Pediatrik ratlarda oluşturulan renal iskemi-reperfüzyon hasarında sistemik yoldan uygulanan levosimendanın koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of systemically administered levosimendan in renal ischemia-reperfusion injury induced in pediatric rats
- Tez No: 1001725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR DEMİRGAN, DR. SEZEN KUMAŞ SOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Levosimendan, Reperfüzyon, İnflamasyon, İskemi, Apoptosis, Levosimendan, Reperfusion, Inflammation, Ischemia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Renal iskemi-reperfüzyon hasarı birçok klinik durum ile ilişkili, ciddi sonuçları olabilen bir tablodur. Bu çalışmada, pediatrik yaş grubundaki ratlarda oluşturulan renal iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine sistemik yoldan uygulanan levosimendanın koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; yetişkin yaş grubunda, farklı organlarda yapılmış iskemi-reperfüzyon modellerinde faydalı etkileri gösterilmiş olan levosimendanın pediatrik yaş grubunda da iskemi-reperfüzyon süreci üzerine koruyucu etkilerinin olacağı hipotezi kurulmuştur. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra 72 adet Sprague-Dowley cinsi rat kontrol grubunda 8, diğer gruplarda 16'şar hayvan olacak şekilde randomize olarak 5 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna hiçbir cerrahi ve medikal işlem uygulanmamıştır. Sham grubuna sadece laparotomi uygulanmış, 30 dk süreyle batın açık beklenmiştir. Levosimendan grubuna 24 mcg/kg dozunda ilaç intraperitoneal yoldan verilmiş ancak I-R uygulanmamıştır. I-R grubuna 30 dk iskemi sonrasında 24 saat reperfüzyon uygulanmıştır. I-R+Levosimendan grubuna iskemi-reperfüzyon uygulanmadan 30 dk önce 24 mcg/kg dozunda levosimendan intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Tüm gruplar 24 saat sonunda sakrifiye edilmiştir. Nefrektomi yapılan hayvanlardan alınan böbrek dokuları histopatolojik ve immunohistokimyasal incelemeye tabi tutulmuştur. Bulgular: Çalışmamızda levosimendanın I-R hasarına bağlı tübüler hasar skorunu anlamlı ölçüde azalttığı görüldü (p<0.05) (Şekil-8,10). Western blot analiz sonuçlarına göre levosimendan uygulanan grupta I-R grubuna göre, apoptotik marker olan kaspaz-3 seviyelerinde, inflamasyon belirteci olan IL-1 seviyelerinde ve hücresel stres belirteci olan HSP70 seviyelerinde anlamlı azalma görüldü (p<0.05) (Şekil-5,6,7). Sonuç: Bu çalışma yetişkin yaş grubunda I-R hasarına karşı etkileri daha önce farklı deneysel modellerle araştırılmış olan levosimendanın pediatrik yaş grubunda da I-R hasarına karşı koruyucu etkilerinin olduğunu göstermiştir. Levosimendan kaspaz-3 üzerinden apoptozu baskılamış, inflamatuar sitokin olan IL-1 seviyelerini azaltmış, HSP70 seviyelerinde anlamlı düşüş sağlamış ve histopatolojik hasar skorunu azaltmıştır. Levosimendanın I-R hasarına karşı koruyucu etkilerinin, başka organları da kapsayacak şekilde, pediatrik yaş grubu için detaylandırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Renal ischemia-reperfusion injury is a condition associated with many clinical situations and may lead to serious consequences. In this study, it was aimed to investigate the protective effects of systemically administered levosimendan on renal ischemia-reperfusion injury induced in rats of the pediatric age group. For this purpose, it was hypothesized that levosimendan, which has been shown to have beneficial effects in ischemia-reperfusion models involving different organs in the adult age group, would also exert protective effects on the ischemia-reperfusion process in the pediatric age group. Material and Method: After obtaining ethical committee approval, a total of 72 Sprague-Dawley rats were randomized into five groups, with 8 animals in the control group and 16 animals in each of the other groups. No surgical or medical procedure was applied to the control group. The sham group underwent only laparotomy, and the abdomen was kept open for 30 minutes. The levosimendan group received 24 mcg/kg of the drug without I/R application. In the I/R group, 30 minutes of ischemia was followed by 24 hours of reperfusion. In the I/R + Levosimendan group, levosimendan at a dose of 24 mcg/kg was administered intraperitoneally 30 minutes before the induction of ischemia-reperfusion. All groups were sacrificed at the end of 24 hours. Kidney tissues obtained from nephrectomized animals were subjected to histopathological and immunohistochemical analyses. Results: In our study, administration of levosimendan significantly reduced the tubular damage score associated with I/R injury (p < 0.05) (Figures 8, 10). According to Western blot analysis results, compared to the I/R group, the levosimendan-treated group showed significant reductions in the levels of the apoptotic marker caspase-3, the inflammatory marker IL-1β, and the cellular stress marker HSP70 (p < 0.05) (Figures 5, 6, 7). Conclusion: This study demonstrated that levosimendan, whose effects against I/R injury have previously been investigated in various experimental models in the adult age group, also exerts protective effects against I/R injury in the pediatric age group. Administration of levosimendan suppressed apoptosis via caspase-3, reduced levels of the inflammatory cytokine IL-1β, decreased HSP70 levels, and lowered the histopathological damage score. Further studies are required to elaborate the protective effects of levosimendan against I/R injury in the pediatric population, including its effects on other organs.