The effects of spinel additives with graphite and graphene on the properties of mgo–c refractories
Grafit ve grafen içeren spinel katkılarının mgo–c refrakterlerin özellikleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 1001660
  2. Yazar: BATUHAN GÜLENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük karbonlu çelik, Grafen, Spinel refrakterler, Low carbon steel, Graphene, Spinel refractories
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Magnezya–karbon refrakterler, yüksek termal şok direnci ve cüruf stabilitesi nedeniyle çelik üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak geleneksel bileşimler yüksek grafit içeriği barındırmakta olup, bu durum oksidasyona, porozite artışına, yapısal zayıflamaya ve karbondioksit emisyonlarına yol açmaktadır. Grafit miktarının azaltılması gereklidir; ancak karbon ve seramik fazlar arasındaki sınırlı etkileşim nedeniyle bu azalma çoğu zaman oksidasyon direncinde ve mekanik performansta düşüşe neden olmaktadır. Bu çalışma, kontrollü karbon eksfoliasyonu ile magnezyum alüminat spinel oluşumunun karbon kontrollü termal koşullar altında eş zamanlı gerçekleştiği hibrit bir karbon–spinel yaklaşımı sunmaktadır. Kompozit katkılar, farklı magnezyum oksit kaynakları, alümina öncülleri ve karbon esaslı malzemeler kullanılarak üretilmiştir. Magnezyum sitrattan türetilmiş magnezyum oksit spinel oluşumunu artırırken, genleşmiş grafit ısıl işlem sırasında çok katmanlı grafen benzeri yapılar oluşturmuştur. Mikroyapısal analizler, eksfoliye karbonun spinel fazı ile kısmen bütünleştiğini göstermiştir. Azaltılmış karbon içeren formülasyonlara uygulandığında, hibrit katkılar önemli grafit azaltımına rağmen oksidasyon direncini, yüksek sıcaklık stabilitesini ve cüruf penetrasyon direncini iyileştirmiştir. Bu bulgular, daha dayanıklı ve düşük karbonlu magnezya–karbon refrakterlerin geliştirilmesi için etkili bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Magnesia–carbon refractories are widely used in steelmaking because of their high thermal shock resistance and slag stability. However, conventional compositions contain high graphite levels, leading to oxidation, increased porosity, structural weakening, and carbon dioxide emissions. Reducing graphite content is necessary but often decreases oxidation resistance and mechanical performance due to limited interaction between carbon and ceramic phases. This study introduces a hybrid carbon–spinel strategy in which controlled carbon exfoliation and magnesium aluminate spinel formation occur simultaneously under carbon-embedded thermal conditions. Composite additives were produced using different magnesium oxide sources, alumina precursors, and carbon materials. Magnesium oxide derived from magnesium citrate enhanced spinel formation, while expanded graphite generated multilayer graphene-like structures during thermal treatment. Microstructural analysis revealed partial integration of exfoliated carbon within the spinel phase. When applied to reduced-carbon formulations, the hybrid additives improved oxidation resistance, high-temperature stability, and slag penetration resistance despite significant graphite reduction. These findings demonstrate an effective approach for developing durable, low-carbon magnesia–carbon refractories with improved performance and reduced environmental impact.