Doğal öldürücü hücre fonksiyonlarını etkileyen faktörlerin ı̇ncelenmesi: İmmün kontrol noktaları, lokal immün supresyon ve biyolojik tedavilerin etkileri
Investigation of factors influencing natural killer cell functions: Immune checkpoints, local immune suppression, and the effects of biological therapies
  1. Tez No: 1001729
  2. Yazar: FEHİM ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Otoimmün hastalıklar, Otoimmünite, Reseptörler-immünolojik, Sitotoksisite testleri-immünolojik, Sitotoksisite-immünolojik, Autoimmune diseases, Autoimmunity, Receptors-immunologic, Cytotoxicity tests-immunologic, Cytotoxicity-immunologic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Doğal öldürücü (NK) hücre fonksiyonlarının immün kontrol noktası reseptörleri, mikro çevre sinyalleri ve biyolojik tedaviler tarafından nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Öncelikle 30 sağlıklı bireyde immün kontrol noktası reseptörlerinin NK hücre alt grupları ve fonksiyonları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Ayrıca Adalimumab tedavisinin NK hücrelerindeki etkileri 14 aktif Behçet üveiti hastası , 13 ankilozan spondilitli hasta ve 23 sağlıklı kontrol üzerinde incelenmiştir. Bunlara ek olarak, saf NK ve PKMH in vitro kültürlerinde Adalimumab'ın NK hücrelerine etkisi incelendi, tüm basamaklarda NK hücre fenotipleri, fonksiyon ve sağkalımları akan hücre ölçer ile analiz edilmiştir. PD-1, CTLA-4 ve LAG-3 ekspresyonun, en yüksek CD56dimCD16- alt grubunda saptandığı ve düzenleyici fenotip ile (IL-10 artışı, IFN-γ/TNF-α ve sitotoksisitede azalma) ilişkili olduğu gösterildi. TIGIT ekspresyonu CD56dimCD16dim NK hücre alt grubunda yüksek düzeyde olduğu saptandı. Behçet üveitinde toplam NK hücre oranı ve CD56dimCD16bright efektör NK hücre oranı azalırken, adalimumab ile remisyon sonrasında NKG2A ekspresyonu ve regülatör NK hücre alt gruplarında artış saptandı. İn vitro saf NK kültürlerinde adalimumab uygulamasının apoptozu artırdığı, canlılığı azalttığı, buna karşın NK hücre proliferasyonunu arttırdığı ve sitotoksik aktiviteyi azalttığı belirlendi. PKMH kültürlerinde ise apoptoz ve canlılık oranları açısından anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Aktif Behçet üveitinde tedavi öncesi ve sonrasının karşılaştırılmasında NKG2D ekspresyonunun, NK17 ve regülatör NK oranlarında anlamlı derecede artış saptanmıştır. Bulgularımız immün kontrol noktası reseptörlerinin özellikle CD56dimCD16- NK hücre alt gruplarında disfonksiyona yol açtığını göstermektedir. Adalimumab tedavisinin klinikte NK hücrelerini regülatör fenotipe yönlendirirken, in vitro hücre kültüründe ise NK hücre alt gruplarında apoptoz ve proliferatif yanıtları tetikleyerek immatür NK hücre fenotipini arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural killer (NK) cell functions and how they are shaped by immune checkpoint receptors, microenvironmental cues, and biological therapies were investigated. First, the effects of immune checkpoint receptors on NK-cell subsets and functions were evaluated in 30 healthy individuals. In addition, the impact of adalimumab on NK cells was examined in 14 patients with active Behçet uveitis, 23 healthy controls, and 13 diseased controls with ankylosing spondylitis. Moreover, the effects of adalimumab on NK cells were studied in vitro using purified NK-cell and PBMC cultures. Across all stages, NK-cell phenotypes, functions, and survival were analyzed by flow cytometry. PD-1, CTLA-4, and LAG-3 expression was highest in the CD56dimCD16− subset and was associated with a regulatory phenotype (increased IL-10, decreased IFN-γ/TNF-α expression and cytotoxicity). TIGIT expression was high in the CD56dimCD16dim NK-cell subset. In Behçet uveitis, the overall NK-cell proportion and the CD56dimCD16bright effector NK-cell fraction were reduced, whereas NKG2A expression and regulatory NK-cell subsets increased after remission induced by adalimumab. In vitro, adalimumab increased apoptosis and reduced viability in purified NK-cell cultures, while enhancing NK-cell proliferation and decreasing cytotoxic activity. In PBMC cultures, no significant differences were observed in apoptosis or viability. In active Behçet uveitis, increased NKG2D expression as well as elevated NK17 and regulatory NK-cell proportions were detected both before and after treatment. Our findings indicate that immune checkpoint receptors contribute to dysfunction particularly within the CD56dimCD16− NK-cell subset. While adalimumab therapy in vivo was associated with a shift of NK cells toward a more regulatory phenotype, in vitro exposure appeared to trigger apoptotic and proliferative responses and increased an immature NK-cell phenotype.