Kalsiyum silikat ve kalsiyum hidroksit içerikli kanal içi medikamanların farklı irrigasyon teknikleri ile uzaklaştırılmasının kök kanal patlarının dentine bağlanma dayanımına etkisi
The effect of removing calcium silicate and calcium hydroxide based intracanal medicaments with different irrigation techniques on the bond strength of root canal sealers to dentin
  1. Tez No: 1001731
  2. Yazar: DOĞANCAN SEVGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF NUR MUTLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanal içi medikaman, Kalsiyum hidroksit, Kalsiyum silikat, Pasif ultrasonik irrigasyon, Push-out bağlanma dayanımı, Intracanal medicament, Calcium hydroxide, Calcium silicate, Passive ultrasonic irrigation, Push-out bond strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı, kalsiyum silikat esaslı ve kalsiyum hidroksit (Ca(OH)₂) içerikli kanal içi medikamanların farklı irrigasyon aktivasyon teknikleri ile kök kanalından uzaklaştırılmasının, biyoseramik esaslı ve epoksi rezin esaslı kök kanal patlarının dentine bağlanma dayanımı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada 80 adet çekilmiş insan mandibular kanin ve premolar dişi kullanıldı. Dişler 12 mm kök uzunluğuna sahip olacak şekilde dekorone edildi ve kök kanalları döner eğe sistemi ile ISO #30/.04 ebatlarına kadar şekillendirildi. Örnekler uygulanan kanal içi medikaman türüne göre üç gruba ayrıldı: Grup I (UltraCal XS, Ultradent Products Inc., South Jordan, UT, ABD), Grup II (Bio-C Temp, Angelus, Londrina, Paraná, Brezilya) ve Grup III (Kontrol/Medikaman uygulanmayan). Hazırlanan tüm örnekler 37°C'de ve %100 nemli ortamda bir hafta süreyle inkübe edildi. İnkübasyon süreci sonunda, medikamanların uzaklaştırılması (veya kontrol grubunda standart irrigasyon) amacıyla her grup kendi içinde manuel irrigasyon ve pasif ultrasonik irrigasyon (PUI) olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Kök kanal dolguları, AH Plus (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) veya Bioserra (Dentac, Öncü, İstanbul) kanal patları ile tek kon tekniği kullanılarak tamamlandı. Örneklerin orta üçlüsünden alınan 2 mm'lik kesitlere push-out bağlanma dayanımı testi uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapıldı; bağlanma dayanımı değerleri grup, alt grup ve kullanılan kanal patına göre karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz sonuçları nicel veriler için ortalama ± standart sapma şeklinde sunuldu ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Ayrıca başarısızlık tipleri stereomikroskop altında incelenerek adeziv, koheziv ve mikst olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Çalışma sonucunda, kanal içi medikaman türü, irrigasyon aktivasyon yöntemi ve kanal patı tipinin bağlanma dayanımı üzerinde etkili olduğu görüldü. Manuel irrigasyon uygulanan gruplarda en düşük bağlanma dayanımı UltraCal XS kullanılan örneklerde saptandı. UltraCal XS–AH Plus kombinasyonunda pasif ultrasonik aktivasyonun, manuel yönteme kıyasla bağlanma dayanımını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırdığı belirlendi (p<0,05). Buna karşılık Bio-C Temp grubunda aktivasyon yöntemleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). AH Plus ve Bioserra arasında aynı koşullar altında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı, başarısızlık tipleri açısından ise en sık mikst başarısızlık gözlendi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, UltraCal XS uygulanan örneklerde PUI epoksi rezin esaslı kanal patlarının dentine bağlanma performansını destekleyebildiği; buna karşın Bio-C Temp kullanılan gruplarda aktivasyon protokolüne bağlı olarak belirgin bir bağlanma avantajının ortaya çıkmadığı görülmüştür. Bu bulgular, bağlanma dayanımının yalnızca irrigasyon yöntemine değil, medikaman ve kanal patı ile dentin yüzeyi arasındaki etkileşimin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to evaluate the effect of removing calcium silicate-based and calcium hydroxide-based (Ca(OH)₂) intracanal medicaments from the root canal using different irrigation activation techniques on the bond strength of bioceramic-based and epoxy resin-based root canal sealers to dentin. Methods: Eighty extracted human mandibular canine and premolar teeth were used in the study. The teeth were decoronated to a root length of 12 mm, and the root canals were shaped up to ISO #30/.04 dimensions using a rotary file system. The samples were divided into three groups based on the type of intracanal medicament applied: Group I (UltraCal XS, Ultradent Products Inc., South Jordan, UT, ABD), Group (Bio-C Temp, Angelus, Londrina, Paraná, Brezilya), and Group III (Control/No medicament). All prepared samples were incubated for one week at 37°C and 100% humidity. Following the incubation period, each group was further divided into two subgroups—manual irrigation and passive ultrasonic irrigation (PUI)—to remove the medicaments (or for standard irrigation in the control group). Root canal obturations were completed using either AH Plus or Bioserra sealers with the single-cone technique. A push-out bond strength test was applied to 2 mm thick sections obtained from the middle third of the samples. Statistical analysis of the data was performed; bond strength values were compared according to group, subgroup, and the sealer used. Results were presented as mean ± standard deviation for quantitative data, and the significance level was set at p<0.05. Additionally, failure modes were examined under a stereomicroscope and classified as adhesive, cohesive, or mixed. Findings: The results of this study showed that the type of intracanal medicament, irrigation activation method, and root canal sealer influenced the bond strength. Among the groups subjected to manual irrigation, the lowest bond strength values were observed in the UltraCal XS group. In the UltraCal XS–AH Plus combination, passive ultrasonic irrigation (PUI) significantly increased bond strength compared with manual irrigation (p<0.05). In contrast, no significant difference was found between activation methods in the Bio-C Temp group (p>0.05). No statistically significant difference in bond strength was observed between AH Plus and Bioserra under the same conditions, while mixed failure was the most frequently observed failure mode. Conclusion: According to the results of this study, PUI was able to enhance the dentin bond strength of epoxy resin–based sealers in specimens treated with UltraCal XS; however, no distinct bonding advantage related to the activation protocol was observed in the Bio-C Temp groups. These findings indicate that bond strength is not determined solely by the irrigation method but should be evaluated by considering the combined interaction between the intracanal medicament, root canal sealer, and dentin surface characteristics.