Gösterip yaptırma ve modüler öğretim modelinin futbol teknikleri üzerindeki etkileri
The effects of demonstration and modular instructional models on football techniques
  1. Tez No: 1001673
  2. Yazar: BEKİR EMRE ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYATİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Futbol, Gösterip Yaptırma, Modüler Öğrenme, Öğretim Yöntemleri, Demonstrate and Enforce, Modular Instruction, Football, Teaching Methods, Physical Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
Özet
GÖSTERİP YAPTIRMA VE MODÜLER ÖĞRETİM MODELİNİN FUTBOL TEKNİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Bekir Emre ATEŞ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ekim, 2025 Danışman: Doç. Dr. Hayati ARSLAN ÖZET Çalışmanın amacı, futbol eğitiminde kullanılan farklı öğretim yöntemlerinin (gösterip yaptırma ve modüler öğrenme) öğrencilerin teknik becerileri üzerindeki etkisini incelemek ve bu yöntemlerin etkililiğini çeşitli değişkenler (cinsiyet, yaş, boy, kilo, sınıf düzeyi) açısından değerlendirmektir. Araştırmaya toplam 40 öğrenci katılım sağlamış olup, katılımcılar kontrol, gösterip yaptırma ve modüler öğrenme olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Uygulama süreci boyunca öğrencilerin temel futbol becerileri (top kontrolü, top sürme, ayak içi, ayak dışı ve ayak üstü vuruş) ölçülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak futbol teknik beceri testleri kullanılmış, ön test – son test modeli çerçevesinde deneysel bir desen uygulanmıştır. Veriler değerlenirken tamamlayıcı, bütünleyici istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Verilerin analizlerinde, kontrol grubu, göstererek yaptırma grubu ve modüler öğrenme grubu için Paired-Samples T Testi uygulanmıştır. Öğrencilerin ön test ve son test düzeyleri üzerinde cinsiyet, yaş, sınıf, boy ve kilogram değişkenleri için Bağımsız Örneklem T Testi ve One-Way ANOVA testi yapılmıştır. Araştırmada, futbol branşında öğrenim gören öğrencilerin farklı öğretim modellerine verdikleri performans tepkileri incelenmiş; özellikle gösterip yaptırma yöntemi ile modüler öğrenme yaklaşımının teknik beceri gelişimindeki farkları ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, gösterip yaptırma yöntemi ile eğitim alan öğrencilerin tüm teknik beceri testlerinde anlamlı gelişim gösterdiği, modüler öğrenme grubunun da belirli becerilerde gelişme kaydettiği, ancak gösterip yaptırma kadar yüksek bir artış göstermediği tespit edilmiştir. Kontrol grubunda ise bazı becerilerde sınırlı düzeyde gelişim gözlenmiştir. Ayrıca, cinsiyet değişkeninde erkek öğrencilerin ortalamalarının daha yüksek olduğu, yaş arttıkça teknik becerilerin de genel olarak geliştiği belirlenmiştir. Boy değişkeninin teknik beceriler üzerinde belirleyici olmadığı, kilo değişkeninde ise orta ağırlıktaki öğrencilerin en yüksek performansı sergilediği saptanmıştır. Sonuç olarak, futbol eğitiminde öğretim yönteminin öğrencilerin teknik beceri gelişiminde belirleyici bir faktör olduğu, özellikle gösterip yaptırma yönteminin kısa sürede en etkili öğrenme çıktısını sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Modüler öğrenme ise bireysel farkları dikkate alan, öz düzenlemeyi destekleyen bir yaklaşım olarak uzun vadeli öğrenme süreçlerinde önemli bir potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF DEMONSTRATION AND MODULAR INSTRUCTIONAL MODELS ON FOOTBALL TECHNIQUES Bekir Emre ATEŞ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Sports Management Master's Thesis, October 2025 Advisor: Assoc. Prof. Dr. Hayati ARSLAN ABSTRACT The aim of this study is to examine the effects of different teaching methods used in football education (Demonstrate and enforce , modular learning, and traditional approach) on students' technical skills, and to evaluate the effectiveness of these methods in terms of various variables (gender, age, height, weight, and grade level). The study investigated the performance responses of students receiving football training through different instructional models, focusing particularly on the differences between the demonstrate and enforce method and the modular learning approach in developing technical skills. A total of 40 students participated in the study, and the participants were divided into three groups: control, demonstrate and enforce , and modular learning. During the implementation process, students' basic football skills (ball control, dribbling, inside-foot, outside-foot, and instep kicking) were measured. Football technical skill tests were used as data collection tools, and a pre-test–post-test experimental design was applied. Descriptive and inferential statistical methods (frequency, percentage, mean, and standard deviation) were used in the data analysis. Paired-samples t-tests were applied for the control, demonstrate and enforce , and modular learning groups, while Independent Samples t-tests and One-Way ANOVA were used to compare pre-test and post-test results in terms of gender, age, grade level, height, and weight variables. According to the findings, students trained with the demonstrate and enforce method showed significant improvement in all technical skill tests. The modular learning group also showed progress in certain skills, although not as high as the Demonstrate and enforce group. The control group exhibited limited improvement in some skills. Additionally, male students' average scores were higher than female students', and an overall increase in technical skills was observed with age. Height did not appear to be a determining factor for technical performance, while students with moderate body weight demonstrated the most balanced performance. In conclusion, the study revealed that the teaching method is a decisive factor in improving students' technical skills in football education. The demonstrate and enforce method was found to be the most effective approach in achieving short-term learning outcomes, whereas modular learning was identified as a method that supports self-regulated and individualized learning, holding strong potential for long-term educational processes.