Alzheimer hastalarında egzersiz alışkanlığının kognitif fonksiyonlar ve davranış üzerine etkisinin incelenerek sağlıklı yaşıtları ile karşılaştırılması
Investigation of the effect of exercise habits on cognitive functions and behavior in Alzheimer's patients and comparison with healthy peers
  1. Tez No: 1001658
  2. Yazar: MELTEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL ATASAVUN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Bilişsel davranışlar, Bilişsel farkındalık, Fizik tedavi, Alzheimer disease, Cognitive behaviours, Metacognitive, Physical therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Alzheimer Hastalığı (AH) tanılı bireylerin kognitif düzeylerini, depresyon düzeylerini, fiziksel aktivite düzeylerini ve egzersiz alışkanlıklarını değerlendirerek sağlıklı yaşıtları ile benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarmak amacıyla oluşturuldu. Ayrıca AH tanılı bireylerdeki davranış değişiklikleri değerlendirilerek egzersiz alışkanlığının etkisi değerlendirildi. Çalışmaya AH tanılı 26 birey, sağlıklı 30 birey dahil edildi. Her iki grupta da kognitif durumları Mini Mental Durum Değerlendirme Ölçeği (MMDT) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOBİD), depresyon Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ), fiziksel aktivite düzeyi Uuslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form (IPAQ-SF) ve egzersiz alışkanlıkları sözel olarak değerlendirildi. AH tanısı alan bireylerin davranış değişiklikleri bakım verenlerinin yanıtladığı soruları içeren Nöropsikiyatrik Envanter (NPE) ile değerlendirildi. AH'li bireylerin MMDT (U=38,50; p<0,001), MOBİD (U=21,50; p<0,001) ve fiziksel aktivite düzeylerinin (U=170,00; p<0,001) sağlıklı bireylere göre daha düşük olduğu bulundu. Egzersiz alışkanlığı olan AH'li bireylerin (n=11) MMDT değerlerinin (U=126,50; p=0,022) egzersiz alışkanlığı olmayan AH tanılı bireylere (n=15) göre daha yüksek, NPE değerlerinin daha düşük olduğu bulundu (U=12,00; p<0,001). Egzersiz alışkanlığı olan ve olmayan AH tanılı bireylerin MOBİD (U=21,50; p=0,068) ve GDÖ değerleri (U=62,50; p=0,297) arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Egzersiz alışkanlığı olan AH'li bireyler ile sağlıklı bireylerin MMDT (U=35,00; p=0,020) değerleri arasında anlamlı bir fark olup MOBİD değerleri (U=21,50; p=0,68) arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Çalışmamız her iki gruptaki bireylerde egzersiz alışkanlığı gibi yaşam tarzı değişikliklerinin kognitif durumları ve depresyon düzeyini etkileyebileceğini gösterdi. AH'de sık karşılaşılan davranış değişikliklerinin egzersiz alışkanlığı ile azaltılabileceği görüldü. AH tanılı bireylerde kognitif fonksiyonların önemi göz önünde bulundurularak hem fizyoterapistlerin hem psikologların erken dönemde hastaları değerlendirmesi ve takibi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the cognitive status, depression levels, physical activity levels, and exercise habits of individuals diagnosed with Alzheimer's disease (AD) and to identify similarities and differences compared with healthy age-matched controls. In addition, behavioral changes in individuals with AD were evaluated to investigate the effects of exercise habits. The study included 26 individuals diagnosed with AD and 30 healthy participants. In both groups, cognitive status was assessed using the Mini-Mental State Examination (MMSE) and the Montreal Cognitive Assessment (MoCA), depression levels were evaluated with the Geriatric Depression Scale (GDS), physical activity levels were assessed using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ-SF), and exercise habits were determined through verbal inquiry. Behavioral changes in individuals with AD were assessed using the Neuropsychiatric Inventory (NPI), which was completed by caregivers. Individuals with AD had significantly lower MMSE (U = 38.50; p <0,001), MoCA (U = 21,50; p <0,001), and physical activity levels (U = 170,00; p <0,001) compared with healthy individuals. Among individuals with AD (n=11), those with regular exercise habits had significantly higher MMSE scores (U = 126,50; p = 0,022) and lower NPI scores (U = 12,00; p <0,001) than those without exercise habits (n=15). No significant differences were found between individuals with and without exercise habits in terms of MoCA (U = 21,50; p = 0,068) and GDS scores (U = 62,50; p = 0,297). A significant difference was observed in MMSE scores between individuals with AD who had exercise habits and healthy participants (U = 35,00; p = 0,020), whereas no significant difference was found in MoCA scores (U = 21,50; p = 0,68). Our findings indicate that lifestyle modifications such as exercise habits may influence cognitive status and depression levels in both groups. Moreover, exercise habits appear to reduce behavioral changes commonly observed in Alzheimer's disease. Considering the importance of cognitive function in individuals with AD, early assessment and follow-up by both physiotherapists and psychologists are crucial.