Müzik topluluklarının eğitiminde kullanılan yöntem ve teknikler
Methods and techniques used in the education of music ensembles
- Tez No: 948616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MOĞULBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik toplulukları, Eğitim, Yöntem, Teknik, Music ensembles, Education, Method, Technique
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarındaki koro ve orkestra topluluklarının eğitiminde kullanılan öğretim stratejileri, teknik ve yöntemlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın problem durumu; mesleki müzik eğitiminde yer alan müzik topluluklarının oluşturulması, eğitim süreci ve konser repertuvarının sahnelenmesi aşamalarında kullanılan yöntem ve tekniklerin etkili kullanılmasının bu toplulukların teknik bilgi ve başarılarına olan etkinliğinin değerlendirilmesidir. Araştırma, müzik topluluklarının eğitiminde uygulanan derslerin, provaların ve konser etkinliği programlarının kalitesinin artırılarak, müzikal üretkenliğe teşvik edilmesi ve artması açılarından önemlidir. Çalışma; nitel yöntem kullanılarak, betimsel tarama modeliyle hazırlanmıştır. Sonuç olarak, eğitimde ve müzik eğitiminde kullanılan öğretim yöntem ve tekniklerinden; düz anlatım, tartışma, soru cevap, drama, gösterip yaptırma, benzetişim, örnek olay, rol oynama, gezi gözlem, işbirlikli öğrenme, proje, kavram haritaları, modüler öğretim, programlı öğretim ve mikro öğretim yöntemleri, öğrencilerin müziksel becerilerini geliştirmelerinde kullanılan önemli yöntem ve tekniklerdendir. Seminer, konferans, büyük grup tartışması, grup tartışması, panel, münazara, beyin fırtınası, zıt panel, sempozyum, çember ve altı şapkalı düşünme tekniklerinin kullanılması öğrencilerin eleştirel, yaratıcı ve çok yönlü düşünme becerilerini ve müziksel anlayışlarını geliştirmelerinde önemlidirler. Dikkatli dinleme, grup çalışmaları, iletişim ve geri bildirim, ileri teknikler, oyunlaştırma, teknoloji kullanımı, yaratıcı ve etkileşimli yöntemler ve teknolojik yaklaşımlar müzik topluluklarının eğitiminde kullanılmaktadırlar. Bu yöntem ve tekniklerin kullanılmasının bireylerin, sosyal ve duygusal gelişimi desteklediği ve topluluk içi uyumlarını artırdığı görülmektedir. Ayrıca müzik topluluklarının eğitiminde disiplinli ve stratejik yaklaşımların benimsenerek uygulanması öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the teaching strategies, techniques and methods used in the training of choral and orchestral ensembles in the Departments of Music Education, Faculty of Education, Department of Fine Arts Education, which provide music education in higher education institutions. The problem of the research is to evaluate the effectiveness of the effective use of the methods and techniques used in the formation of music ensembles in vocational music education, the training process and the staging of concert repertoire on the technical knowledge and success of these ensembles. The research is important in terms of encouraging and increasing musical productivity by improving the quality of the courses, rehearsals and concert activity programs applied in the education of music ensembles. The study was prepared using qualitative method and descriptive survey model. As a result, among the teaching methods and techniques used in education and music education; lecture, discussion, question and answer, drama, demonstration, analogy, case study, role playing, field trip, observation, cooperative learning, project, concept maps, modular teaching, programmed teaching and micro teaching methods are important methods and techniques used in developing students' musical skills. Seminars, conferences, large group discussions, group discussions, panel discussions, debates, brainstorming, contrasting panels, symposiums, circles and six-hat thinking techniques are important in developing students' critical, creative and versatile thinking skills and musical understanding. Attentive listening, group work, communication and feedback, advanced techniques, gamification, use of technology, creative and interactive methods and technological approaches are used in the education of music ensembles. It is seen that the use of these methods and techniques supports the social and emotional development of individuals and increases their harmony within the community. In addition, it is among the recommendations to adopt and implement disciplined and strategic approaches in the education of music ensembles.