Yetişkin atletlerin girişimcilik düzeyleri ile öz yeterlilik ve kariyer farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between adult athletes' entrepreneurship levels and self-efficacy and career awareness
  1. Tez No: 1001669
  2. Yazar: SİMGE ALTIOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kari̇yer Farkindalığı, Öz Yeterli̇li̇k, Career Awareness, Entrepreneurship, Self-Efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
YETİŞKİN ATLETLERDE GİRİŞİMCİLİK, ÖZ YETERLİLİK VE KARİYER FARKINDALIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Simge ALTIOK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık2025 Danışman: Doç. Dr. Kenan KOÇ ÖZET Çalışmamızın amacı; atletlerin girişimcilik düzeyleriyle öz yeterlilik ve kariyer farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma grubumuz 2024-2025 yılları arasında atletizm branşıyla uğraşan sporcuların oluşturduğu 200 kişidir. Araştırma da veri toplama aracı olarak; Sandstedt ve ark., (2004) tarafından geliştirilip Bozyiğit ve ark., (2022) yılında Türkçe 'ye uyarlanan Sporcu Öğrenci Kariyer Farkındalığı Envanteri, Sherer ve arkadaşları (1982) tarafından geliştirilen Yıldırım, F. ve İlhan, İ.Ö. (2010) yılında Türkçe'ye çevrilen Genel Özyeterlilik Ölçeği, Yılmaz, E. ve Sünbül, A.M.(2009).tarafından geliştirilen Girişimcilik Ölçeği ve cinsiyet, yaş, medeni durum, atletizm branşı ve deneyim yılının bulunduğu kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Normallik durumunun belirlenmesi için, normal dağılım eğrilerine, çarpıklık-basıklık katsayılarına ve Kolmogorov-Smirnov testi sonuçlarına bakılmıştır. Frekans analizi, ikili değişkenlere göre farklılıkları belirlemek amacıyla t-testi , üç ve daha fazla değişkenler için farklılıkları belirlemek için One Way Anova (lsd) testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki analiz etmek için Pearson Correlation ve Regression testi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularında girişimcilik düzeyleri becerisi incelendiğinde yaş, cinsiyet, medeni durum, atletizm branşı, spor deneyim yılı değişkenleri açısından anlamlı fark tespit edilmiştir. Öz yeterlilik bulgularında yaş, cinsiyet, medeni durum, atletizm branşı, spor deneyim yılı değişkenleri açısından anlamlı fark tespit edilmiştir. Son olarak kariyer farkındalığı ölçeği açısından incelendiğinde yaş, cinsiyet, medeni durum, atletizm branşı, deneyim yılı değişkenleri açısından anlamlı fark tespit edilmiştir. Girişimcilik toplam skoru ile genel öz yeterlilik toplam skoru arasında pozitif orta düzey ilişki tespit edilmiştir. Kariyer farkındalığı alt boyutları ile girişimcilik toplam skoru arasında genel olarak pozitif orta düzey anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Genel öz yeterlilik ve kariyer farkındalığı ölçekleri arasında genel olarak pozitif orta düzey ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak atletlerin girişimcilik eğilimleri ve öz yeterlilik faktörleriyle psikolojik, kimlik temelli faktörlerin güçlendiği ve kariyer gelişimi olumlu etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ADULT ATHLETES' ENTREPRENEURSHIP LEVELS AND THEIR SELF-EFFICACY AND CAREER AWARENESS Simge ALTIOK Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sport Sciences Master Thesis, December 2025 Supervisor: Doç. Dr. Kenan KOÇ ABSTRACT The aim of our study is to examine the relationship between athletes' entrepreneurship levels and their self-efficacy and career awareness. Our study group consisted of 200 athletes who engaged in athletics between 2024 and 2025. The data collection tools in the study were the Career Awareness Inventory of Student Athletes developed by Sandstedt et al. (2004) and adapted to Turkish in Bozyiğit et al. (2022); the General Self-Efficacy Scale developed by Sherer et al. (1982) and translated into Turkish in Yıldırım, F., and İlhan, İ.Ö. (2010); the Entrepreneurship Scale developed by Yılmaz, E., and Sünbül, A.M. (2009); and a personal information form including gender, age, marital status, athletics branch, and years of experience. To determine normality, normal distribution curves, skewness and kurtosis coefficients, and Kolmogorov-Smirnov test results were examined. Frequency analysis, t-tests were used to determine differences for binary variables, and one-way ANOVA (LSD) tests were used to determine differences for three or more variables. Prason Correlation and Regression tests were used to analyze the relationship between variables. In the study findings, when examining entrepreneurship skills, significant differences were found in terms of age, gender, marital status, athletics branch, and years of experience. In the self-efficacy findings, significant differences were found in terms of age, gender, marital status, athletics branch, and years of experience. Finally, when examining the career awareness scale, significant differences were found in terms of age, gender, marital status, athletics branch, and years of experience. A positive moderate correlation was found between the total entrepreneurship score and the total self-efficacy score. A generally positive, moderately significant correlation was found between the career awareness subscales and the total entrepreneurship score. A positive, moderate correlation was found between the general self-efficacy and career awareness scales. Consequently, it was observed that athletes' entrepreneurial tendencies and self-efficacy factors strengthened psychological and identity-based factors, and career development was positively impacted.