Kocaeli Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran erişkin bireylerde Tip 2 diyabetes mellitus riskinin belirlenmesi
  1. Tez No: 1001724
  2. Yazar: SÜMEYYE AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, ADA, Risk, Tip 2 Diyabet, Diyabet Risk Puanı, Family Medicine, ADA, Risk, Type 2 Diabetes, Diabetes Risk Score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran erişkin hastalarda ADA (Amerikan Diyabet Birliği) tip 2 diyabet risk belirleme anketini kullanarak tip 2 diyabet riskini ölçmek ve testin uygulanabilirliğini göstererek yüksek risk altında olan hastaların erkenden tespit edilip gerekli önlemlerin alınmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamamız Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine 1 Mayıs 2025 – 1 Temmuz 2025 tarihlerinde başvuran hastalara ADA tip 2 diyabet risk anketi uygulanarak yapılmıştır. Diyabet tanısı almayan, 18 yaş üstü 277 hasta çalışmaya katılmıştır. Anket formu yüz yüze uygulanmış olup gönüllülük esasına dayalıdır. İstatistiksel değerlendirme, IBM SPSS 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı ile yapıldı. Nümerik değişkenler frekans (yüzdelikler) olarak verildi. Gruplar arası farklılıkları değerlendirmek amacı ile kategorik değişkenlerde Pearson kikare testi, Yates' kikare testi ve Monte Carlo kikare testi kullanıldı. p<0.05 iki yönlü testlerde istatistiksel önemlilik için yeterli kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya %61,4'ü (n=170) kadın, %38,6'sı (n=107) erkek olmak üzere 277 hasta katıldı. Çalışmaya katılan hastaların %30,3'ü (n=84) tip 2 diyabet açısından yüksek riskli bulunmuştur. Çalışmanın yapılan analizinde ileri yaş, VKİ yüksekliği, birinci derece yakınlarında diyabet bulunması, hipertansiyon bulunması, fiziksel inaktivite ve kronik hastalığı bulunması durumunun tek tek tip 2 diyabet riskini arttırdığı görülmüştür. Eğitim düzeyi arttıkça tip 2 diyabet riski artmıştır. Cinsiyet ile tip 2 diyabet riski arasında ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Birinci basamakta yer alan aile hekimlerinin herhangi bir nedenle kendilerine başvuran hastaları diyabet açısından taramaları gerekli konulardan biridir. ADA tip 2 diyabet risk testi bu konuda uygulaması kolay bir testtir. Bu ve buna benzer uygulamalarla hastalar diyabet açısından sürekli takip altına alınmalı ve diyabet gelişimimi önlenmeye çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to assess the risk of type 2 diabetes in adult patients presenting to the Family Medicine Outpatient Clinic of Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital using the ADA (American Diabetes Association) Type 2 Diabetes Risk Assessment Questionnaire, and to demonstrate the applicability of the test by enabling the early identification of patients at high risk and the implementation of necessary preventive measures. Materials and Methods: This study was conducted by administering the ADA Type 2 Diabetes Risk Assessment Questionnaire to patients who presented to the Family Medicine Outpatient Clinic of Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital between May 1, 2025 and July 1, 2025. A total of 277 patients aged 18 years and older who had not been diagnosed with diabetes were included in the study. The questionnaire was administered face to face and participation was based on voluntary consent. Statistical analyses were performed using the IBM SPSS Statistics version 29.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) software package. Numerical variables were expressed as frequencies (percentages). To evaluate differences between groups, Pearson's chi-square test, Yates' continuity correction chi-square test, and Monte Carlo chi-square test were used for categorical variables. A p-value of <0.05 was considered statistically significant in two-tailed tests. Results: A total of 277 patients participated in the study, of whom 61,4% (n=170) were female and 38,6% (n=107) were male. Among the participants, 30,3% (n=84) were found to be at high risk for type 2 diabetes. Analysis revealed that advanced age, higher body mass index (BMI), having first-degree relatives with diabetes, presence of hypertension, physical inactivity, and presence of chronic disease individually increased the risk of type 2 diabetes. Additionally, as the level of education increased, the risk of type 2 diabetes also increased. No significant association was observed between gender and type 2 diabetes risk. Conclusion: Screening patients for diabetes is an important responsibility for family physicians in primary care, regardless of the reason for the patient's visit. The ADA Type 2 Diabetes Risk Test is an easy-to-apply tool for this purpose. Through this and similar applications, patients should be continuously monitored for diabetes, and efforts should be made to prevent the development of the disease.