Elektronik fetal monitörizasyon tip 2 traselerinin intrapartum prognozu
Intrapartum prognosis of type II electronic fetal monitoring patterns
  1. Tez No: 1001659
  2. Yazar: SEMANUR MADEN KALAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN FEYKAN YEĞİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik fetal monitörizasyon, kategori II, kategori III, umbilikal arter pH, neonatal sonuç, laktat, electronic fetal monitoring, category II, category III, umbilical artery pH, neonatal outcome, lactate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, doğum eylemi sırasında kategori II elektronik fetal monitörizasyon (EFM) trasesine sahip gebelerin, doğuma yakın dönemde kategori I veya kategori III'e dönüşümlerine göre doğum şekilleri ve neonatal sonuçları incelendi. Amaç, EFM'nin intrapartum yönetimde klinik karar verme sürecindeki öngörü gücünü ve neonatal sonuçlarla ilişkisini ortaya koymaktır. Yöntem: Ankara Etlik Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı (Karar no: 2025-0316) sonrası, 24 Nisan–15 Eylül 2025 tarihleri arasında prospektif gözlemsel bir çalışma yürütüldü. Çalışmaya, aktif eyleme girmiş, 37–41 hafta arasında tekil gebeliği olan 174 hasta dahil edildi. Tüm olgular doğum öncesi son 1 saatteki EFM traselerine göre iki gruba ayrıldı: Grup 1 (kategori II'den kategori I'e gerileyenler) ve Grup 2 (kategori II'den kategori III'e ilerleyenler). Maternal özellikler, doğum şekli, Apgar skorları, umbilikal arter kan gazı parametreleri (pH, baz açığı, laktat), yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ihtiyacı, entübasyon ve CPAP (Conitinous Positive Airway Pessure- Sürekli pozitif hava yolu basıncı) gereksinimi, hipoksik iskemik ensefalopati (HİE) varlığı ve neonatal mortalite kaydedildi. İstatistiksel analizlerde Ki-kare, Mann–Whitney U, t-testi, korelasyon ve lojistik regresyon yöntemleri kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında doğum şekli açısından anlamlı farklılık izlendi (p<0,001). Grup 1'in %90,8'i vajinal doğum yaparken, Grup 2'de sezaryen oranı %92,0 idi. Neonatal morbidite parametreleri Grup 2'de anlamlı derecede yüksekti: YBÜ yatışı %25,3, entübasyon %4,6, CPAP ihtiyacı %9,2 ve HİE %6,9 oranında görüldü. Umbilikal arter pH değeri Grup 1'de 7,52 (7,13–7,75), Grup 2'de ise 7,17 (7,15–7,19) olarak bulundu (p<0,001). Lojistik regresyon analizinde yüksek laktat düzeyleri HİE için bağımsız bir prediktör olarak saptandı (OR=2,904; %95 GA: 1,335–6,317; p=0,007). Sonuç: Kategori II EFM trasesinden kategori III'e ilerleyen olgularda sezaryen oranı ve olumsuz neonatal sonuçlar anlamlı derecede yüksektir. Buna karşılık kategori I'e gerileyen olgularda neonatal sonuçlar belirgin şekilde daha iyidir. Yüksek laktat düzeylerinin HİE için bağımsız öngördürücü olması, biyokimyasal değerlendirmelerin EFM ile birlikte kullanılmasının klinik açıdan önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the intrapartum course and neonatal outcomes of pregnancies with category II electronic fetal monitoring (EFM) patterns, focusing on their progression to category I or category II within the last hour before delivery. By comparing delivery modes and neonatal results, we sought to determine the predictive value of EFM in guiding clinical decision-making during labor. Materials and Methods: Following approval by the Ankara Etlik City Hospital Clinical Research Ethics Committee (Decision no: 2025-0316), a prospective observational study was conducted between April 24 and September 15, 2025. A total of 174 term singleton pregnancies (37–41 weeks) in active labor with category II EFM were included. Patients were categorized into two groups: Group 1, those whose EFM traces reverted to category I; and Group 2, those whose traces progressed to category III. Maternal characteristics, delivery mode, Apgar scores, umbilical cord blood gas parameters (pH, base excess, lactate), need for neonatal intensive care (NICU), intubation, CPAP, hypoxic ischemic encephalopathy (HIE), and neonatal mortality were recorded. Statistical analyses included Chi-square, Mann–Whitney U, t-tests, correlation analyses, and logistic regression modeling. Results: Delivery mode significantly differed between the groups (p<0.001): 90.8% of Group 1 delivered vaginally, whereas 92.0% of Group 2 underwent cesarean section. Neonatal morbidities were markedly higher in Group 2, with NICU admission (25.3% vs. 0%), intubation (4.6% vs. 0%), CPAP requirement (9.2% vs. 0%), and HIE (6.9% vs. 0%) showing significant differences. Umbilical arterial pH was significantly lower in Group 2 [median 7.17 (7.15–7.19)] compared to Group 1 [median 7.52 (7.13–7.75), p<0.001]. Logistic regression analysis revealed that elevated lactate levels were an independent predictor of HIE (OR=2.904; 95% CI: 1.335–6.317; p=0.007), while base excess lost significance in multivariate models. Conclusion: Progression of category II EFM patterns to category III is strongly associated with higher cesarean rates, poorer neonatal outcomes, and metabolic acidosis. Conversely, reversion to category I indicates favorable outcomes. Elevated lactate levels emerged as an independent biomarker for HIE risk, underscoring the importance of biochemical assessment alongside EFM. These findings highlight the clinical utility of EFM in guiding intrapartum management, while emphasizing the need for timely intervention in high-risk patterns.