Atlarda dimetilglisilin (DMG) kullanımının oksidatif stres , kan laktat, hematolojik ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of dimethylglycine (DMG) use on oxidative stress, blood lactate, hematological, and some biochemical parameters in horses
- Tez No: 1001668
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CESUR ONMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: dimetilglisin, egzersiz, total antioksidan kapasite, total oksidan kapasite, Dimethylglycine, exercise, horse, total oxidative status, total antioxidant status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ATLARDA DİMETİLGLİSİN (DMG) KULLANIMININ OKSİDATİF STRES, KAN LAKTAT, HEMATOLOJİK VE BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Hacer KOFALI ERGİN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner İç Hastalıkları Anabilim Dalı Doktora Tezi, Aralık 2025 Danışman: Prof. Dr. Ali Cesur ONMAZ ÖZET Dimetilglisin (DMG), atletik hayvanlarda kas yorgunluğunu azaltmaya ve egzersize bağlı kas hasarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu tez çalışmasında, egzersize tabi tutulan atlarda intravenöz ve oral DMG uygulamasının fizyolojik, hematolojik, biyokimyasal, kan gazı ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkilerini araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada, 30 adet Arap atı rastgele üç gruba ayrıldı. Grup A (IV DMG)'daki atlara üç gün boyunca günlük 15 ml (%10'luk, 1500 mg) DMG intravenöz olarak uygulandı. Grup B (Oral DMG)'deki atlara üç gün boyunca günde iki kez 1500 mg DMG tozu oral yolla verildi. Grup C (Kontrol) atlarına ise üç gün boyunca günde bir kez 15 ml %0,9 NaCl çözeltisi enjekte edildi. Son dozdan sonra tüm atlar, 15 dakikalık ısınma yürüyüşü, 30 dakikalık dörtnal koşusu ve 15 dakikalık soğuma yürüyüşlerini içeren aerobik bir egzersize tabi tutuldu. Klinik ve hematobiyokimyasal parametreler, egzersizden 2 saat önce (-2 saat), egzersiz bitiminde (0. saat) ve egzersizden 2., 4. ve 6. saat sonra değerlendirildi. Egzersize bağlı ısı stresininin eliminasyonu amacıyla kalp atım hızı (HR), solunum sayısı (RR) ve rektal sıcaklık (RT) ölçüldü. Oksidatif stresi değerlendirmek amacıyla total oksidan kapasite (TOS), toplam antioksidan kapasite (TAS) ve bu iki parametrenin oranı olan oksidatif stres indeksi (OSİ) ölçümleri yapıldı. Subklinik enfeksiyonları ve kas hasarını tespit etmek için beyaz kan hücresi sayısı (WBC), aspartat aminotransferaz (AST), kreatin kinaz (CK), laktat dehidrogenaz (LDH), kreatinin ve üre gibi rutin kan parametreleri analiz edildi. Çalışmanın sonunda bu parametrelerin hiçbiri subklinik hastalık belirtisi göstermedi. Egzersizden sonra kalp hızı (HR), solunum hızı (RR) ve rektal sıcaklık (RT) hafifçe arttı, ancak egzersiz kaynaklı sıcaklık stresi (exercise-induced heat stress) gözlenmedi. Kan gazı parametreleri fizyolojik sınırlar içerisinde kaldı; DMG uygulamasının, deney gruplarında egzersiz sonrası 0., 2. ve 4. saatlerde laktat düzeylerini kontrol grubuna kıyasla stabilize ettiği görüldü. TOS düzeyleri, özellikle egzersiz sonrası hemen (0. saatte) intravenöz uygulama yapılan grupta olmak üzere, her iki tedavi grubunda da kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (P < 0,05). TAS düzeyleri DMG uygulanan atlarda daha düşük bulundu, bu durum egzersize bağlı antioksidan tüketimindeki artışla ilişkilendirildi. Ancak OSİ değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık belirlenmedi. Bu sonuçlar, özellikle intravenöz DMG uygulamasının oksidatif dengeyi düzenlemeye ve egzersize bağlı kas hasarı belirteçlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini, fizyolojik homeostazı ise bozmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, DMG'nin işlevini ve uzun süreli etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF DIMETHYLGLYCINE (DMG) USE ON OXIDATIVE STRESS, BLOOD LACTATE, HEMATOLOGICAL, AND SOME BIOCHEMICAL PARAMETERS IN HORSES Hacer KOFALI ERGİN Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Veterinary Internal Medicine PhD Thesis, December 2025 Supervisor: Supervisor: Prof. Dr. Ali Cesur ONMAZ ABSTRACT Dimethylglycine (DMG) helps prevent exercise-induced muscle damage and reduces muscle fatigue in athletic animals. This thesis aimed to investigate the effects of intravenous and oral DMG administration on physiological, hematological, biochemical, blood gas, and oxidative stress parameters in exercised horses. In this study, 30 Arabian horses were randomly divided into three groups. Horses in Group A (IV DMG) received 15 ml (10%, 1500 mg) of DMG intravenously daily for three days. Horses in Group B (Oral DMG) were given 1500 mg of DMG powder orally twice daily for three days. Group C (Control) horses were injected with 15 ml of 0.9% NaCl solution daily for three days. After the final dose, all horses completed an aerobic exercise routine that included a 15-minute warm-up walk, a 30-minute canter, and a 15-minute cool-down walk. Clinical and hematobiochemical parameters were measured 2 hours before exercise (-2 hours), at the end of exercise (0 hours), and at 2, 4, and 6 hours afterward. To eliminate exercise-induced heat stress, heart rate (HR), respiratory rate (RR), and rectal temperature (RT) were measured. To evaluate oxidative stress, the levels of total oxidative stress (TOS), total antioxidant status (TAS), and the oxidative stress index (OSI), which is the ratio of these two parameters, were measured. To detect subclinical infections and muscle damage, routine blood parameters such as white blood cell count (WBC), aspartate aminotransferase (AST), creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH), creatinine, and urea were analyzed. At the end of the study, none of these parameters showed any signs of subclinical disease. Heart rate (HR), respiratory rate (RR), and rectal temperature (RT) increased slightly after exercise, but no exercise-induced heat stress was observed. Blood gas parameters stayed within physiological limits; DMG administration was observed to stabilize lactate levels in the experimental groups at 0, 2, and 4 hours after exercise compared to the control group. TOS levels were significantly lower in both treatment groups compared to the control group, especially in the intravenous group administered immediately after exercise (at 0 hours) (P < 0,05). TAS levels were lower in horses given DMG, which was linked to increased antioxidant depletion caused by exercise. OSI values, however, did not show any significant differences between the groups. These results suggest that intravenous DMG administration may help maintain physiological homeostasis while regulating oxidative balance and reducing indicators of exercise-induced muscle damage. However, more research is necessary to fully understand the function and long-term effects of DMG.