Hegemonya laboratuvarı: 1990'lar Türkiye'sinde organik kriz ve İslamcı mevzi savaşı (İktibas, Haksöz, Umran Dergileri örneği)
The hegemony laboratary: Organic crisis and the Islamist war of position in 1990s Turkey (the case of Iktibas, Haksöz, Umran)
  1. Tez No: 1001730
  2. Yazar: EYLEM GÜL VURANOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Siyasal Bilimler, Gazetecilik, Communication Sciences, Political Science, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Haksöz dergisi, Hegemonya, Sivil toplum, Umran dergisi, İktibas dergisi, İslamcılık, Haksöz magazine, Hegemony, Civil society, Umran magazine, İktibas journal, Islamism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 2002 sonrası AKP iktidarıyla somutlaşan İslamcı hegemonyanın düşünsel ve stratejik kökenlerini, 1990'lı yıllar Türkiye'sinde aramaktadır. 1990'ları, neoliberal politikaların derinleştirdiği bir“organik kriz”ortamında, İslamcılığın kendi karşı-hegemonik projesini inşa ettiği bir“laboratuvar”olarak tanımlayan çalışma, bu sürecin entelektüel üretim merkezleri olan İktibas, Haksöz ve Umran dergilerine odaklanmaktadır. Tezin temel iddiası, bu dergilerin sadece dönemin olaylarını yansıtan pasif tanıklar değil, Antonio Gramsci'nin kuramsal çerçevesiyle, sivil toplumda bir“mevzi savaşı”yürüten, yeni bir“tarihsel blok”un fikrî harcını karan ve“ortak duyuya”dönüştüren aktif ideolojik aygıtlar olduğudur. Maddeci diyalektik bir yöntem benimseyen çalışma, 1990-2002 yılları arasındaki dergi külliyatını yedi ana başlık altında tematik analize tabi tutmuştur. Bu analiz, dergilerin laik-Kemalist hegemonyaya nasıl meydan okuduğunu,“ümmet”kimliği etrafında yeni bir kolektif özneyi nasıl inşa ettiğini, neoliberalizmle kurduğu çelişkili ilişkiyi ve Kürt meselesinden Aleviliğe, başörtüsünden piyasa ahlakına kadar geniş bir yelpazede kendi ideolojik pozisyonlarını nasıl ürettiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak tez, 1990'lar İslamcı dergiciliğinin, bugünkü iktidarın düşünsel altyapısını kuran kurucu bir rol oynadığını ampirik ve teorik olarak kanıtlamaktadır
Özet (Çeviri)
This dissertation traces the intellectual and strategic origins of the Islamist hegemony that crystallised with the AKP's rise to power after 2002, locating its roots in 1990s Turkey. Defining the 1990s as a“laboratory”where Islamism constructed its counter-hegemonic project amidst an“organic crisis”deepened by neoliberal policies, the dissertation focuses on the periodicals İktibas, Haksöz, and Umran as centers of this intellectual production. The core argument, framed by Antonio Gramsci's theoretical work, posits that these journals were not passive witnesses to their era but active ideological apparatuses waging a“war of position”in civil society, forging the intellectual foundations of a new“historical bloc,”and transforming“common sense.”Adopting a materialist dialectical method, the study conducts a thematic analysis of journals published between 1990 and 2002, categorising them under seven main categories. This analysis reveals how the journals challenged secular-Kemalist hegemony, constructed a new collective subject around the“ummah”identity, navigated a contradictory relationship with neoliberalism, and produced their ideological positions on a wide range of issues, from the Kurdish question and Alevism to the headscarf and market ethics. Consequently, the dissertation empirically and theoretically demonstrates that 1990s Islamist journalism played a foundational role in establishing the intellectual infrastructure of the current ruling power