Alt ekstremite protezi kullanan bireylerde klinik pilatesin denge ve yürüme üzerine etkisi
The effects of clinical pilates training on balance and walking in lower limb prosthesis users
- Tez No: 1001639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ATILGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Amputasyon, Core Endurans, Pilates, Rehabilitasyon, Yürüyüş Analizi, Amputation, Core Endurance, Gait Analysis, Pilates, Rehabilitation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, unilateral alt ekstremite amputasyonu olan bireylerde Klinik Pilates ile konvansiyonel egzersizlerin yürüyüş zaman-mesafe parametreleri, denge performansı, core enduransı ve fonksiyonel kapasite üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçlamıştır. Çalışmaya unilateral amputasyonu bulunan 25 birey dâhil edilmiş; katılımcılar randomize olarak Pilates veya konvansiyonel egzersiz programına atanmıştır. On iki haftalık müdahale öncesi ve sonrası değerlendirmelerde yürüme parametreleri, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT), tek ayak durma ve core endurans testleri kullanılmıştır. Her iki grupta da yürüyüş parametrelerinde iyileşme görülmüştür. Adım süresi konvansiyonel grupta anlamlı olarak azalmıştır (p = 0,004); Pilates grubunda adım uzunluğunda artış eğilimi izlenmiştir (p = 0,069). Salınım fazı her iki grupta artmıştır (konvansiyonel p = 0,013; Pilates p = 0,024). Duruş fazı konvansiyonel grupta anlamlı olarak azalmıştır (p=0,037). Fonksiyonel testlerde her iki grup gelişme göstermiştir. Pilates grubu özellikle 6DYT'de daha belirgin artış sağlamıştır (p < 0,05). Core enduransı tüm testlerde artmış olup Pilates grubu lateral endurans (p = 0,014), plank (p < 0,01) ve fleksör endurans performansında daha yüksek gelişme göstermiştir. Adım genişliği ve ayak açısı değişmemiştir (p> 0,05). Pilates ve konvansiyonel egzersizler amputelerde yürüyüş, denge ve core enduransını geliştirmektedir. Pilates özellikle lumbopelvik stabilite ve simetri gerektiren parametrelerde daha güçlü etkiler göstermiştir. Bulgular, amputasyon rehabilitasyonunda Pilates'in etkili ve tamamlayıcı bir yaklaşım olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the effects of Clinical Pilates and conventional exercise on spatiotemporal gait parameters, balance performance, core endurance, and functional capacity in individuals with unilateral lower limb amputation. A total of 25 individuals with unilateral amputation were included in the study and randomly assigned to either a Pilates or a conventional exercise program. Gait parameters, the Timed Up and Go Test (TUG), the Six-Minute Walk Test (6MWT), single-leg stance, and core endurance tests were assessed before and after a 12-week intervention. Improvements in gait parameters were observed in both groups. Step time decreased significantly in the conventional exercise group (p = 0,004), while an increasing trend in step length was observed in the Pilates group (p = 0,069). The swing phase increased in both groups (conventional p = 0,013; Pilates p = 0,024). Stance phase duration decreased significantly in the conventional exercise group (p = 0,037). Both groups demonstrated improvements in functional outcomes; however, the Pilates group showed more pronounced improvements in 6MWT (p < 0,05). Core endurance increased across all tests in both groups, with the Pilates group demonstrating significantly greater improvements in lateral endurance (p = 0,014), plank performance (p < 0,01), and trunk flexor endurance. No significant changes were observed in step width or foot progression angle (p > 0,05). Both Clinical Pilates and conventional exercise improve gait, balance, and core endurance in individuals with lower limb amputation. Clinical Pilates demonstrated stronger effects particularly in parameters requiring lumbopelvic stability and movement symmetry. These findings support the use of Pilates as an effective and complementary approach in amputation rehabilitation.