Tele-rehabilitasyon tabanlı vestibüler rehabilitasyon ve denge egzersizlerinin etkisinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü bir çalışma
Comparison of tele-rehabilitation-based vestibular rehabilitation and balance exercises: A randomized controlled study
  1. Tez No: 1001647
  2. Yazar: EMİNE EVRİM UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge Egzersizleri, El-Ayak Reaksiyonu, Kas Kuvveti, Vestibüler Rehabilitasyon, Reaktif Denge, Balance Exercises, Hand-foot Reaction, Muscle Strength, Vestibular Rehabilitation, Reactive Balance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı bireylerde tele-rehabilitasyon tabanlı vestibüler rehabilitasyon (VR) ve denge egzersizlerinin (DE) reaktif denge, reaksiyon süresi, kas kuvveti, düşme korkusu, yaşam kalitesi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Aydın ve Denizli illerinden, yaş ortalaması 32,13±9,49 yıl olan, sağlıklı 43 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar kapalı zarf yöntemi ile vestibüler (n= 15), denge (n= 14) kontrol (n=14) olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. Sonrasında VR ve DE grubunda bulunan katılımcılar ile internet tabanlı uygulamalar üzerinden 8 hafta, haftada 3 gün 30'ar dakika egzersizler fizyoterapist eşliğinde yapılmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Her üç gruba başlangıçta ve 8 haftanın sonunda Reaktif Denge Testi (RDT), El- Ayak Reaksiyon Testi, El Kavrama Kuvveti Ölçümü, Hamstring-Quadriceps Kas Kuvveti Ölçümü, Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT), Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği (UDEÖ), Kısa Form-12 (KF-12) ile değerlendirilmişlerdir. Bulgular: Grup içi veriler incelendiğinde VR grubunda sol RDT reaksiyon süresinde(p'=0,041) baskın el(p'=0,0001), serbest el(p'=0,018), ışık sinyalli (p'=0,035) reaksiyon sürelerinde ve ışık sinyalli ayak reaksiyon süresinde anlamlı azalma (p'= 0,012); sağ-sol(p'=0,0001) hamstring ve sağ(p'=0,001)-sol(p'=0,002) quadriceps kas kuvvetinde artış; sol el kavrama kuvvetinde artış (p'= 0,0001), ZKYT (p'=0,013) ve UDEÖ puanında anlamlı azalma (p'=0,041) bulunmuştur. DE grubunda ise sağ(p'=0,001) ve sol (p'=0,0001) ayak RDT süresinde azalma; baskın el(p'=0,006) ve ışık sinyalli(p'=0,01) reaksiyon süresinde azalma; sağ-sol hamstring (p'=0,0001), sol quadriceps (p'=0,026); sol el kavrama kuvvetinde (p'=0,049) artış, UDEÖ puanında azalma (p= 0,011) bulunmuştur. Kontrol grubunda ise sağ(p'=0,049)-sol(p'=0,02) hamstring kas kuvvetinde artış bulunmuştur. Gruplar arası verilere bakıldığında ise VR grubunda yüksek lisans mezun sayısı(p''=0,018) fazla; ışık sinyalli el reaksiyon süresinde (p''=0,009) diğer gruplara göre azalma; DE grubu sağ quadriceps kas kuvveti verileri kontrol grubuna göre anlamlı fazla (p''=0,036) bulunmuştur. Kontrol grubunun verileri ise tedavi sonrası RDT tepki süresinde(p''=0,017) ve el reaksiyon testinin ışık sinyalli değerlendirmesinde VR ve DE gruplarına göre anlamlı yüksektir (p''=0,013). Sol quadriceps kuvveti VR ve DE' ye göre anlamlı düşük (p''= 0,001); ZKYT verilerinde VR grubuna göre anlamlı yüksek olduğu bulunmuştur(p''=0,034). Sonuç: Sonuç olarak VR ve DE'nin RDT süresinde, el-ayak reaksiyonunda, alt ekstremite kas kuvvetinde ve kavrama kuvvetinde artış; düşme korkusunda azalmaya yönelik anlamlı bulgular bulunmuştur. Kontrol grubunda sadece hamstring kas kuvvetinde anlamlı artış bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the effects of tele-rehabilitation-based vestibular rehabilitation and balance exercises on reactive balance, reaction time, muscle strength, fear of falling, and quality of life in healthy individuals.Materials and Methods: The study included 43 healthy volunteers from Aydın and Denizli, with an average age of 32.13 ± 9.49 years. Participants were divided into three groups using the sealed envelope method: vestibular (n=15), balance (n=14), and control (n=14). Participants in the VR (Vestibular Rehabilitation) and BE (Balance Exercises) groups performed 30-minute exercises three times a week, eight weeks using internet-based applications, under the supervision of a physiotherapist. The control group received no intervention. All three groups were evaluated at baseline and at the end of eight weeks using the Reactive Balance Test (RBT), Hand-Foot Reaction Test, Hand Grip Strength Measurement, Hamstring-Quadriceps Strength Measurement, Timed Up-Go Test (TUG), International Fall Effectiveness Scale (IFES), and Short Form-12 (SF-12).Results: When within-group data were examined, the VR group demonstrated a significant decrease in left RBT reaction time (p′=0.041), dominant hand (p′=0.0001), non-dominant hand (p′=0.018), light-stimulus reaction times (p′=0.035), and light-stimulus foot reaction time (p′=0.012). In addition, significant increases were observed in right–left hamstring muscle strength (p′=0.0001), right (p′=0.001) and left (p′= 0.002) quadriceps strength, and left hand grip strength (p′=0.0001). A significant decrease was found in TUG scores (p′=0.013) and IFES scores (p=0.041).In the BE group, a significant reduction observed in right (p′=0.001) and left (p′ = 0.0001) foot RBT reaction times, as well as in dominant hand (p′=0.006) and light-stimulus reaction times (p′=0.01). İncreases were found in right–left hamstring muscle strength (p=0.0001), left quadriceps muscle strength (p= 0.026), and left hand grip strength (p′=0.049). A significant decrease was also observed in IFES scores (p=0.011). In the control group, increase only right (p′=0.049) and left (p′=0.02) hamstring muscle strength. Regarding between-group comparisons, the number of participants with a master's degree was significantly higher in the VR group (p′′=0.018). VR group showed reduction in light-stimulus hand reaction time compared with the other groups (p′′=0.009). In the DE group, right quadriceps strength is significantly higher than control group (p′′=0.036). In the control group, post-treatment RBT reaction time (p′′=0.017) and light-stimulus hand reaction test values were significantly higher than those of the VR and BE groups (p′′=0.013). Left quadriceps muscle strength was significantly lower compared with the VR and DE groups (p′′=0.001); TUG scores were significantly higher compared with the VR group (p′′=0.034).Conclusion: In conclusion, VR and BE showed significant findings related to increased hand-foot reaction time, lower extremity muscle strength, and grip strength, as well as decreased fear of falling during RBT. In the control group, only hamstring muscle strength was increased.