütrisyonel risk, MNA, GNRI, mental sağlık, antropometri, Type 2 diabetes mellitus, nutritional risk, MNA, GNRI, mental health, anthropometry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Yaşlı Tip 2 Diyabet Hastalarının Nutrisyonel Riskinin Antropometrik Ölçümler ve Mental Sağlık Durumu Yönleri İle Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı yaşlı tip 2 diyabet hastalarında nütrisyonel riski Mini Nutritional Assessment (MNA) ve Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI) kullanarak değerlendirmek ve nütrisyonel riskin antropometrik ölçümler, kas gücü, mental sağlık durumu, komorbidite yükü ve diyabetle ilişkili klinik özellikler ile olan ilişkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olup, 65 yaş ve üzeri 132 tip 2 diyabet hastası ve 40 non-diyabetik kontrol bireyi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların nütrisyonel durumları MNA ve GNRI ile değerlendirilmiştir. Antropometrik ölçümler (vücut kitle indeksi, üst orta kol çevresi, ön kol çevresi, triceps deri kıvrım kalınlığı), kas gücü (el kavrama gücü), mental sağlık durumu (Mini Mental Durum Testi ve Geriatrik Depresyon Ölçeği) ve komorbidite yükü (Charlson Komorbidite İndeksi) kaydedilmiştir. Laboratuvar ve diyabete özgü klinik veriler incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak yapılmış, p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: MNA ölçeğine göre tip 2 diyabet hastalarının %26,5'i malnütrisyon riski altında, %1,5'i ise malnütrisyonlu olarak saptanmıştır. GNRI skorları tip 2 diyabet grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Malnütrisyon riski olan hastalarda diyabet süresi, VKİ, Charlson Komorbidite İndeksi ve depresyon skorları daha yüksek; Mini Mental Durum Testi skorları ve el kavrama gücü ise daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Antropometrik ölçümler ile nütrisyonel risk arasında sınırlı ilişki saptanmış ve kas gücü ve mental sağlık göstergeleri ile güçlü ilişkiler gözlenmiştir. Tip 2 diyabet hastalarının Koroner Arter Hastalığı , Konjestif Kalp Yetmezliği (KKY) ve polifarmasi sıklığı kontrol grubundan daha fazlaydı. Ek olarak tip 2 DM hastalarının sistolik kan basıncı seviyelerinin kontrol grubundan daha yüksek olduğu izlendi. Sonuç: Yaşlı Tip 2 DM hastaları yüksek komorbidite yükü ve polifarmasi nedeniyle nutrisyonel risk, bilişsel bozukluk ve depresyon açısından yüksek risk altındadır. Bu üç durum birbiriyle yakından ilişkilidir ve birbirini tetiklemektedir. Çalışmamızın bulguları yaşlı diyabetik hastaların rutin takibinde sadece glisemik kontrolün değil aynı zamanda nutrisyonel durumun, bilişsel fonksiyonların ve depresyonun da standart tarama araçlarıyla (MNA, SMMT, GDÖ) düzenli olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu kapsamlı geriatrik değerlendirme erken müdahale ve multidisipliner yönetim stratejileri ile yaşlı diyabetik hastaların yaşam kalitesini ve prognozunu iyileştirmede kritik rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Assessment Of Nutritional Risk In Elderly Type 2 Diabetes Patients Using Anthropometric Measurements And Mental Health Status Management Objective: The aim of this study was to evaluate nutritional risk in elderly patients with type 2 diabetes mellitus using the Mini Nutritional Assessment (MNA) and the Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI), and to investigate the relationship between nutritional risk and anthropometric measurements, muscle strength, mental health status, comorbidity burden, and diabetes-related clinical characteristics. Methods: This descriptive cross-sectional study included 132 patients aged 65 years and older with type 2 diabetes mellitus and 40 non-diabetic healthy control subjects. Nutritional status was assessed using MNA and GNRI. Anthropometric measurements (body mass index, mid-upper arm circumference, forearm circumference, triceps skinfold thickness), muscle strength (handgrip strength), mental health status (Mini-Mental State Examination and Geriatric Depression Scale), and comorbidity burden (Charlson Comorbidity Index) were recorded. Laboratory and diabetes-specific clinical data were reviewed. Statistical analyses were performed using SPSS version 25.0, and a p value <0.05 was considered statistically significant. Results: According to the MNA, 26.5% of patients with type 2 diabetes were at risk of malnutrition and 1.5% were malnourished. GNRI scores were higher in the diabetes group compared to the control group. Patients at risk of malnutrition had longer diabetes duration, BMI, higher Charlson Comorbidity Index and depression scores and lower Mini-Mental State Examination scores and handgrip strength (p<0.05). A limited association was found between anthropometric measurements and nutritional risk, while strong associations were observed with muscle strength and mental health indicators.Type 2 diabetes patients had a higher incidence of coronary artery disease (CAD), congestive heart failure (CHF), and polypharmacy compared to the control group. Additionally, type 2 Dmcongestive patients had higher systolic blood pressure levels than the control group. Conclusion: Elderly Type 2 DM patients are at high risk for nutritional risk, cognitive impairment, and depression due to their high comorbidity burden and polypharmacy. These three conditions are closely interrelated and mutually reinforcing. Our findings indicate that routine follow-up of elderly diabetic patients should include not only glycemic control but also regular assessment of nutritional status, cognitive functions, and depression using standard screening tools (MNA, SMMT, GDS). This comprehensive geriatric assessment will play a critical role in improving the quality of life and prognosis of elderly diabetic patients through early intervention and multidisciplinary management strategies.